Opinnot Itä-Suomen yliopistossa valmistumisen jälkeen - alumniopiskeluoikeus
Viimeksi muokattu: 31.03.2025
TulostaItä-Suomen yliopistosta perus- tai jatkotutkinnosta valmistunut voi täydentää opintojaan vielä valmistumisen jälkeen alumniopiskeluoikeudella.
Alumniopiskeluoikeuteen ovat oikeutettuja:
- 1.8.2019 tai sen jälkeen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet
- 1.8.2019 tai sen jälkeen sellaisen alemman tutkinnon suorittaneet, jonka suorittaneella ei ole oikeutta suorittaa ylempää korkeakoulututkintoa. Seuraavista koulutusohjelmista valmistuvat suorittavat vain alemman korkeakoulututkinnon, ja voivat aktivoida alumniopiskeluoikeuden, kun ovat suorittaneet alemman korkeakoulututkinnon:
- farmaseutin koulutusohjelma
- varhaiskasvatuksen opettajan kandidaattikoulutus
- Bachelor’s Degree Programme in Lifelong Learning and Sustainable Development
- Bachelor’s Degree Programme in Social Sciences
- Bachelor’s Degree Programme in Sustainable Forest Bioeconomy
- Bachelor’s Degree Programme in Information Technology
- Bachelor’s Degree Programme in Urban Sustainability Studies
- 1.1.2020 tai sen jälkeen tieteellisen jatkotutkinnon eli lisensiaatin tai tohtorin tutkinnon suorittaneet
Alumniopiskeluoikeus on määritelty koulutuksen johtosäännössä (15 §).
Mitä opintoja alumniopiskeluoikeudella voi opiskella?
Alumniopiskeluoikeudella voi opiskella yliopiston opintoja vapaan sivuaineoikeuden mukaisesti tai suorittaa loppuun sivuaineopintoja, joihin on saanut sivuaineoikeuden tutkinnon suorittamisen aikana. Katso luettelo sivuaineista. Opetukseen osallistumisen mahdollisista rajoituksista määrätään opetussuunnitelmissa.
Alumniopiskeluoikeudella opiskelevalla on oikeus saada virallinen opintosuoritusote suorittamistaan opinnoista.
Millainen on alumniopiskeluoikeus?
Alumniopiskeluoikeus on ns. erillisten opintojen opiskeluoikeus.
Opiskeluoikeuden voi aktivoida, kun tutkinto on suoritettu. Alumniopiskeluoikeuden aktivoivalla opiskelijalla on oikeus maksutta täydentää opintojaan tutkinnon suorittamislukuvuoden ja tutkinnon suorittamista seuraavan kahden lukuvuoden ajan. Alumniopiskeluoikeus päättyy aina kahden vuoden kuluttua tutkinnon suorittamislukuvuoden viimeisestä päivästä. Alumniopiskeluoikeus siis kestää enimmillään kolme lukuvuotta. Esim. jos opiskelija valmistuu missään vaiheessa lukuvuoden 2024–2025 aikana (1.8.2024–31.7.2025), alumniopiskeluoikeuden päättymispäivä on 31.7.2027.
Opiskeluoikeuden kestoon ei voi hakea pidennystä.
Miten opiskeluoikeuden saa?
Voit hakea alumniopiskeluoikeutta sähköisellä lomakkeella.
Jos et pysty täyttämään sähköistä lomaketta, otathan yhteyttä Koulutuspalveluiden asiakaspalveluun (yhteystiedot löydät tämän sivun alalaidasta).
Lukuvuosi-ilmoittautuminen
Alumniopiskeluoikeudella opiskelevan ei tarvitse ilmoittautua lukuvuosittain yliopistoon. Ilmoittautuminen läsnäolevaksi merkitään automaattisesti kerralla koko opiskeluajaksi.
UEF-käyttäjätunnus, oikeudet järjestelmiin
Alumniopiskeluoikeudella opiskelevalla on voimassa sama UEF-tunnus ja käyttöoikeudet tietojärjestelmiin kuin tutkinto-opiskelijana ollessaan. Käyttöoikeudet ovat voimassa opiskeluoikeuden koko voimassaolon ajan.
Ylioppilaskunnan jäsenyys
Alumniopiskeluoikeudella opiskeleva voi halutessaan liittyä ylioppilaskunnan jäseneksi, eli ylioppilaskunnan jäsenyys on hänelle vapaaehtoinen. Alumniopiskeluoikeudella opiskeleva ei kuitenkaan ole oikeutettu YTHS:n palveluihin, joten hänen ei myöskään tarvitse maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua (YTHS-maksua) KELAlle. Alumniopiskelija ei ole oikeutettu myöskään VR:n tai Matkahuollon opiskelija-alennuksiin, Kelan ateriatukeen tai Sykettä palveluihin. Lisätietoja ylioppilaskunnan jäsenyyden tarjoamista opiskelijaeduista saat ylioppilaskunnasta.
Jos alumniopiskelijana haluat liittyä ylioppilaskuntaan, ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksutiedot saat Koulutuspalveluiden asiakaspalvelusta (yhteystiedot alla) opiskeluoikeuden aktivoimisen yhteydessä tai myöhemmin.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Keitä alumniopiskeluoikeus koskee?
- Opiskelijaa, joka on suorittanut Itä-Suomen yliopistossa jatkotutkinnon, ylemmän korkeakoulututkinnon tai sellaisen alemman tutkinnon, jonka suorittaneella ei ole oikeutta suorittaa ylempää korkeakoulututkintoa (Koulutuksen johtosääntö 15 §)
- Alumniopiskeluoikeus ei siis koske esim. erillisiä opintoja suorittanutta tai suorittavaa.
Voiko alumniopiskeluoikeudella opiskeleva hyväksilukeaopintoja?
- Riippuu opinnoista ja hyväksiluvun luonteesta
- Sisällyttämällä? Pääsääntöisesti ei voi hyväksilukea sisällyttämällä.
- Korvaamalla? Vastaus riippuu opintojen sisällöstä.
Voiko opiskelija mennä vaihtoon alumniopiskeluoikeudella? Voiko mennä harjoitteluun alumniopiskeluoikeudella?
Alumniopiskeluoikeudella ei voi hakea vaihtoon eikä kv-harjoitteluun. Itä-Suomen yliopiston vaihto-ohjelmien, verkostojen ja kahdenvälisten sopimusten kautta voivat lähteä vaihtoon ja kv-harjoitteluun vain Itä-Suomen yliopiston tutkinto-opiskelijat.
Voiko alunmiopiskeluoikeudella suorittaa opintoja, jotka ovat tarjolla tutkinto-opiskelijoille, mutta jotka ovat toisen korkeakoulun järjestämiä (ns. ristiinopiskelu)?
Usein voi, mutta mahdollisuutta on saatettu rajoittaa opetussuunnitelmassa tai ristiinopiskelusopimuksessa. Tarkasta tilanne oppiaineesta.
Voiko opiskella yhtä aikaa alumniopiskeluoikeudella ja tutkinto-opiskeluoikeudella?
Pääsääntöisesti ei voi, mutta ratkaistaan tapauskohtaisesti.
Opintojakson osallistujamäärää on rajattu ja siinä on kiintiöitä eri opiskelijaryhmille. Mahtuuko alumniopiskelija aina ryhmään?
Tarkasta opintojakson osallistujarajoitukset opintojakson opetussuunnitelmasta.
Voiko suorittaa oman entisen pääaineensa vapaasti valittavia opintoja tai ei-vapaasti-valittavia opintoja?
Jos on kyse opintojaksosta, jossa on rajoitettu opiskelijamäärä, ei voi suorittaa. Jos ei ole rajoituksia, voi suorittaa.
Voiko opiskella mitä tahansa kieliopintoja?
Kielikeskuksen opinnoista voi alumniopiskeluoikeudella suorittaa vapaavalintaisten kielten opintoja. Tutkintoon kuuluvia kursseja ei voi suorittaa, koska ne eivät ole osa mitään sivuainekokonaisuuksia.
Lisätietoja
Suoritettavista opinnoista lisätietoa saa omalta HOPS-ohjaajalta sekä seuraavilta opintoasioista vastaavilta henkilöiltä:
Filosofinen tiedekunta: Riikka Myllys
Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta: Maarit Merimaa-Piirainen
Terveystieteiden tiedekunta: Susanna Järvelin-Pasanen
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta: Annikki Honkanen ja Anne Korhonen
Kielikeskus: Lauri Tolkki ja Satu Karhapää-Puhakka
Tarkemmat yhteystiedot löytyvät UEF Connectista.
Ilmoittautumiskäytännöistä ja opiskeluoikeuden hakemisesta lisätietoja saa Koulutuspalveluiden asiakaspalvelusta: