Erasmus+ -ohjelman kautta on mahdollista tehdä myös lyhyitä monimuotovaihtoja (blended intensive programmes, BIP) tai lyhyitä monimuotoharjoitteluita. Lyhyet monimuotovaihdot eli BIP-kurssit ovat partneriyliopistojen järjestämiä yksittäisiä kursseja, joille opiskelija voi hakea ja osallistua lukuvuoden aikana. Opiskelija voi hakea UEF:n kautta apurahaa, mutta kurssille hakeminen on erillinen, kurssikohtainen prosessinsa. Lyhyestä monimuotoharjoittelusta voit lukea lisää Erasmus+ -harjoittelun sivustolta.
Lyhyt monimuotovaihto tarkoittaa sitä, että opiskelija osallistuu tietylle partneriyliopiston järjestämälle lyhyt- tai intensiivikurssille. Lyhyellä vaihdolla ei tarkoiteta esimerkiksi kuukauden kestävää opiskelijavaihtoa partneriyliopistoon.
Haku Erasmus+ lyhyisiin monimuotovaihtoihin on jatkuva eli opiskelija voi aloittaa hakuprosessin heti, kun itselle sopiva kurssi löytyy. Hakemus tulee tehdä hyvissä ajoin, noin 1 kk ennen vaihtojakson fyysisen liikkuvuusosion alkamista. Haku on auki vuosittain ajalla 1.6.–31.5. Lyhyeen monimuotovaihtoon on oma hakemuksensa ja lyhyeen monimuotoharjoitteluun hakiessa tulee tehdä hakemus Erasmus+ -harjoitteluun.
Lyhyen monimuotovaihdon vaatimukset
Erasmus+ lyhyissä monimuotovaihdoissa kaikki seuraavat kriteerit tulee täyttyä, jotta apurahaa kurssille voidaan myöntää:
- Kurssin järjestävän yliopiston tulee olla Itä-Suomen yliopiston Erasmus+ partneriyliopisto. Lista UEFin partneriyliopistoista löytyy täältä (word-tiedosto avautuu uuteen välilehteen).
- Kurssiin kuuluu virtuaalinen osio ja fyysinen liikkuvuusosio. Tämä tarkoittaa, että kurssilla täytyy olla verkko-opiskelua ennen tai jälkeen fyysisen vaihtojakson. HUOM! Virtuaalisen osion vaatimus ei koske tohtoritason opiskelijoita.
- Fyysisen liikkuvuuden osio on pituudeltaan 5–30 päivää.
- Virtuaalisen ja fyysisen jakson yhteinen minimilaajuus on 3 op.
- Lyhytkurssilla opetuksen tulee olla maksutonta, eikä osallistujilta peritä lukukausi-, kirjoittautumis- tai kuulustelumaksuja eikä laboratorioiden ja kirjastojen käyttömaksuja. Maksuja voi olla esim. vapaaehtoisesta sosiaalisesta ohjelmasta.
- Voit hakea apurahaa lyhyeen vaihtoon vain kerran tutkintotasosi (kandi, maisteri, jatko-opinnot) aikana. Jos olet perustutkinto-opiskelija ja kuulut ryhmään, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia osallistua vaihtoon tai käyt opintojen ohella töissä, niin voit hakea lyhyen vaihdon apurahaa useamman kerran tutkintotasosi aikana.
Erasmus+ lyhyen monimuotovaihdon apurahan hakeminen
Apurahaa maksetaan kurssin fyysisen liikkuvuusjakson ajalle (5–30 pv). Apuraha on 79 €/pv päiville 1–14 ja 56 €/pv päivien 15–30 ajalle.
Opiskelija voi etsiä itselle sopiva kursseja omatoimisesti esimerkiksi UEF:n Erasmus-partneriyliopistojen verkkosivuilta. UEF:n kv-liikkuvuuspalveluiden tietoon tulevista BIP-kursseista ilmoitetaan Viva Engage-ryhmässä Kansainvälistymismahdollisuuksia opiskelijoille // Internationalisation offers for students (vaatii UEF-kirjautumisen). Kun sopiva kurssi, joka täyttää kaikki yllä mainitut kriteerit löytyy, voi opiskelija aloittaa hakuprosessin. Jos kohdeyliopisto vaatii kurssille nominaation, tulee opiskelijan ilmoittaa tästä ajoissa UEF:n kv-liikkuvuuspalveluille, joka nominaation tekee. Opiskelijan tulee tehdä hakemus kohdeyliopistoon heidän määrittämien ohjeiden ja aikataulujen mukaisesti. UEF:n hakemus tehdään SoleMOVE-järjestelmässä.
Itä-Suomen yliopistolle työsuhteessa olevat opiskelijat eivät voi hakea apurahaa Erasmus+ lyhyeen monimuotovaihtoon. Jos olet työsuhteessa (esim. nuoremman tutkijan työsopimus), voit hakea lyhyelle vaihdolle Erasmus+ -henkilökuntavaihdon (vaatii UEF-kirjautumisen) tukea.
Hakuprosessi tiivistetysti
- Lue hakuilmoitus ohjeineen kokonaisuudessaan huolellisesti.
- Etsi ja kartoita sinulle sopivia lyhyiden monimuotovaihtojen mahdollisuuksia. Joitakin ilmoituksia löytyy Viva Engage-ryhmästä Kansainvälistymismahdollisuuksia opiskelijoille // Internationalisation offers for students (vaatii UEF-kirjautumisen).
- Kun löydät sinulle sopivan vaihtoehdon, varmista, että pakolliset ehdot täyttyvät (yllä).
- Keskustele vaihtosuunnitelmastasi laitoksesi/osastosi kansainvälisten asioiden yhteyshenkilön kanssa ennen apurahan hakemista.
- Tee hakemus kohdeyliopistoon heidän ohjeiden ja aikataulujen mukaan.
- Tee UEF:n hakemus SoleMOVE-järjestelmässä.
UEF:n linjaus Erasmus+ rahoituksen käytöstä
1.8.2024 alkaen Erasmus+ -rahoituksen käytössä lyhyisiin liikkuvuuksiin otetaan huomioon seuraavat linjaukset:
Lyhyissä vaihdoissa priorisoidaan
- Perustutkinto-opiskelijat, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia osallistua pitkiin vaihtoihin (esim. perheelliset, työssäkäyvät ym.), ns. erityisryhmät
- Lyhyet monimuotovaihtojen toteutukset, joissa UEF on mukana järjestävänä yliopistona
Lisäksi:
- Ei-työsopimussuhteessa oleville jatko-opiskelijoille voidaan myöntää opiskelijan lyhytliikkuvuusrahoitusta ohjaajan suosituksesta
- Lyhytliikkuvuusrahoitusta voidaan myöntää kerran/tutkintotaso ml. jatko-opiskelijat, mutta pois lukien perustutkinto-opiskelijoiden erityisryhmät (yllä).