north2north-ohjelman tavoitteena on opiskelijavaihdon kautta tukea pohjoisuuden vastavuoroista tuntemusta ja tietoisuutta sekä laadukasta koulutusta Pohjois-Amerikassa, Pohjoismaissa ja Venäjällä. north2north-ohjelma on University of the Arcticin sisäinen opiskelijaliikkuvuusohjelma. Ohjelman erikoisuus on se, että opiskelijan vaihto-opintojen on liityttävä pohjoisuuteen tai arktisuuteen.
University of the Arctic eli UArctic mahdollistaa vaihto-opiskelun north2north-ohjelman puitteissa, sekä Circumpolar Studies -verkko-opinnot.
north2north-vaihto
Kenelle
Perustutkinto-opiskelijoille.
Minne
Pohjois-Amerikka ja Pohjoismaat
Hakeminen
Marraskuun ja/tai helmikuun hakukierros kohteiden saatavuuden mukaan. Tarkista aina ajankohtaisin tieto Kamun hakuilmoituksista.
Hakua varten kv-liikkuvuuspalvelut julkaisee hakuilmoituksen, jossa kerrotaan haettavissa olevista kohteista. Huom! Kaikki UArctic-verkoston partneriyliopistot eivät ole mukana vaihto-ohjelma north2northin toiminnassa.
Hakeminen Pohjois-Amerikan vaihtokohteisiin
Ohjelman Pohjois-Amerikkalaiset ja tanskalaiset kohdeyliopistot ovat lukukausimaksullisia. North2north-ohjelman jäsenyliopistoihin allokoidaan vuosittain lukukausimaksuttomia paikkoja (ns. waiver-paikat) Pohjois-Amerikkalaisiin jäsenoppilaitoksiin. Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden on mahdollista hakea näitä lukukausimaksuttomia paikkoja hakuaikana.
North2north-vaihtoon Pohjois-Amerikkaan hakeva opiskelija valitsee hakuilmoituksessa kerrotuista hakukohteista itselleen Top 3 -listan vaihtoehdoista ja ilmoittaa tämän listan hakemuksessa, esim. motivaatiokirjeessään. Opiskelija voi tulla valituksi yhteen listaamistaan kohteista. Kaikkien listan kohteiden on oltava sellaisia, joihin opiskelija on valmis lähtemään.
Itä-Suomen yliopisto tekee alustavan päätöksen valinnoista ja ilmoittaa tiedon Opetushallituksen north2north-ohjelmakoordinaattoreille. Lopullisen valinnan hyväksytyistä hakijoista ja lukukausimaksuttomista vaihtopaikoista tekee north2north-ohjelma. Koska lukukausimaksuttomia paikkoja on rajallinen määrä, on mahdollista, että kaikki Itä-Suomen yliopiston valitsemat hakijat eivät tule valituksi.
Lukuvuosittainen lista lukukausimaksuttomista vaihtokohteista päivitetään marraskuussa. Esimerkkinä mahdollisista vaihtokohteista voi katsoa lukuvuoden 2023/24 listaa lukukausimaksuttomista kohteista.
Hakeminen Pohjoismaiden vaihtokohteisiin
Pohjoismaiset yliopistot Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa ovat lukukausimaksuttomia. Tanskalaiset yliopistot (Tanska, Grönlanti, Färsaaret) ovat lukukausimaksullisia north2north-vaihto-opiskelijoille ilman kahdenvälistä sopimusta yliopistojen välillä.
Pohjoismaihin suuntautuvaan vaihtoon Top 3 lista ei ole tarpeellinen. Pohjoismaista north2north-vaihtokohteena kiinnostunut opiskelija voi tehdä hakemuksen ja ilmoittaa hakemuksessa toiveensa kohdeyliopistosta.
Hakeminen muihin kuin arktisen alueen kohdemaihin
North2north-ohjelmassa on uusina jäseninä mukana yliopistoja Iso-Britanniasta: näihin yliopistoihin ei ole vahvistettu lukukausimaksuttomuutta tai apurahan saatavuutta. Tällä hetkellä muut kuin Pohjois-Amerikan ja Pohjoismaiden jäsenyliopistoihin ei voi hakea lukukausimaksuttomaan vaihtoon. Mikäli Iso-Britannian kohteet tarjoavat lukukausimaksuttomia paikkoja, myös Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden on mahdollista niitä hakea. Päivitämme tiedon mahdollisista haettavissa olevista Iso-Britannian vaihtokohteista ensisijaisesti suoraan hakuilmoitukseen.
Rahoitus
Opiskelija vastaa itse matkakuluista, asumisesta ja muista kuluista. North2north-ohjelma maksaa lähtijöille apurahan, jonka suuruus vahvistetaan vuosittain. Lukuvuonna 2023-2024 tapahtuviin vaihtoihin apuraha on 2000 euroa (Pohjois-Amerikan kohteet, yhden lukukauden vaihto) ja 1500 euroa (Pohjoismaiset kohteet, yhden lukukauden vaihto).
Lisätietoja
North2north-ohjelma UArcticin sivuilla: University of the Arctic (uusi välilehti)
North2north-ohjelma Opetushallituksen sivuilla: OPH – north2north (uusi välilehti)
Jäsenyliopistot (huom. ylläolevat rajoitukset): north2north partners (uusi välilehti)
Circumpolar Studies
UEF-opiskelijoiden on mahdollista osallistua myös verkko-opintoihin north2north-verkoston puitteissa: Circumpolar Studies (CS) -moduuli on monitieteinen opintokokonaisuus, johon voivat hakea kaikki UEF:n perustutkinto-opiskelijat.
Opintokokonaisuuden monitieteiset tutkimukset valottavat arktisen alueen mahdollisuuksia ja siihen kohdistuvia uhkia.
Kokonaisuuteen kuuluu yksi perusteet-kurssi ja kahden kurssin moduuleja liittyen esimerkiksi arktisen alueen alkuperäiskansojen tutkimukseen, arktiseen hallintoon tai globaaleihin muutoksiin ja kestävään kehitykseen:
CS100: Introduction to the Circumpolar World
CS311: Land and Environment of the Circumpolar World I
CS312: Land and Environment of the Circumpolar World II
CS321: Peoples and Cultures of the Circumpolar World I
CS322: Peoples and Cultures of the Circumpolar World II
CS331: Contemporary Issues of the Circumpolar World I
CS332: Contemporary Issues of the Circumpolar World II
Kurssit ovat 6 ECTS-pisteen laajuisia.
Verkkokursseille haetaan pari kertaa vuodessa, heinä-elokuussa syyslukukauden kursseille ja loka-marraskuussa kevätlukukauden kursseille. Ilmoitukset julkaistaan Viva Engagen ryhmässä Kansainvälistymismahdollisuuksia opiskelijoille.
Jos olet kiinnostunut suorittamaan Circumpolar Studies -opintoja, huolehdithan, että opinnot voidaan hyväksilukea tutkintoosi. Keskustele asiasta laitoksesi/osastosi kv-yhteyshenkilön kanssa.
Huom! Suoritusote kursseista tulee kurssin järjestävältä taholta eli kanadalaiselta tai yhdysvaltalaiselta yliopistolta. Hyväksiluku UEF-tutkintoon tapahtuu oman laitoksen/osaston sisällytyskäytäntöjen mukaisesti, eli opintopisteet eivät siirry automaattisesti Peppiin kurssin päätyttyä. Suoritusotteen saaminen ulkomailta voi kestää, joten emme suosittele valmistumisen jättämistä näiden kurssisuoritusmerkintöjen varaan.
Lisätietoja: Circumpolar Studies, UArctic (uusi välilehti), kurssitarjonta (uusi välilehti)