Ohjaussuunnitelma on sinun ja ohjaajiesi välinen asiakirja, jolla sovitte keskinäisestä työnjaosta, ohjauksen käytännöistä ja työskentelytavoista, sekä miten ja millä aikataululla tutkimusta tehdään. Suunnitelmaa laadittaessa käytte läpi myös molemminpuoliset odotukset ja sitoumukset yhteiseen työskentelyyn. Ohjaussuunnitelmassa sovitaan mm. mille ajanjaksolle ohjaaja sitoutuu tukemaan väitöskirjatutkimuksen työn edistymistä. Täysipäiväisesti työskennellen suunnitelma tehdään 3-4 vuoden ajanjaksolle.
Ohjaussuunnitelma pohjautuu TENKin suosituksiin Tutkimuseettisiä näkökohtia väitöskirjan ohjaus- ja tarkastusprosessiin. On hyvä myös tutustua ennen täyttämistä väitöskirjatutkijan ja ohjaajan vastuisiin, velvollisuuksiin ja oikeuksiin Väitöstutkimuksen ohjaus-sivulla.
Kirjatkaa varsinaiseen sopimukseen otsikoiden alle tarkemmat kuvaukset keskinäisen sopimuksenne sisällöstä päivättynä.
Ohjaussuunnitelmaa on tarkoitus päivittää ja täydentää säännöllisesti vuosittain suunnitelmien tarkentuessa. Ohjaussuunnitelma tulee myös päivittää, jos ohjausryhmä muuttuu, tai jos tutkimussuunnitelma tai tavoiteaikataulu muuttuu olennaisesti. Mikäli tutkimussuunnitelmassa on käsitelty alla listatut asiat, niitä ei tarvitse ohjaussuunnitelmassa välttämättä toistaa.
Lataa ohjaussuunnitelmapohja ja täytä se alla olevien ohjeiden avulla yhdessä ohjaajiesi kanssa. Suunnitelma jää teille itsellenne, ellei toisin sovita.
Tohtorin tutkinnon tavoitteet ja aikataulu
- Käykää läpi väitöskirjaprosessi ja mitä vaiheita se pitää sisällään. Kirjatkaa ne ensimmäiseen taulukkoon.
- Kirjatkaa toiseen taulukkoon väitöskirjaprosessin tavoitteet ja aikataulu konkreettisine osatavoitteineen. Prosessi kannattaa vaiheistaa osiin. Taulukon jaottelu kolmeen osaan perustuu YPJ-malliin, jossa palkka tarkistetaan taulukon mukaisissa vaiheissa.
- Keskustelkaa opintojen sisällöstä ja aikataulutuksesta. Laatikaa henkilökohtainen jatko-opintosuunnitelma huomioiden väitöskirjatutkimuksen ja jatkouran tavoitteet. Henkilökohtaista jatko-opintosuunnitelmaa voi päivittää myöhemmin.
- Jos väitöskirjatutkimukseen liittyy kaksoistutkinnon suorittaminen, aloittakaa kaksoistutkintoa (cotutelle) koskevan sopimuksen valmistelu.
- Tarvittaessa sopikaa ja kirjatkaa myös väitöskirjatutkimuksen ulkopuoliset akateemiset tehtävät ja niihin käytettävä aika (esim. opetus, opinnäytetyön ohjaus, muut tutkimushankkeet, konferenssien järjestäminen).
Ohjaus
- Listatkaa väitöskirjatutkimukseen osallistuvat henkilöt, heidän roolinsa ja keskinäinen työnjakonsa (esim. tarvittava erityisosaaminen, ohjaus ja tuki ulkomaisesta yliopistosta)
- Kirjatkaa keskinäiset odotukset esim. väitöskirjatyön tavoitteisiin, tutkimushankkeeseen, ajankäyttöön, väitöskirjatutkimuksen aikatauluun ja niitä tukeviin toimenpiteisiin, uratavoitteisiin, ohjauksen kestoon liittyen.
- Sopikaa ohjauksen periaatteet, kuten tapaamisten tiheys ja yhteydenpidon tavat, koollekutsuminen, tapaamisiin valmistautuminen, etenemisen seuranta.
- Ohjausryhmän muutokset on mahdollista päivittää tarvittaessa (dekaani vahvistaa).
Tutkimuksen tekeminen
- Sopikaa tutkimusaineiston keruusta, arkistoinnista ja jatkokäytöstä. Tutkimusaineistonhallintasuunnitelman laatiminen on suositeltavaa.
- Sopikaa aineiston käytöstä ja omistajuudesta. Lisätietoja aiheesta Aineistonhallinnan käsikirjasta.
- Tarkistakaa tutkimukseen liittyvät tietosuojavelvoitteet.
- Käykää läpi hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja niiden toteuttaminen tutkimuksen arjessa (esim. menetelmien valintaan liittyen).
- Tarkistakaa tarvittavat tutkimusluvat tai eettisen ennakkoarvioinnin tarve.
- Laatikaa tarvittaessa sopimukset yhteistyötahojen kanssa (vastuu ohjaajalla).
- Tunnistakaa tutkimuksen toteuttamisen riskit ja laatikaa mahdollinen varasuunnitelma.
- Suunnitelkaa mistä rahoitusta haetaan ja milloin. Sopikaa rahoitushakemusten lausuntojen laatimisesta (kuka/milloin).
- Keskustelkaa ja sopikaa muista tutkimuksen edellyttämistä resursseista (esim. kielentarkastus, open access -maksut, hankerahoituksen pituus, avustava henkilökunta)
Julkaiseminen ja kirjoittajuus yhteisartikkeleissa
Liikkuvuus
- Keskustelkaa mahdollisista liikkuvuusaktiviteeteista, kuten tutkijavaihto, tutkimusvierailut, konferenssien aikataulu ja niiden rahoitus.
Ura ja työelämäyhteistyö
- Keskustelkaa väitöstutkimuksen edetessä uratavoitteista ja kirjatkaa tavoitteet vuosittain päivitettäväksi urasuunnitelmaksi (URA-T työkalun avulla).
- Keskustelkaa työelämäyhteistyömahdollisuuksista (esim. yritysyhteistyö, mentorointi).
Muut asiat
- Huomioikaa ohjeet ohjaukseen liittyvien ja muiden mahdollisten ristiriitatilanteiden ratkaisemisesta yliopistossa (yliopiston ja tiedekunnan / tohtoriohjelman ohjeet esim. UEF-kompassi, tutkimuseettinen tuki)