Lisensiaatintutkimuksen vaatimukset
Lisensiaatintutkimuksessa opiskelijan on osoitettava hyvää perehtyneisyyttä tutkimusalaan sekä valmiutta soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä itsenäisesti ja kriittisesti.
Lisensiaatintutkimukseksi voidaan hyväksyä yksittäinen tutkimus (monografia) tai riittäväksi katsottu määrä samaa ongelmakokonaisuutta käsitteleviä tieteellisiä julkaisuja tai julkaistaviksi hyväksyttyjä käsikirjoituksia ja niistä laadittu yhteenveto taikka muu vastaavat tieteelliset kriteerit täyttävä työ. Erillisistä julkaisuista tai käsikirjoituksista kootulla julkaisulla tulee kokonaisuutena arvioiden olla lisensiaatintutkimukselta vaadittu tieteellinen arvo.
Lisensiaatintutkimuksen, joka käsittää samaa ongelmakokonaisuutta käsitteleviä tieteellisiä julkaisuja tai julkaistavaksi hyväksyttyjä käsikirjoituksia ja niistä laaditun tiivistelmän, yhteenvedossa esitetään tutkimuksen tausta, tavoitteet, menetelmät, tulokset ja johtopäätökset. Tiivistelmä tulee nimetä erikseen ja se tulee kirjoittaa siten, ettei tarpeettomasti toisteta sellaisenaan osajulkaisussa esitettyjä asioita, vaan järjestetään ja tulkitaan tutkimusalan kuuluvaa julkaistua tietoa, jota tekijä on omilla osajulkaisuillaan merkittävästi kartuttanut, sekä tarkastellaan uusia ratkaisuaan odottavia ongelmia. Tiivistelmä on yleensä lisensiaatintutkimusta varten kirjoitettu, mutta se voi olla julkaistu myös tieteellisessä aikakauslehdessä.
Jos julkaisuihin kuuluu yhteisjulkaisuja, on tekijän itsenäinen osuus niissä osoitettava. Tekijän on annettava kirjallinen selvitys omasta osuudestaan yhteisjulkaisuissa. Jatkokoulutuksen ohjaajilta pyydetään lausunto selvityksestä. Perustelluista syistä voidaan samaa julkaisua käyttää myös toisen lisensiaattitutkimuksen osana.
Lisensiaatintutkimuksen tarkastaminen
Kun lisensiaatintutkimuksen käsikirjoitus on läpäissyt plagiaatintarkastuksen (ks. alla) , jatko-opiskelija tekee esityksen lisensiaatintutkimuksen tarkastamisesta. Dekaani määrää ohjaajan esityksen perusteella käsikirjoitukselle tarkastajat, joiden annettua lausuntonsa, jatko-opiskelijalla on mahdollisuus antaa niihin vastine. Dekaani päättää lisensiaatintutkimuksen hyväksymisestä sekä mahdollisesta arvostelusta, minkä jälkeen lisensiaatintutkimus julkaistaan. Jatko-opiskelija voi hakea tutkintotodistusta, kun kaikki tutkintoon vaadittavat opintosuoritukset ja opinnäyte on hyväksytty.
Opinnäyte on tarkistettava plagiaatintunnistusjärjestelmässä ennen kuin se lähetetään tarkastajille arvioitavaksi. Artikkeleista koostuvien opinnäytteiden kohdalla tarkastetaan ainoastaan aiemmin julkaisemattomat tekstit eli yhteenveto-osuus ja julkaisemattomat artikkelit. Tarkistaminen tehdään Turnitin-työkalulla, joka on integroitu eLearn Moodle-ympäristöön.
- Ohjaajan lähettää kurssin nimen ja avaimen väitöskirjatutkijalle.
- Väitöskirjatutkija lataa opinnäytteen käsikirjoituksen yhtenä tiedostona (.doc tai .docx) Turnitin-tehtävänpalautuslaatikkoon
- Väitöskirjatutkija tiedottaa ohjaajaa, kun raportti on valmistunut.
- Ohjaaja tarkistaa plagiaatintunnistusraportin ja käy tarvittaessa sen tulokset läpi yhdessä väitöskirjatutkijan kanssa.
Opiskelija voi halutessaan tarkistaa omatoimisesti opinnäytteen tekstejä opiskelijoiden Turnitin-työkalussa työn tekemisen eri vaiheissa. Halutessaan jatko-opiskelija voi omatoimisesti tarkistaa aiemmat versiot opinnäytteestään sekä tieteellisten artikkeleiden käsikirjoituksensa opiskelijoiden Turnitissa.
Käyttöohjeet opiskelijalle
Käyttöohjeet ohjaajalle
Mikäli sopivaa Moodle-kurssin ei ole valmiina, sellainen perustetaan seuraavasti:
- Ensimmäisellä kerralla kurssin perustajan on hyväksyttävä käyttöehdot kirjautumalla HAKA-tunnistautumisen kautta Turnitin-järjestelmään.
- Tilaa eLearn Moodlessa kurssipohja Työpöydältä, oikeasta reunasta, Tärkeitä linkkejä -lohkosta.
- Kun kurssi on luotu, sinne lisätään Turnitin-tehtävänpalautuslaatikon kohdasta 'Lisää aktiviteetti tai aineisto'.