Ohjaussuunnitelma on sinun ja ohjaajiesi välinen asiakirja. Suunnitelmassa sovitte keskinäisestä työnjaosta, ohjauksen käytännöistä ja työskentelytavoista, sekä miten ja millä aikataululla tutkimusta tehdään. Kun laaditte suunnitelmaa, keskustelkaa molemminpuolisista odotuksista ja sitoumuksista yhteiseen työskentelyyn. Ohjaussuunnitelmassa sovitaan muun muassa, mille ajanjaksolle kukin ohjaaja sitoutuu tukemaan väitöskirjatutkimuksen työn edistymistä. Täysipäiväisesti työskennellen suunnitelma tehdään 3–4 vuoden ajanjaksolle.
Ohjaussuunnitelma pohjautuu TENKin suosituksiin Tutkimuseettisiä näkökohtia väitöskirjan ohjaus- ja tarkastusprosessiin. Ennen keskusteluja ja suunnitelman laatimista on hyvä tutustua huolellisesti väitöskirjatutkijan ja ohjaajan vastuisiin, velvollisuuksiin ja oikeuksiin Väitöstutkimuksen ohjaus-sivulla.
Ohjaussuunnitelman laatiminen
Lataa ohjaussuunnitelmapohja. Pohjassa on havainnollistettu artikkeliväitöskirjaa tekevän väitöskirjatutkijan ohjaussuunnitelmaa. Pohja on kuitenkin vain yksi mahdollinen malli – voitte muokata suunnitelmaa vastaamaan yksilöllistä väitöskirjaprojektia. Esimerkiksi kun tutkimuksesta kirjoitetaan monografiaväitöskirja, keskustelkaa, miten tutkimusprosessin vaiheet ja kirjan luvut jäsennetään suunnitelmaksi.
Laatikaa suunnitelma alla olevien ohjeiden avulla yhdessä ohjaajiesi kanssa. Kirjatkaa suunnitelmaan otsikoiden alle tarkemmat kuvaukset niistä ratkaisuista, joita yhdessä sovitte. Keskustelun tueksi voitte katsoa tohtorikoulun järjestämän aamukahvitilaisuuden tallenteen. Päivätkää suunnitelma. Suunnitelma jää teille itsellenne, ellei toisin sovita.
Ohjaussuunnitelmaa on tarkoitus päivittää ja täydentää säännöllisesti vuosittain, kun suunnitelmat tarkentuvat. Ohjaussuunnitelma on tärkeä päivittää myös, jos ohjausryhmä muuttuu, tai jos tutkimussuunnitelma tai tavoiteaikataulu muuttuu olennaisesti. Mikäli tutkimussuunnitelmassa on käsitelty alla listatut asiat, niitä ei tarvitse ohjaussuunnitelmassa välttämättä toistaa.
Tohtorin tutkinnon tavoitteet ja aikataulu
- Keskustelkaa väitöskirjaprosessista kokonaisuutena ja mitä vaiheita se pitää sisällään. Kirjatkaa ne ensimmäiseen taulukkoon.
- Kirjatkaa toiseen taulukkoon väitöskirjaprosessin tavoitteet ja aikataulu konkreettisilla osatavoitteilla. Prosessi kannattaa vaiheistaa osiin. Taulukon jaottelu kolmeen osaan perustuu YPJ-malliin, jossa palkka tarkistetaan taulukon mukaisissa vaiheissa.
- Keskustelkaa opintojen sisällöstä ja aikataulutuksesta. Laatikaa henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma, joka huomioi väitöskirjatutkimuksen ja jatkouran tavoitteet. Henkilökohtaista jatko-opintosuunnitelmaa voi päivittää myöhemmin.
- Jos väitöskirjatutkimukseen liittyy kaksoistutkinnon suorittaminen, aloittakaa kaksoistutkintoa (cotutelle) koskevan sopimuksen valmistelu.
- Tarvittaessa sopikaa ja kirjatkaa myös väitöskirjatutkimuksen ulkopuoliset akateemiset tehtävät ja niihin käytettävä aika (esimerkiksi opetus, opinnäytetyön ohjaus, muut tutkimushankkeet, konferenssien järjestäminen).
Ohjaus
- Listatkaa väitöskirjatutkimukseen osallistuvat henkilöt, heidän roolinsa ja keskinäinen työnjakonsa (esimerkiksi tarvittava erityisosaaminen, ohjaus ja tuki ulkomaisesta yliopistosta).
- Keskustelkaa ja kirjatkaa keskinäiset odotukset esimerkiksi väitöskirjatyön tavoitteista, tutkimushankkeesta, ajankäytöstä, väitöskirjatutkimuksen aikataulusta sekä edellisiä tukevista toimenpiteistä, toimintatavoista, uratavoitteista ja ohjauksen kestosta.
- Sopikaa ohjauksen periaatteet, kuten tapaamisten tiheys ja yhteydenpidon tavat, koollekutsuminen, tapaamisiin valmistautuminen ja jälkitoimet sekä etenemisen seuranta.
- Ohjausryhmän muutokset on mahdollista päivittää tarvittaessa (dekaani vahvistaa).
Tutkimuksen tekeminen
- Sopikaa tutkimusaineiston keruusta, arkistoinnista ja jatkokäytöstä. Tutkimusaineistonhallintasuunnitelman laatiminen on suositeltavaa.
- Sopikaa aineiston käytöstä ja omistajuudesta. Lisätietoja aiheesta Aineistonhallinnan käsikirjasta.
- Tarkistakaa tutkimukseen liittyvät tietosuojavelvoitteet.
- Käykää läpi hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja niiden toteuttaminen tutkimuksen arjessa (esimerkiksi menetelmien valintaan liittyen).
- Tarkistakaa tarvittavat tutkimusluvat tai eettisen ennakkoarvioinnin tarve.
- Laatikaa tarvittaessa sopimukset yhteistyötahojen kanssa (vastuu on ohjaajalla).
- Tunnistakaa tutkimuksen toteuttamisen riskit ja laatikaa mahdollinen varasuunnitelma.
- Suunnitelkaa mistä rahoitusta haetaan ja milloin. Sopikaa rahoitushakemusten lausuntojen laatimisesta (kuka ja milloin eli esimerkiksi, kuinka paljon ennen hakuajan päättymistä ohjaaja tarvitsee pyynnön lausunnon kirjoittamisesta).
- Keskustelkaa ja sopikaa muista tutkimuksen edellyttämistä resursseista (esimerkiksi kielentarkastus, open access -maksut, hankerahoituksen pituus, avustava henkilökunta).
Julkaiseminen ja kirjoittajuus yhteisartikkeleissa
Liikkuvuus
- Keskustelkaa mahdollisista liikkuvuusaktiviteeteista, kuten tutkijavaihto, tutkimusvierailut, konferenssien ajoitus ja niiden rahoitus.
Ura ja työelämäyhteistyö
- Keskustelkaa väitöstutkimuksen edetessä uratavoitteista ja kirjatkaa tavoitteet vuosittain päivitettäväksi urasuunnitelmaksi (URA-T työkalun avulla).
- Keskustelkaa työelämäyhteistyömahdollisuuksista (esimerkiksi yritysyhteistyö, mentorointi).
Muut asiat
- Huomioikaa ohjeet ohjaukseen liittyvien ja muiden mahdollisten ristiriitatilanteiden ratkaisemisesta yliopistossa (yliopiston ja tiedekunnan / tohtoriohjelman ohjeet esim. UEF-kompassi, tutkimuseettinen tuki).