Väitöskirjatutkijoiden yhdistys ItäVä
Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkijat (ItäVä) on väitöskirjatutkijoinen oma järjestö, joka toimii molemmilla kampuksilla.
Vertaismentorointitoiminta
Vertaismentoroinissa saman asian parissa toimivat henkilöt (tässä tapauksessa väitöskirjatutkijat) jakavat kokemuksiaan ja osaamistaan pienryhmässä. Vertaismentoroinnissa ei ole erikseen kokenutta mentoria ja aloittelevaa aktoria, vaan tasavertaiset kollegat tukevat toisiaan.
Voit osallistua vertaismentorointitoimintaan (sekä vertaismentorina että ryhmän jäsenenä) missä tahansa vaiheessa tohtoriopintojasi. Koulutettu vertaismentori toimii kaksoisroolissa: tapaamisten koollekutsuvana ohjaajana ja ryhmän jäsenenä. Vertaismentoroinnin tiedetään olevan palkitsevaa kaikille osapuolille. Toiminta tukee työhyvinvointia, osallisuuden tunnetta ja ammatillista kasvua.
Vertaismentorointiryhmät ovat sitoutuneita pienryhmiä. Ne kokoontuvat itse sopimassaan rytmissä keskustelemaan osallistujille tärkeistä, tutkimusta ja kokonaisvaltaisesti tutkijakoulutuskokemusta käsittelevistä asioista. Ryhmiä pyritään järjestämään sekä kampuskaupungeissa että verkossa suomen- ja englannin kielellä.
Vertaismentorit koulutetaan syyslukukaudella ja vertaismentorointiryhmät starttaavat keväällä. Vertaismentorointikoulutus koostuu kolmesta tapaamisesta (a’ 3 h), jotka toteutetaan verkossa. Vertaismentoroinnista ei makseta palkkaa mutta saat siitä arvokasta kokemusta työelämän kollegiaalisten suhteiden luomisesta ja yhteisöllisyyden ylläpitämisestä, hyvää mieltä sekä 2 opintopistettä.
Avoinna olevia vertaismentorointiryhmiä mainostetaan tohtorikoulun uutiskirjeessä ja Viva Engagessa. Kevään 2025 ryhmien paikat aukeavat hakuun tammikuun viimeisellä viikolla. Ilmoittautuminen päättyy viimeistään 18.2.2025. Lisätietoja antaa yliopistonlehtori Ira Virtanen (ira.virtanen@uef.fi).