Itä-Suomen yliopistossa opiskelijavaihtoa toteutetaan useiden eri vaihto-ohjelmien puitteissa. Kohdemaat ja -yliopistot vaihtelevat paljon ohjelmittain: sopimuksia tehdään sekä oppiaine- tai laitostasoisesti että yliopistotasoisesti. Oppiaine- ja laitoskohtaisissa sopimuksissa vaihtopaikat ovat avoinna tiettyjen alojen opiskelijoille, kun taas yliopistotasoisissa sopimuksissa samoihin kohteisiin voi hakea useilta aloilta.
Joillakin aloilla vaihtokohteiden määrä voi olla rajoitetumpi: olethan siis joustava vaihtokohteita pohtiessasi! Esimerkiksi Erasmus+ -ohjelmassa vaihtokohteet ovat oppiaine/laitoskohtaisia. Luethan Erasmus+ -ohjelman omalta sivulta lisää mahdollisista poikkeuksista laitoskohtaisuuteen.
Eri yliopistoissa on vaihto-opiskelijoille tarjolla opetusta rajatummin, kuin oppilaitoksen omille tutkinto-opiskelijoille. Tämä on hyvä ottaa huomioon vaihtoa suunnitellessa: kohdeyliopisto voi itsenäisesti määritellä, mitkä kurssit/alat ovat avoinna vaihto-opiskelijoille.
Myös opetuskieleen on syytä kiinnittää huomiota: englanninkielistä opetusta on tarjolla enenevissä määrin ympäri maailmaa, mutta se ei takaa, että kaikissa yliopistoissa on tarjolla opetusta juuri englanniksi. Tarkista kohdeyliopiston opetuskieli ja mahdolliset kielitaitovaatimukset hakua suunnitellessasi.
Kohteiden valinta eri vaihto-ohjelmissa
Eri vaihto-ohjelmissa on kohteita eri puolilla maailmaa. Näiden ohjelmien puitteissa opiskelija voi lähteä esimerkiksi lukukauden tai lukuvuoden mittaiseen vaihtoon. Tutustu eri ohjelmiin otsikon Pitkät vaihdot alta. Mikäli olet kiinnostunut lyhyemmistä vaihtomahdollisuuksista (max. 1kk), tutustuthan näihin vaihtoehtoihin otsikon Lyhyet vaihdot alta.
Tässä tiivistettynä, mihin minkäkin ohjelman kautta voi olla mahdollista lähteä vaihtoon:
- Erasmus+: Eurooppa
- YUFE Allianssi: Eurooppa
- Nordplus-ohjelma ja Nordlys-verkosto: Pohjoismaat ja Baltia
- ISEP-ohjelma: Yhdysvallat, Aasia
- Kahdenvälinen vaihto: Aasia, Afrikka, Australia, Latinalainen Amerikka, Pohjois-Amerikka
- north2north: Pohjoismaat ja Pohjois-Amerikka
Erasmus+
Erasmus+ -ohjelman kohteet ovat oppiainekohtaisia. Oma kohde tulisi ensisijaisesti valita oman pääaineen/laitoksen kohdelistalta. Tällöin vaihdon aikana tulisi tehdä myös oman alan opintoja kohdeyliopiston tarjonta huomioiden – ei siis pääsääntöisesti ole mahdollista lähteä vaihtoon oman alan kohteeseen ja opiskella jonkin muun alan opintoja.
Opiskelija voi myös hakea vaihtoon sivuaineen kautta. Tällöin opiskelija valitsee kohteen sivuaineen kohdelistalta, ja vaihdon aikana tehdään ko. sivuaineen opintoja. Pääsääntöisesti ei ole mahdollista valita kohdetta sivuaineen listalta ja tehdä pääaineen opintoja. Mikäli opiskelija hakee sivuaineen kautta vaihtopaikkaa, sivuaineen täytyy olla:
- Aloitettu UEF:lla ennen vaihtoa (=rekisterissä suorituksia ko. aineesta ennen vaihdon alkua)
- Hyväksytyssä HOPSissa
Sivuaineen kautta vaihtoon haettaessa opiskelija on toissijainen hakija kyseiseen kohteeseen – alan pääaineopiskelija on aina ensisijainen kohteen paikkoihin valittava.
Erasmus+ -ohjelmassa tutkintotasolla on merkitystä vaihtopaikan valinnassa: osa kohteista on tarjolla kaikkien tutkintotasojen opiskelijoille, osa taas esim. vain kandi- tai maisteritason opiskelijoille. Kunkin kohteen tutkintotason paikat näkyvät tiedekunnittain ja oppiaineittain jaetuissa kohdelistoissa numeroin 1-3; 1=kanditaso, 2=maisteritaso, 3=jatko-opiskelijat eli tohtoriopiskelijat.
YUFE Allianssi
YUFE Allianssin vaihtokohteet ovat avoinna kaikkien alojen ja kaikkien tutkintotasojen opiskelijoille. YUFEn puitteissa on mahdollista tehdä vaihto kahdella tapaa:
- YUFE Student Journey-vaihto: opiskelija valitsee kurssit kohdeyliopiston valikoimasta (edellyttää YUFE Student Journey -oikeutta)
- YUFE Minor -vaihto: opiskelija suorittaa vaihdon aikana kokonaisen sivuaineen, nk. YUFE Minorin (ei edellytä Student Journey -oikeutta)
Koska kyseessä on oppiaineesta riippumaton ohjelma, kaikissa kohteissa ei välttämättä ole tarjolla opintoja samoilla aloilla kuin UEF:lla. Lisätietoja YUFE Allianssista ja sen tarjonnasta UEF-opiskelijoille löytyy Allianssin Kamu-sivulta.
Nordplus-ohjelma ja Nordlys-verkosto
Nordplus-ohjelmassa on mukana oppiainekohtaisia verkostoja ja Nordlys-verkosto. Ohjelma on avoinna perustutkinto-opiskelijoille (kandi- ja maisteriopiskelijat). Lisätietoja oppiainekohtaisista ja Nordlys-verkostoista on saatavilla Kamussa Nordplusin omalla sivulla.
Nordplus -oppiainekohtaiset verkostot
Oppiainekohtaiset verkostot ovat avoinna verkostoalojen pääaineopiskelijoille. Verkostojen kautta on mahdollista tehdä oman alan opintoja Pohjoismaissa ja Baltiassa kunkin verkoston jäsenyliopistoissa.
Nordlys-verkosto
Nordlys-verkosto on avoinna kaikkien alojen opiskelijoille, etenkin niille, joiden alalla ei ole omaa oppiainekohtaista Nordplus-verkostoa. Nordlys-verkoston jäsenyliopistoissa on mahdollista opiskella monia aloja yliopistokohtaiset rajoitukset huomioiden.
ISEP-ohjelma
ISEP-ohjelma on avoinna kaikkien alojen perustutkinto-opiskelijoille. Ohjelmassa on mukana paljon yliopistoja etenkin Yhdysvalloissa. Euroopassa sijaitsevista kohteista kiinnostuneille opiskelijoille suositellaan ensisijaisesti Erasmus+ ja muiden Euroopan vaihto-ohjelmien tarjontaan tutustumista.
ISEP-ohjelman kautta opiskelija ei hae yhteen tiettyyn yliopistoon, vaan samalla hakemuksella haetaan 5-10 kohteeseen. Lopullisen vaihtokohteen määrittää ISEP-ohjelma opiskelijan hakemuksen perusteella. Ohjelmaan on mahdollista hakea vain yhden lukukauden kestoiseen vaihtoon.
Huom! Moni ISEP-ohjelman kohdeyliopisto edellyttää virallista kielitaitotodistusta hakemuksen liitteeksi (TOEFL iBT tai IELTS Academic).
Kahdenvälinen vaihto
Kahdenvälinen vaihto toteutetaan Itä-Suomen yliopiston ja ulkomaisten yliopistojen välisten kahdenvälisten sopimusten puitteissa. Kahdenväliset vaihdot ovat avoinna enimmäkseen kaikkien alojen opiskelijoille, jotkin kohteet voivat olla oppiainekohtaisia. Suurin osa kohteista on vain perustutkinto-opiskelijoille: jatko-opiskelijoille on rajallinen lista mahdollisia paikkoja.
Kaikki kahdenväliset kohteet eivät ole joka vuosi haettavissa. Kunkin hakukierroksen kohteet ilmoitetaan erikseen ennen hakukierroksia julkaistavissa hakuilmoituksissa.
Kahdenvälisissä paikoissa huomioon kannattaa ottaa yliopiston opintotarjonta: useilla kahdenvälisillä yliopistoilla Aasiassa (etenkin Japanissa) on oma, rajattu vaihto-ohjelmansa, jonka kurssitarjonnasta vaihto-opiskelijat tekevät opintoja. Kaikki yliopiston tutkinto-opiskelijoilleen tarjoamat oppiaineet eivät siis automaattisesti ole tarjolla vaihto-opiskelijoille.
North2north-ohjelma
North2north on UArctic-verkoston vaihto-ohjelma. North2north-vaihdoissa teemana on pohjoisuus ja arktisuus eri näkökulmista, mm. pohjoisten alueiden luonto, yhteiskunnat ja alkuperäiskansat. Vaihdossa tehtävien opintojen tulisi jollain tapaa liittyä pohjoisuuteen tai arktisuuteen.
North2north-ohjelman vaihtoihin voivat hakea perustutkinto- ja jatko-opiskelijat. Ohjelman kaikki kohteet eivät ole joka vuosi haettavissa – kunkin hakukierroksen kohteet ilmoitetaan erikseen ennen hakukierroksia julkaistavissa hakuilmoituksissa.