north2north-ohjelman tavoitteena on opiskelijavaihdon kautta tukea pohjoisuuden vastavuoroista tuntemusta ja tietoisuutta sekä laadukasta koulutusta Pohjois-Amerikassa, Pohjoismaissa ja Venäjällä. north2north-ohjelma on University of the Arcticin sisäinen opiskelijaliikkuvuusohjelma. Ohjelman erikoisuus on se, että opiskelijan vaihto-opintojen on liityttävä pohjoisuuteen tai arktisuuteen.
University of the Arctic eli UArctic mahdollistaa vaihto-opiskelun north2north-ohjelman puitteissa, sekä Circumpolar Studies -verkko-opinnot.
north2north-vaihto
Kenelle
Perustutkinto-opiskelijoille.
Minne
Pohjois-Amerikka ja Pohjoismaat. Ohjelmassa on rajallinen määrä paikkoja myös Skotlannissa ja Australiassa.
Hakeminen
Marraskuun ja/tai helmikuun hakukierros kohteiden saatavuuden mukaan. Tarkista aina ajankohtaisin tieto Kamun hakuilmoituksista.
Hakua varten kv-liikkuvuuspalvelut julkaisee hakuilmoituksen, jossa kerrotaan haettavissa olevista kohteista.
Huom! Kaikki UArctic-verkoston partneriyliopistot eivät ole mukana vaihto-ohjelma north2northin toiminnassa. Vaihtohaussa mukana olevat kohdeyliopistot ilmoitetaan aina erikseen vaihto-opiskelun hakuilmoituksessa (ks. linkki yllä).
Hakeminen Pohjois-Amerikan ja Skotlannin/Australian vaihtokohteisiin
Ohjelman pohjois-amerikkalaiset, skotlantilaiset, australialainen ja tanskalaiset kohdeyliopistot ovat lukukausimaksullisia. North2north-ohjelman jäsenyliopistoihin allokoidaan vuosittain lukukausimaksuttomia paikkoja (ns. waiver-paikat) pohjois-amerikkalaisiin, australialaiseen ja skotlantilaisiin jäsenoppilaitoksiin. Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden on mahdollista hakea näitä lukukausimaksuttomia paikkoja hakuaikana.
North2north-vaihtoon Pohjois-Amerikkaan tai Skotlantiin hakeva opiskelija valitsee hakuilmoituksessa kerrotuista hakukohteista itselleen TOP 3 -listan vaihtoehdoista ja ilmoittaa tämän listan hakemuksessa, esim. motivaatiokirjeessään. Opiskelija voi tulla valituksi yhteen listaamistaan kohteista. Kaikkien listan kohteiden on oltava sellaisia, joihin opiskelija on valmis lähtemään.
HUOM! Skotlannin ja Australian rajallisesta kohdemäärästä johtuen vahvasti suosittelemme, että opiskelijan TOP 3 -lista sisältää vähintään yhden kohteen myös Pohjois-Amerikasta. Itä-Suomen yliopisto ei voi taata vaihtopaikkaa.
Itä-Suomen yliopisto tekee alustavan päätöksen opiskelijavalinnoista ja ilmoittaa tiedon Opetushallituksen north2north-ohjelmakoordinaattoreille. Lopullisen valinnan hyväksytyistä hakijoista ja lukukausimaksuttomien paikkojen jaon tekee north2north-ohjelma.
Koska lukukausimaksuttomia paikkoja on rajallinen määrä, on mahdollista, että kaikki Itä-Suomen yliopiston valitsemat hakijat eivät tule valituksi. Mikäli käy niin, että lukukausimaksuttomien paikkojen jaossa UEF:lta valitulle opiskelijalle ei voida myöntää paikkaa, olemme opiskelijaan yhteydessä muista mahdollisuuksista.
Lukuvuosittainen lista lukukausimaksuttomista vaihtokohteista päivitetään vuosittain. Mahdollisia vaihtokohteita voi katsoa lukuvuoden 2025/26 listasta.
Lopullinen hakukohdelista ja tarkemmat ohjeet kohdelistan tekemiseen kerrotaan aina hakuilmoituksessa!
Hakeminen Pohjoismaiden vaihtokohteisiin
Pohjoismaiset yliopistot Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa ovat lukukausimaksuttomia. Tanskalaiset yliopistot (Tanska, Grönlanti, Färsaaret) ovat lukukausimaksullisia north2north-vaihto-opiskelijoille ilman kahdenvälistä sopimusta yliopistojen välillä.
Pohjoismaihin suuntautuvaan vaihtoon TOP 3 lista ei ole tarpeellinen. Pohjoismaista north2north-vaihtokohteena kiinnostunut opiskelija voi tehdä hakemuksen ja ilmoittaa hakemuksessa toiveensa kohdeyliopistosta.
Rahoitus
Opiskelija vastaa itse matkakuluista, asumisesta ja muista kuluista. North2north-ohjelma maksaa lähtijöille apurahan, jonka suuruus vahvistetaan vuosittain. Lukuvuonna 2024-2025 tapahtuviin vaihtoihin apuraha on 2000 euroa (Pohjois-Amerikan kohteet, yhden lukukauden vaihto) ja 1500 euroa (Pohjoismaiset kohteet, yhden lukukauden vaihto).
Lisätietoja
North2north-ohjelma UArcticin sivuilla: University of the Arctic (uusi välilehti)
North2north-ohjelma Opetushallituksen sivuilla: OPH – north2north (uusi välilehti)
Jäsenyliopistot (huom. ylläolevat rajoitukset): north2north partners (uusi välilehti)
Circumpolar Studies
UEF-opiskelijoiden on mahdollista osallistua myös verkko-opintoihin north2north-verkoston puitteissa: Circumpolar Studies (CS) -moduuli on monitieteinen opintokokonaisuus, johon voivat hakea kaikki UEF:n perustutkinto-opiskelijat.
Opintokokonaisuuden monitieteiset tutkimukset valottavat arktisen alueen mahdollisuuksia ja siihen kohdistuvia uhkia.
Kokonaisuuteen kuuluu yksi perusteet-kurssi ja kahden kurssin moduuleja liittyen esimerkiksi arktisen alueen alkuperäiskansojen tutkimukseen, arktiseen hallintoon tai globaaleihin muutoksiin ja kestävään kehitykseen:
CS100: Introduction to the Circumpolar World
CS311: Land and Environment of the Circumpolar World I
CS312: Land and Environment of the Circumpolar World II
CS321: Peoples and Cultures of the Circumpolar World I
CS322: Peoples and Cultures of the Circumpolar World II
CS331: Contemporary Issues of the Circumpolar World I
CS332: Contemporary Issues of the Circumpolar World II
Kurssit ovat 6 ECTS-pisteen laajuisia.
Verkkokursseille ilmoittautumisesta tiedotetaan Viva Engagen ryhmässä Kansainvälistymismahdollisuuksia opiskelijoille. Kurssi-ilmoittautumisia ei välttämättä ole auki joka lukuvuosi.
Jos olet kiinnostunut suorittamaan Circumpolar Studies -opintoja, huolehdithan, että opinnot voidaan hyväksilukea tutkintoosi. Keskustele asiasta laitoksesi/osastosi kv-yhteyshenkilön kanssa.
Huom! Suoritusote kursseista tulee kurssin järjestävältä taholta eli kanadalaiselta tai yhdysvaltalaiselta yliopistolta. Hyväksiluku UEF-tutkintoon tapahtuu oman laitoksen/osaston sisällytyskäytäntöjen mukaisesti, eli opintopisteet eivät siirry automaattisesti Peppiin kurssin päätyttyä. Suoritusotteen saaminen ulkomailta voi kestää, joten emme suosittele valmistumisen jättämistä näiden kurssisuoritusmerkintöjen varaan.
Lisätietoja: Circumpolar Studies, UArctic (uusi välilehti), kurssitarjonta (uusi välilehti)