Opinnot valmistumisen jälkeen - jatkuvan oppijan opinto-oikeus
Perus- tai jatkotutkinnosta valmistunut voi täydentää opintojaan vielä valmistumisen jälkeen jatkuvan oppijan opinto-oikeudella.
Jatkuvan oppijan opinto-oikeuteen ovat oikeutettuja:
- 1.8.2019 tai sen jälkeen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet
- 1.8.2019 tai sen jälkeen sellaisen alemman tutkinnon suorittaneet, joka ei suoraan johda ylempään tutkintoon (farmaseutti, varhaiskasvatuksen opettaja)
- 1.1.2020 tai sen jälkeen tieteellisen jatkotutkinnon eli lisensiaatin tai tohtorin tutkinnon suorittaneet
Jatkuvan oppijan opinto-oikeus on määritelty opintojohtosäännössä (16 §)
Mitä opintoja jatkuvan oppijan opinto-oikeudella voi opiskella?
Jatkuvan oppijan opinto-oikeudella voi opiskella yliopiston opintoja vapaan sivuaineoikeuden mukaisesti tai suorittaa loppuun sivuaineopintoja, joihin on saanut sivuaineoikeuden tutkinnon suorittamisen aikana. Katso luettelo sivuaineista. Opetukseen osallistumisen mahdollisista rajoituksista määrätään opetussuunnitelmissa.
Jatkuvan oppijan opinto-oikeudella opiskelevalla on oikeus saada virallinen opintorekisteriote suorittamistaan opinnoista.
Millainen on jatkuvan oppijan opinto-oikeus?
Jatkuvan oppijan opinto-oikeus on ns. erillisten opintojen opinto-oikeus. Jatkuvan oppijan opinto-oikeuden voi aktivoida milloin tahansa tutkinnon suorittamisen jälkeen. Opinto-oikeus merkitään alkavaksi tutkinnon suorittamista seuraavasta päivästä ja se päättyy aina tutkinnon suorittamislukuvuotta seuraavan kahden lukuvuoden päästä. Eli jatkuvan oppijan opinto-oikeus kestää maksimissaan kolme lukuvuotta. Esim. jos opiskelija on valmistunut 31.10.2019, opinto-oikeus alkaa 1.11.2019 ja päättyy 31.7.2022.
Opinto-oikeuden kestoon ei voi hakea pidennystä.
Miten opinto-oikeuden saa?
Jatkuvan oppijan opinto-oikeuteen ilmoittaudutaan Jatkuvan oppijan opinto-oikeuden lomakkeella, jonka löydät Kamusta Lomakkeet – listauksesta (docx). Lataa, täytä, tulosta ja allekirjoita lomake. Palauta lomake Opintopalveluihin (yhteystiedot löydät Kamusta Opiskelijoiden tukikanavat-listauksesta) joko henkilökohtaisesti, postitse tai sähköpostin liitetiedostona opiskelu@uef.fi.
Lukuvuosi-ilmoittautuminen
Jatkuvan oppijan opinto-oikeudella opiskelevan ei tarvitse ilmoittautua lukuvuosittain yliopistoon, koska ilmoittautuminen merkitään kerralla koko opiskeluajaksi.
UEF-käyttäjätunnus, oikeudet järjestelmiin
Jatkuvan oppijan opinto-oikeudella opiskelevalla on voimassa sama UEF-tunnus kuin tutkinto-opiskelijana ollessaan. Myös vastaavasti käyttöoikeudet tietojärjestelmiin ovat vastaavat kuin tutkinto-opiskelijalla.
Ylioppilaskunnan jäsenyys
Jatkuvan oppijan opinto-oikeudella opiskeleva voi halutessaan liittyä ylioppilaskunnan jäseneksi eli ylioppilaskunnan jäsenyys on hänelle vapaaehtoinen. Jatkuvan oppijan opinto-oikeudella opiskeleva ei kuitenkaan ole oikeutettu YTHS:n palveluihin, joten hänen ei myöskään tarvitse maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua (YTHS-maksua) KELAlle. Jatkuva oppija ei ole oikeutettu myöskään VR:n tai Matkahuollon opiskelija-alennuksiin eikä Kelan ateriatukeen. Lisätietoja ylioppilaskunnan jäsenyyden tarjoamista opiskelijaeduista saat ylioppilaskunnasta.
Jos jatkuva oppija haluaa liittyä ylioppilaskuntaan, niin tiedot ylioppilaskunnan maksua varten saa Opintopalveluista (yhteystiedot löydät Kamusta Opiskelijoiden tukikanavat-listauksesta). opinto-oikeuden aktivoimisen yhteydessä tai myöhemmin.
Lisätietoja
Ilmoittautumiskäytännöistä ja opinto-oikeuden hakemisesta lisätietoja saa Opintopalveluista (yhteystiedot löydät Kamusta Opiskelijoiden tukikanavat-listauksesta).
Suoritettavista opinnoista lisätietoa saa omalta hops-ohjaajalta sekä seuraavilta opintoasioista vastaavilta henkilöiltä:
Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta: Kaisa Laitinen
Filosofinen tiedekunta: Henni Nevalainen
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta: Annikki Honkanen ja Anne Korhonen
Terveystieteiden tiedekunta: Susanna Järvelin-Pasanen
Kielikeskus: Lauri Tolkki ja Satu Karhapää-Puhakka
Tarkemmat yhteystiedot löytyvät UEF Connectista.