Tohtorikoulutus
Itä-Suomen yliopistossa on mahdollisuus jatkaa opintoja maisterin tutkinnon suorittamisen jälkeen. Yliopistossa suoritettavia tieteellisiä jatkotutkintoja ovat lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot. Joillakin aloilla on mahdollista suorittaa myös ammatillinen jatkotutkinto, kuten esimerkiksi sairaalafyysikon ja – kemistin tutkinto. Tutkinnon saavuttamisen tavoiteaika on neljä vuotta. Tieteellisen jatkokoulutuksen päämääränä on kouluttaa itsenäiseen työskentelyyn kykeneviä tutkijoita ja asiantuntijoita, joilla on valmiudet ratkaista tieteellisiä ongelmia ja tuottaa uutta tieteellistä tietoa. Joihinkin tehtäviin tohtorintutkinto voi olla osa pätevyysvaatimuksia.
Tohtorintutkinto muodostuu väitöskirjasta ja 30 opintopisteestä opintoja, jotka tukevat tutkimustyötä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Väitöskirjaa puolustetaan julkisesti väitöstilaisuudessa. Lisätietoa tutkinnosta löydät Johdanto tohtorikoulutukseen- sivulta.
Hakeminen tohtorikoulutukseen
Itä-Suomen yliopistossa jatko-opinnot tapahtuvat tohtoriohjelmissa, joita on 11. Tohtoriohjelmat ovat joko temaattisia tai tieteenalakohtaisia. Jatko-opinto-oikeutta haetaan kirjallisesti johonkin yliopiston tohtoriohjelmaan. Tiedekunta myöntää jatko-opinto-oikeuden, määrää tutkimustyön ohjaajat sekä hyväksyy tutkimussuunnitelman.
Ennen hakemista
Aloita valmistelut hyvissä ajoin! Ohjaajien löytäminen ja tutkimussuunnitelman hiominen voivat viedä kuukausia.
1. Suunnittele tohtoriopintojasi.
- Pohdi, miksi haluat tohtorintutkinnon. Mikä on se sisällöllinen alue, jolla haluat luoda uutta tietoa? Millaisella aikataululla olet ajatellut tehdä väitöskirjatyötäsi ja kuinka paljon pystyt käyttämään aikaasi opiskeluun ja väitöskirjatyöhön?
- Varmista, että olet jatko-opintokelpoinen (ks. alla).
- Ota selvää rahoitusmahdollisuuksista. Väitöskirjatutkijaksi hyväksyminen tarkoittaa opinto-oikeutta tohtorintutkintoon, mutta se ei takaa rahoitusta. Palkallisia työsuhteita on rajallisesti avoinna. Miten olet ajatellut rahoittaa väitöskirjatutkimuksesi, jos sinua ei valita väitöskirjatutkijan työsuhteeseen?
- Valitse pohjakoulutuksesi ja mahdollisen tutkimusideasi perusteella sinulle oikea tohtoriohjelma. Tutustu huolellisesti sen valintaperusteisiin ja aikatauluihin.
2. Etsi itsellesi ohjaaja.
- Jatko-opinto-oikeutta ei voi saada ilman ohjaajan sitoumusta. Mahdollisiin ohjaajiin kannattaa tutustua esimerkiksi tulevan tohtoriohjelmasi verkkosivuilla, joilla on esitelty tutkimusaiheesi parissa työskenteleviä professoreita, tutkijoita ja tutkimusryhmiä. Ohjaussuhde on pitkäaikainen ja tiivis yhteistyösuhde, joten ratkaisua ei kannata tehdä kevyin perustein eikä kontaktointia puutteelliselle valmistelulla. Ota selvää eri tiedekuntien ohjaajavaatimuksista. UEF:ssa jokaiselle väitöskirjatutkijalle suositellaan kahta ohjaajaa.
3. Tutustu tohtoriohjelman hakuohjeisiin (ks. alla) ja valmistele tarvittavat hakuasiakirjat.
- Tutkimussuunnitelma on hakemuksen tärkein osa. Sillä osoitat tieteellisen kontribuution lisäksi projektin toteuttamiskelpoisuuden ja aikataulun realistisuuden.
- Lisäksi tarvitset oikeaksi todistetut kopiot aiemmista opinnoistasi sekä muita mahdollisia asiakirjoja.
Yliopistolain (558/2009 § 37) mukaan tieteelliseen tai taiteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on suorittanut:
- soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon
- soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon
- soveltuvan ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
Jos jatko-opinto-oikeutta haetaan muulle kuin perustutkinnon pääaineelle, yliopisto voi edellyttää opiskelijan suorittavan tarvittavan määrän täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi.
Hakeminen
Hakeminen tapahtuu sähköisesti Opintopolku.fi-palvelussa. Toimi tarkasti tohtoriohjelmasi hakuohjeiden mukaan ja lähetä hakemuksesi määräpäivään mennessä. Alta löydät linkit tohtoriohjelmien tarkempiin hakuohjeisiin.