- Opiskelijan päätavoite opiskelussa on oppiminen ja osaamistavoitteiden saavuttaminen.
- Hänen suorituksensa pohjautuvat aitoon osaamiseen.
- Hän on vastuussa siitä, että hän noudattaa hyvän tieteellisen käytännön periaatteita opiskelussa, esimerkiksi tutkielmien laatimisessa, esseiden kirjoittamisessa, tentteihin vastaamisessa ja muissa opintosuorituksissa.
- Hän tiedostaa roolinsa tiedeyhteisön vastuullisena toimijana.
- Hän tunnustaa muiden tekemän työn arvon ja toimii kaikissa tilanteissa rehellisesti.
- Hän tukee omalla toiminnallaan tiedeyhteisön eettistä, kriittistä, luovaa, avointa ja yhteisöllistä toimintatapaa.
- Hän pitää huolen, että kaikissa hänen opinnäytetöissään käy ilmi, mistä tiedot, alkuperäiset ideat ja menetelmät ovat peräisin ja että niiden alkuperään viitataan asianmukaisesti.
- Opiskelija kunnioittaa opettajien opetus- ja tutkimustyötä.
- Hän ylläpitää opetustilanteissa positiivista ilmapiiriä olemalla aktiivinen ja vastuunsa tunteva opiskelija.
- Hän antaa opetuksesta rakentavaa palautetta.
- Hän kysyy tarvittaessa oma-aloitteisesti lisätietoa oikeista menettelytavoista.
- Hän toimii opetus- ja tenttitilanteissa muiden työrauhaa häiritsemättä.
- Hän suorittaa itse ja itsenäisesti oppimistehtävänsä ja opinnäytetyönsä ellei yhteistyön käyttäminen ole nimenomaisesti sallittu.
Kiellettyä toimintaa
Lisää tietoa ja esimerkkejä TENK:in sivuilta.
Lunttaus
Tentissä ei saa käyttää muistiinpanoja ja apuvälineitä ellei tätä ole nimenomaisesti sallittu.
Esimerkki kielletystä toimintatavasta: Opiskelija etsi salitentissä tietoa kännykästään googlettamalla. Opiskelijalla oli salitentissä mukana kiellettyjä muistiinpanoja.
Esimerkki kielletystä toimintatavasta: Moodle-tentissä oli kielletty käyttämästä apuvälineitä. Opiskelija oli kuitenkin tentin aikana käyttänyt tentissä hyödyksi opintojakson oppimismateriaalia, omia muistiinpanojaan, oppikirjoja ja internet-sivuja.
Esimerkki kielletystä toiminnasta: opiskelija oli käyttänyt ruotsinkielen esseessä hyväkseen netistä löytämäänsä käännösohjelmaa, vaikka oppimistehtävä oli pitänyt tehdä oman kielitaidon puitteissa.
Kielletty yhteistyö
Opintosuorituksissa ja opinnäytetytöissä ei saa tehdä yhteistyötä tai käyttää ulkopuolista apua ellei tätä ole nimenomaisesti sallittu
Esimerkki kielletystä toiminnasta: Opiskelijat tekivät oppimistehtävät yhdessä, vaikka kyseessä oli yksilösuoritus.
Esimerkki kielletystä toiminnasta: Opiskelijoilla oli etätenttiä varten whatsup-ryhmä, josta opiskelijat kyselisivät toisiltaan neuvoa kesken tentin.
Toisen henkilön puolesta toimiminen
Esimerkki kielletystä toiminnasta: Opiskelijan äiti teki etätentin opiskelijan puolesta. Opiskelija osti opinnäytetyönsä haamukirjoittajalta.
Plagiointi
Kiellettyä on toisen henkilön tekstin hyödyntäminen omissa opinnoissa ilmoittamatta, mistä tiedot, alkuperäinen ideat ja menetelmät ovat peräisin. Toiselta opiskelijalta, internetistä tai muualta saadun tekstin tai sen osan, kuvallisen ilmaisun tai käännöksen asiaton lainaaminen on plagiointia. Opiskelijan tulee ilmoittaa käyttämänsä lähteet.
Esimerkki kielletystä toimintatavasta: Opiskelija ei ollut merkinnyt opinnäytetyöhönsä kaikkia käyttämiänsä lähteitä.
Esimerkki kielletystä toimintatavasta: Opiskelija löysi opinnäytetyötä tehdessään internetistä valmiin pro gradu -tutkielman, joka käsitteli osittain samaa aihetta kuin hänen oma opinnäytetyönsä. Opiskelija kopioi löytämänsä pro gradu -tutkielman tekstiä ja viittasi omassa opinnäytetyössään löytämässään gradussa käytettyihin lähteisiin. Hän jätti viittaamatta löytämäänsä opinnäytetyöhön.
Esimerkki kielletystä toimintavasta: Opiskelija löysi opinnäytetyötä tehdessään internetissä suomenkielisen teoksen, jossa oli käännetty suomeksi alun perin englanninkielistä teosta. Opiskelija viittasi englanninkieliseen teokseen löytämänsä suomenkielisen teoksen käännöksen kautta viittaamatta suomenkieliseen teokseen.
Esimerkki kielletystä toiminnasta: Opiskelija löysi teoksen, jonka ideaa esitteli omassa tekstissään omin sanoin ilman viittauksia alkuperäiseen tekstiin.
Esimerkki kielletystä toiminnasta: opiskelija teki oppimistehtävän leikkaamalla ja liittämällä yhteen erilaisia internetistä ja kirjallisuudesta löytämiään tekstipätkiä ilman asianmukaisia viitteitä.
Omien opintosuoritusten eteenpäin luovuttaminen
Opintosuoritusten luovuttaminen toiselle opiskelijalle vilpilliseen käyttöön on kiellettyä.
Esim. Opiskelija oli suorittanut opintojakson esseellä. Hän antoi esseensä toiselle opiskelijalle, joka palautti sen toisella opettajalle omanaan.
Itseplagiointi
Omien aiempien suoritusten uudelleen käyttäminen tai omien aiempien suoritusten osien käyttäminen uusien pohjana ilman asianmukaista lähdeviittausta on kiellettyä.
Esimerkki kielletystä toimintavasta: Opiskelija palautti yhdelle opintojaksolle jo palauttamansa oppimistehtävän uudelleen toiselle opintojaksolle.
Esimerkki kielletystä toimintatavasta: Opiskelijan opinnäytetyö sisälsi suoraan kopioituna osion opiskelijan aiemmin laatimista esseistä ilman lähdeviitteitä kyseisiin esseisiin (itseplagiointi).
Pari- ja ryhmätöissä oman osuuden tekemättä jättäminen