Skip to content
UEF Kamu
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
SuomiEnglish
Opiskelijaruokailu
Sähköposti
Yammer
Peppi
WebOodi (lukutilassa)
UEF Moodle
eLearn Moodle
DigiCampus
Lukari
Exam: opiskelijan ohjeet
Kirjasto
MOT-sanakirjat
Sykettä.fi
ISYY
UEF Connect
uef.fi
Student2Student -vertaisohjaus
Peppi
uef.fi
Heimo
weboodi.uef.fi
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
Ajankohtaista
Uudelle opiskelijalle
Tohtorikoulutus
Opintoyhteisöt
Opiskelijoiden tukikanavat
Sivuaineet ja muut opinnot
Opinto-oppaat
Vaihto-opiskelu ja kansainvälistyminen
Osaamisen tunnustaminen
Opintoneuvonta
Lukuvuoden ajankohtia
Kampukset, tiedekunnat
Yliopistosanastoa
  1. Etusivu
  2. Tietopankki
  3. Opintojen aikana
  4. Koulutusta ja tukea opiskelutaitoihin
  5. Opiskelutaidot
Tulosta yläreunan logo

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

JOENSUU, KUOPIO

Perustutkinto-opiskelija

Opiskelutaidot

Tulosta

Yliopisto-opiskelu ja sen erityispiirteet

Yliopistolle ominaisia piirteitä ovat tieteellisyys ja akateeminen vapaus. Akateeminen vapaus näkyy siinä, että opiskelijalla on suuri vapaus suunnitella ja ohjata omia opintojaan. Omaan opiskelutahtiin, sisältöihin ja opiskelumuotoihin voi vaikuttaa. Vapauden mukana tulee myös vastuu: opiskelijan tulee osata itse suunnitella opintojaan, asettaa tavoitteita ja tarvittaessa muuttaa niitä. Ajankäytön suunnitteluun kannattaa panostaa.

Oppimiseen vaikuttavat monet asiat, kuten aikaisemmat tiedot ja kokemukset, motivaatio, tavoitteet sekä odotukset. Oppiminen on taito, jota voi tietoisesti myös oppia ja harjoitella.

Opiskelustrategioissa voi kehittyä

Oppimisesta voidaan erotella kaksi strategiaa: pintasuuntautunut ja syväsuuntautunut oppiminen. Pintasuuntautuneella oppimisella tarkoitetaan ulkoa oppimista. Pintasuuntautunutta oppimista tarvitaan, kun tutustutaan uuteen aiheeseen, sen käsitteisiin ja perusteisiin. Pintasuuntautunut oppiminen ei kuitenkaan yleensä yliopisto-opinnoissa riitä, vaan tarvitaan myös syväsuuntautunutta oppimista, jossa opittava aines liitetään jo johonkin olemassa olevaan tietoon. Syväsuuntautuneessa oppimisessa pyrkimyksenä on ymmärtää opittava kokonaisuus ja sitä kautta saada se haltuun. Tavoitteena myös on, että asiasta pystyy kertomaan omin sanoin.

Opiskelumuotoja ja -käytäntöjä yliopistossa

Yliopistossa opetus- ja opiskelumuotoja on monia: opiskelu voi tapahtua esimerkiksi itsenäisesti, ryhmässä, etäopetuksena, kontaktiopetuksena, verkkokurssina, kirjallisina töinä, osallistumalla harjoituksiin tai laboratoriotöihin. Opetustapojen lisäksi osallistumisvelvollisuus opetukseen vaihtelee. Joillekin kursseille voi olla läsnäolopakko, toisille taas ei. Yksittäisen opintojakson ilmoittautumiskäytännöt, suoritustapa ja muut vaatimukset kannattaakin aina tarkastaa tiedekuntien opetusohjelmista ja WebOodista (avautuu uuteen välilehteen).

Opiskelutaitoja ja -tekniikoita

Keskeisiä opiskelutaitoja ovat kirjoittamisen, lukemisen, tiedonhankinnan ja ajanhallinnan taidot. Tärkeitä ovat myös oppimaan oppimisen taito ja itseohjautuvuus, kyky työskennellä ja suunnitella opintoja itsenäisesti. Itsetuntemus on hyvä apu: Mitkä ovat juuri sinun vahvuutesi ja heikkoutesi opiskelutaidoissa? Missä olet hyvä ja mitä taitoja tulisi harjoitella lisää? Taitava opiskelija tietää lisäksi, mitä erilaiset tehtävät vaativat, hän osaa suunnitella tekemisiään ja asettaa tavoitteet. Hän myös osaa kehittää taitojaan sekä arvioida, millaiset opiskelutekniikat sopivat hänelle parhaiten.

Tutustu opintopsykologin laatimiin videoihin, joiden avulla voit kehittää opiskelutaitojasi. Videoissa kerrotaan, millaisiin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota opintoja suunnitellessasi ja millaisin keinoin voit ylläpitää hyvää opiskeluvirettä.

Lisää tietoa opiskelumuodoista löydät Opiskelutaidot-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen)

Lisätietoa löydät myös Kielijelppi-sivuilta (avautuu uuteen välilehteen)

Koulutusta opiskelutaitoihin

Yliopisto tarjoaa erilaisia yleisiä koulutuksia opiskelutaitojesi kehittämiseen. Tutustu lisää opiskelutaitokoulutuksiin.

Ei-opintopisteytetty, opiskelua tukeva koulutus tai ryhmät

Yliopistolla on lukuvuonna 2022-2023 useita eri ryhmiä ja koulutuksia, jotka on tarkoitettu tukemaan opiskelua ja opintojen etenemistä. Tiedot päivittyvät tälle sivulle syyslukukauden alkuun mennessä.

Gradutalli on tarkoitettu kaikille yliopiston opiskelijoille, joilla opinnäytetyö jumittaa. Ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, joilla gradun aloittamisesta on kulunut vähintään kaksi vuotta ja jotka hyötyvät ryhmämuotoisesta ohjauksesta. Mikäli hakijoita on enemmän kuin ryhmään mahtuu, etusija annetaan ensimmäistä kertaa hakeville. Molemmilla kampuksilla käynnistyvät ryhmät lukuvuosittain ja hausta ilmoitetaan Gradutallin omilla sivuilla. https://kamu.uef.fi/tietopankki/perustutkintokoulutuksen-opinnaytteet-ja-kypsyysnaytteet/gradutalli/

Hellitä otetta - työkaluja pefektionisteille -ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, joille liiallinen vaativuus tai täydellisyydentavoittelu aiheuttaa haasteita opiskelulle ja hyvinvoinnille. Ryhmässä pohdiskellaan yhdessä mm. seuraavia teemoja:

  • mitä perfektionismi on ja miten sen kanssa voisi tulla paremmin toimeen
  • mitä hyötyä itsemyötätunnosta on hyvinvoinnille ja opintomenestykselle
  • miten omia arvoja kuuntelemalla voi löytää arjesta enemmän onnellisuutta
  • kuinka saada enemmän aikaan mutta kokea vähemmän paineita.

Kevätlukukauden 2023 ryhmä toteutetaan etänä, kokoontumiset (7 kpl) maanantaisin klo 14.15-15.45 alkaen 23.1. ja päättyen 13.3.2023. Hae ryhmään täyttämällä lomake viimeistään maanantaina 16.1.2023. Opintopsykologi on Sinuun puhelimitse yhteydessä viimeistään keskiviikkona 18.1.2023., jotta voidaan yhdessä keskustella hieman tilanteestasi ja siitä, voisiko ryhmästä olla Sinulle tässä kohtaa tukea opintoihisi ja hyvinvointiisi. Lisätietoja ryhmän vetäjältä, opintopsykologi Marinia Sorjonen-Wardilta (sähköposti muotoa etunimi.sukunimi at uef.fi).

Otetta opintoihin -ryhmä toteutaan 1-2 kertaa lukuvuodessa. Tavoitteena on tukea erityisesti kandivaiheessa olevia opiskelijoita erilaisissa opiskeluun tai arjenhallintaan liittyvissä pulmissa. Seuraava ryhmä toteutetaan tammi-maaliskuussa 2023, ja ryhmä kokoontuu verkossa. Tarkempaa tietoa sekä hakulomake löytyvät täältä https://kamu.uef.fi/otetta-opintoihin-ryhmaan-haku-on-auki/

Tukea jumittaviin kirjallisiin tehtäviin. Kielikeskus järjestää kandidaatin ja gradun kirjoittajille lukukausittain omat ryhmät: Sujuvuutta kandin kirjoittamiseen ja Sujuvuutta gradun kirjoittamiseen. Tavoitteena on tukea opinnäytteiden kirjallista tuottamista, muotoilemista ja valmiiksi saattamista.  Lisätietoja Kamun ajankohtaisissa https://kamu.uef.fi/tukikursseja-kandin-ja-gradun-kirjoittamiseen/

Muista myös yksilöohjausta tarjoava Kirjoitusklinikka!

Kirjaston tiedonhaun ja -hallinnan koulutukset, lisää tietoa https://kamu.uef.fi/tietopankki/koulutusta-opiskelutaitoihin/tiedonhakutaidot/

Digistartti on uusille opiskelijoille suunniteltu itseopiskelumateriaali, jossa käydään läpi opiskelussa tarvittavat työkalut ja tutustutaan digitaalisiin opiskeluympäristöihin.

Wistec Online-verkko-oppimisympäristö. Tarjolla laaja valikoima etänä ja itsenäisesti suoritettavia verkkokursseja laajoista kokonaisuuksista aina yksittäisiin toimintoihin. Lisätietoja ja kirjautuminen Heimon kautta (vaatii kirjautumisen).

opiskelutaidot opiskelustrategia oppiminen opiskelutaito taito opiskelumuoto opiskelukäytäntö opiskelutyyli flippaus Flipped Classroom Flipped Learning
University of Eastern Finland Joensuu, Kuopio © University of Eastern Finland
Facebook Instagram Twitter YouTube LinkedIn Snapchat SoundCloud
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietosuojaseloste
Hallinnoi evästeitä
Palvelu käyttää evästeitä sivuston optimointiin.
Toiminnalliset Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastolliset
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
Näytä asetukset
{title} {title} {title}