Jos opinto-oikeutesi on alkanut 1.8.2005 tai sen jälkeen, sen kesto on rajattu ja sitä koskevat seuraavat rajaussäännöt. Ennen 1.8.2005 myönnetyissä opinto-oikeuksissa opintoaikaa ei ole rajattu.
Voit tarkistaa omien opinto-oikeuksiesi voimassaoloajat Pepissä.
Tutkintojen tavoitteelliset suoritusajat
- alempi korkeakoulututkinto (kandidaatti): kolme lukuvuotta
- ylempi korkeakoulututkinto (maisteri): kaksi lukuvuotta (poikkeus psykologian maisterin tutkinto kaksi ja puoli lukuvuotta)
- lääketieteen lisensiaatti: kuusi lukuvuotta
- hammaslääketieteen lisensiaatti: viisi ja puoli lukuvuotta
Sekä alempaa että ylempää korkeakoulututkintoa opiskelemaan otetulla opiskelijalla on oikeus suorittaa tutkinnot kahta vuotta niiden yhteenlaskettua tavoiteaikaa pitemmässä ajassa (5 + 2 vuotta, poikkeuksena psykologian koulutus 5,5 + 2 vuotta).
Lääketieteen lisensiaatin ja hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoa opiskelemaan otetulla opiskelijalla on oikeus suorittaa tutkinto kahta vuotta sen tavoiteaikaa pitemmässä ajassa (lääketieteen lisensiaatti 6 + 2 vuotta ja hammaslääketieteen lisensiaatti 5,5 + 2 vuotta).
Pelkästään alempaa korkeakoulututkintoa opiskelemaan otetulla opiskelijalla on oikeus suorittaa tutkinto yhtä vuotta sen tavoiteaikaa pitemmässä ajassa (3 + 1 vuotta).
Pelkästään ylempää korkeakoulututkintoa opiskelemaan otetulla on oikeus suorittaa tutkinto kahta vuotta sen tavoiteaikaa pitemmässä ajassa (2 + 2 vuotta, psykologian maisteri 2,5 + 2 vuotta).
Tutkinnon suoritusaikaan laskettava aika
Tutkinnon suoritusaika näkyy Pepissä opiskeluoikeuden tiedoissa ja se päivittyy ilmoittautumistietojen perusteella.
Tutkinnon suoritusaikaa kuluttaa:
- Läsnäolevaksi ilmoittautuminen eli normaali opiskelu
- Kahden lukukauden yli menevä muu (ei lakiin perustuva) poissaolo
- Ne lukukaudet, jolloin opiskelija ei ole ilmoittautunut läsnä- eikä poissaolevaksi eli opiskelija on laiminlyönyt ilmoittautumisvelvollisuutensa
- Myönnetyllä lisäajalla poissaolevaksi ilmoittautuminen (HUOM! Lakisääteinenkään syy ei pidennä lisäajalla opiskelevan opiskelijan opinto-oikeuden voimassaoloa!)
Tutkinnon suoritusaikaa ei kuluta poissaolevaksi ilmoittautuminen yliopistolaissa määriteltyjen, ns. lakisääteisen syiden perusteella eikä enintään kahden lukukauden mittainen muu poissaolo. Näistä tarkemmin seuraavissa kappaleissa.
Suoritusajan pidentäminen yliopistolakiin perustuvien syiden perusteella
Yliopistolaissa (41 §) säädetään, että tutkinnon suorittamisaikaan ei lasketa poissaoloa, joka johtuu:
- asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaisen palvelun suorittamisesta
- siitä, että opiskelija tarvitsee vapaata opinnoistaan lapsensa hoitamiseksi tämän syntymän tai adoption yhteydessä
HUOM! Lakisääteinen poissaolo merkitään opiskelijarekisteriin Koulutuspalveluiden asiakaspalvelussa opiskelijan toimittaman dokumentin perusteella. Ensimmäisenä opiskeluvuonna poissaolevaksi voi ilmoittautua vain lakisääteisestä syystä!
Lue lisää lakisääteisestä poissaolosta.
Suoritusajan pidentäminen muun poissaolon perusteella
Tutkinnon suoritusaikaan ei lasketa muuta enintään kahden lukukauden pituista poissaoloa, jonka aikana opiskelija on ilmoittautunut poissaolevaksi. Muuksi poissaoloksi lasketaan mikä tahansa muu kuin lakisääteinen poissaolo (asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaisen palvelun suorittaminen tai vapaa lapsen hoitamiseksi tämän syntymän tai adoption yhteydessä.