- Opiskelijan on joka lukuvuosi ilmoittauduttava tutkintoon johtaviin opiskeluoikeuksiinsa joko läsnä- tai poissaolevaksi Oili-ilmoittautumispalvelussa ilmoittautumisaikana.
- Ilmoittautuminen on opiskeluoikeuskohtainen. Jos sinulla on useampi opiskeluoikeus, voit halutessasi ilmoittautua kaikkiin läsnä- tai poissaolevaksi tai eri opiskeluoikeuksiin eri tavoin, esim. läsnäolevaksi yhteen ja poissaolevaksi toiseen opiskeluoikeuteen.
- Ilmoittautuminen on myös lukukausikohtainen, eli voit myös ilmoittautua eri lukukausille eri tavoin, esim. läsnäolevaksi syyslukukaudelle ja poissaolevaksi kevätlukukaudelle. Otathan kuitenkin huomioon opintojen suoritusajat.
HUOM! Muistathan ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi kaikkiin opiskeluoikeuksiisi!
Katso ohjeet ilmoittautumiseen:
llmoittautumisohjeet uusille opiskelijoille
Jatkavan opiskelijan ilmoittautumisohjeet
Läsnäoleva opiskelija
Pääsääntöisesti yliopistoon ilmoittaudutaan läsnäolevaksi, koska vain läsnäoleva opiskelija voi osallistua opetukseen ja harjoituksiin, käydä tenteissä, suorittaa tutkinnon sekä saada opintotukea. Myös opiskelijavaihdon ajaksi on ilmoittauduttava läsnäolevaksi.
Yliopistolain mukaan alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat kuuluvat ylioppilaskuntaan. Ylioppilaskunnan jäsenet maksavat läsnäoloilmoittautumisen yhteydessä ylioppilaskunnan jäsenmaksun. Ylioppilaskunnan jäsenet voivat hankkia opiskelijakortin ja ovat oikeutettuja opiskelijaetuihin. Täältä löydät lisätietoa opiskelijakortista ja opiskelijaeduista.
Läsnäolo poissaoloksi kesken lukuvuoden
Läsnäolon voi muuttaa poissaoloksi vain ilmoittautumisaikoina (koko lukuvuoden tai syyslukukauden osalta 1.5.-15.9. tai kevätlukukauden osalta 1.12.-15.1.). Läsnäoloa ei voi muuttaa poissaoloksi Oilissa, vaan se tehdään henkilökohtaisesti tai sähköpostin välityksellä Opintopalveluiden asiakaspalvelussa (yhteystiedot sivun alalaidassa).
Ylioppilaskunnan jäsenmaksusta voi hakea palautusta ylioppilaskunnalta koko lukuvuoden tai pelkästään syyslukukauden osalta syyskuun loppuun mennessä tai kevätlukukauden osalta tammikuun loppuun mennessä. Jäsenmaksun palautushakemuksen löydät ISYYn verkkosivulta (avautuu uudessa välilehdessä).
Poissaoleva opiskelija
Opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi, jos ei aio suorittaa ko. lukukaudella opintoja yliopistossa. Tässäkin tapauksessa opiskelijan tulee ilmoittautua ilmoittautumisaikana. Poissaoleva opiskelija ei maksa ylioppilaskunnan jäsenmaksua tai korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua eikä näin ollen ole oikeutettu opiskelijaetuihin tai terveydenhoitopalveluihin (YTHS).
Poissaolevalla opiskelijalla on rajoitetut oikeudet yliopiston verkkopalveluihin. Poissaolevan opiskelijan käyttöoikeuksiin kuuluvat Pepin käyttö, kirjaston e-aineistojen etäkäyttö ja opiskelijasähköposti. Lisätietoja UEF-tunnuksesta ja käyttöoikeuksista (avautuu uudessa välilehdessä) saat Digipalveluista.
Yliopistolain mukaan opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi kahdeksi lukukaudeksi (eli yhdeksi lukuvuodeksi), eikä tämä poissaoloaika kuluta opintoaikaa. Ennen 1.8.2015 alkaneissa opinto-oikeuksissa opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi neljäksi lukukaudeksi siten, että tämä poissaoloaika ei kuluta opintoaikaa.
Tavallisen poissaolon lisäksi on olemassa yliopistolaissa erikseen mainittua, ns. lakisääteistä poissaoloa, jota on asepalvelus, siviilipalvelus sekä äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa lapsen syntymän tai adoption yhteydessä (hoitovapaa ei ole lakisääteistä poissaoloa). Lakisääteiset poissaolot merkitään opiskelijarekisteriin opiskelijan toimittaman todistuksen perusteella (Todistuksista ks. seuraava kappale).
HUOM! Poissaoloilmoittautuminen lisäajalla ei pidennä opintoaikaa vaan poissaoloilmoittautuminen lisäajalla kuluttaa opintoaikaa (myös lakisääteinen).
Lakisääteisellä syyllä poissaolevaksi ilmoittautuminen ja opiskelijalta vaadittavat todistukset
Yliopistolaissa on määritelty ns. lakisääteiset syyt, joiden perusteella poissaolevaksi ilmoittautuva tutkinto-opiskelija voi saada pidennyksen opintoaikaan. Poissaolon syy on todennettava todistuksella, joka toimitetaan Opintohallinnon asiakaspalveluun (yhteystiedot sivun alaosassa). Todistuksen toimittamisen määräaika koko lukuvuodelle tai pelkästään syyslukukaudelle on 30.9. ja pelkästään kevätlukukaudelle 31.1. Jos tiedät, että saat todistuksen vasta määräajan jälkeen, niin ole ennen määräaikaa yhteydessä Opintopalveluiden asiakaspalveluun sähköpostitse ja kerro asiasta niin tiedämme odottaa dokumenttia.
Lakisääteisen poissaolon perusteella opintoaikaan voi saada pidennyksen vain, jos on ilmoittautunut poissaolevaksi ilmoittautumisaikana ja toimittanut tarvittavan todistuksen. Ilmoittautumisajan jälkeen ei ole mahdollista ilmoittautua poissaolevaksi eikä ilmoittautumista voi jälkikäteen muuttaa läsnäolevasta poissaolevaksi. Läsnäolevalle opiskelijalle ei voi kirjata lakisääteistä poissaolon syytä. Lakisääteisen poissaolon vaikutuksesta opintoaikaan on tarkempaa tietoa sivulla opintojen suoritusaika.
Voit ilmoittautua lakisääteisellä syyllä poissaolevaksi koko lukukaudelle, jos lakisääteinen syy kattaa yhdenkin päivän lukukaudesta.
Poissaolon osoittavat todistukset voivat olla suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä.
Jos mikä tahansa em. poissaolon syistä ilmenee ilmoittautumisajan jälkeen, ja opiskelija on jo ilmoittautunut läsnäolevaksi, olemassa olevaa ilmoittautumista ei muuteta, vaan asia huomioidaan lisäaikaa myönnettäessä.
Lisäohjeita uudelle opiskelijalle
- Jos ensimmäisen vuoden opiskelija ilmoittautuu poissaolevaksi, mutta ei toimita todistusta, joka todentaa lakisääteisen syyn poissaoloon määräaikaan mennessä (koko lukuvuoden tai pelkästään syyslukukauden osalta 30.9. mennessä / syksyn haussa valitut opiskelijat pelkän kevätlukukauden osalta 31.1. mennessä) Opintopalveluiden asiakaspalveluun (yhteystiedot sivun alaosassa), opiskelija menettää opiskeluoikeutensa. Mikäli opiskelija haluaa myöhemmin palauttaa opiskeluoikeuden, hänen tulee hakea opiskeluoikeuden palauttamista.
- Jos ensimmäisen vuoden opiskelijan lakisääteinen syy poissaololle ajoittuu vaikka vain yhdelle päivälle lukuvuodesta, voi poissaolo-oikeuden käyttää koko lukuvuodeksi.
- Jos este ilmenee vain kevätlukukaudeksi (esim. tammikuussa alkava asepalvelus), ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi koko lukuvuodeksi tai ilmoittautua syyslukukaudeksi läsnäolevaksi ja poissaolevaksi kevätlukukaudelle joko lukuvuoden ilmoittautumisaikana tai kevätlukukauden ilmoittautumisaikana.
- HUOM! Jos sinulla ei ole yliopistolaissa määriteltyä syytä poissaolevaksi ilmoittautumiselle, sinun tulee ilmoittautua läsnäolevaksi ensimmäiseksi lukuvuodeksi.
Yliopistolaissa määritellyt lakisääteiset poissaolosyyt
1. Opiskelija suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua
Todistukset:
- Ennen ase- tai siviilipalveluksen alkamista opiskelijan on toimitettava palvelukseenastumismääräyksestä kopio tai kuva (vain suomalainen), joka todistaa, että asepalvelus sijoittuu kyseisen lukuvuoden aikaan.
- Palvelusajan päättymisen jälkeen opiskelijan on toimitettava vielä todistus palvelusajasta (kuva sotilaspassista tai palvelustodistuksesta). Palvelustodistuksen perusteella opintorekisteriin merkitään lakisääteisen poissaolon toteutunut aika.
2. Opiskelija on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla lapsen syntymän tai adoption yhteydessä
Todistukset:
- Kopio tai kuva Kelan päätöksestä äitiys-, isyys- tai vanhempainpäivärahakaudesta tai muiden maiden viranomaisten vastaavat todistukset lakisääteisestä vanhempainvapaasta.
- Isyysvapaan voi todistaa vain Kelan päätöksellä isyys/vanhempainpäivärahakaudesta.
- KV-opiskelijat toimittavat raskaustodistuksen.
3. Ensimmäisen vuoden opiskelija on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan
Todistukset:
- Sairauspäivärahapäätös tai mikäli sellaista ei ole, lääkärintodistus. Lääkärintodistuksesta on ilmettävä, mikä sairaus tai vamma on kyseessä ja että kyseinen sairaus tai vamma estää opintojen aloittamisen opiskelijan ensimmäisenä lukuvuotena. Kopio tai kuva riittää.
- Sairauden tai vamman vaatimien käytännön järjestelyjen aiheuttamat esteet, todistukset: Riittävä selvitys, esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiön todistus, että opiskelija on jonossa vammansa edellyttämään asuntoon. Opiskelijan oma ilmoitus ei ole riittävä selvitys. Selvityksellä on myös osoitettava, miten asia on tarkoitus järjestää. Vamma on pysyvä tila, jolloin pelkkään vammaan vetoaminen ei riitä. Pitää olla siis joku tilapäinen vammaan liittyvä syy, johon vedotaan.
- Jos käyttää poissaolo-oikeuden vedoten tähän esteeseen, ei voi opiskella ollenkaan, vaikka saisi opiskelijan sairauspäivärahaa (jonka mukaan voi opiskella vähäisessä määrin, eli 40 % ns. normimäärästä).
- Sairauden tai vamman takia poissaolevaksi ilmoittautuminen ei pidennä opintoaikaa. Sairaus tai vamma antaa oikeuden ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä lukuvuonna, mutta ei pidennä opintoaikaa kuten edellä mainitut lakisääteiset poissaolot. Poissaolo kuluttaa opiskelijan tutkintoon kuuluvia poissaolokausia.
- HUOM! Lakisääteinen poissaolo omaan sairauteen tai vammaan vedoten koskee vain ensimmäisen vuoden opiskelijoita!
Poissaolo läsnäoloksi kesken lukuvuoden
Poissaoloilmoittautumisen voi muuttaa läsnäoloilmoittautumiseksi milloin tahansa lukuvuoden aikana.
- Ilmoittautumisaikana sen voi tehdä Oili-ilmoittautumispalvelussa (avautuu uudessa välilehdessä) maksamalla ylioppilaskunnan jäsenmaksun verkkopankkitunnuksilla.
- Ilmoittautumisaikojen ulkopuolella opiskelija pyytää ensin jäsenmaksun maksutiedot opintopalveluiden asiakaspalvelusta (yhteystiedot sivun alalaidassa) ja maksun suorittamisen jälkeen toimittaa tositteen maksusta asiakaspalveluun.
Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Opintopalveluiden asiakaspalvelutiski tarjoaa yleistä opintoneuvontaa, lisätietoa yliopistoon ilmoittautumisesta ja opinto-oikeuksista sekä ylläpitää opiskelijarekisteriä. Palvelutiskiltä saat myös opiskelijatodistukset sekä opintosuoritusotteet.
Palvelunumero: 029 445 8900
- puhelinpalveluaika ma–pe klo 10–15
- poikkeuksena 1.6.–31.7. puhelinpalveluaika on ma–pe klo 10–14
Asiakaspalvelutiskin aukiolo- ja palveluaika:
- opintopalveluiden asiakaspalvelutiski palvelee maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10–15
- poikkeuksena 1.6.–31.7., jolloin asiakaspalvelutiski palvelee maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10–14
HUOM! Tarkistathan myös opintopalveluiden ajankohtaiset poikkeusaukioloajat.
Sähköpostiosoite: opiskelu@uef.fi
- Jos viestisi sisältää luottamuksellista tietoa, ota yhteyttä niin saat ohjeet salatun viestin lähettämiseen.
Käyntiosoite:
- Joensuussa Aurora-rakennus, sisäänkäynti A, 1 krs. (Yliopistokatu 2)
- Kuopiossa Canthia-rakennus, 2. krs. Oppari (Yliopistonrinne 3)
Postiosoitteet:
- Joensuu: Itä-Suomen yliopisto, Opintopalvelut, PL 111, 80101 Joensuu
- Kuopio: Itä-Suomen yliopisto, Opintopalvelut, PL 1627, 70211 Kuopio