Esteettömyys ja saavutettavuus
Esteettömyydellä tarkoitetaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön toteuttamista siten, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa. Esteettömyys koskettaa yliopistossa kaikkia opiskelijoita ja koko henkilöstöä, mutta erityisen tärkeää se on niille yliopistoyhteisön jäsenille, joilla on jokin vamma, jotka ikääntyvät tai kuuluvat kulttuurisiin tai kielellisiin vähemmistöihin.
Opiskelijan tietopankista, Kamusta, löytyy lisää tietoa:
Saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä. Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että kohde on helposti lähestyttävissä kaikille ihmisille. Verkkoympäristössä se tarkoittaa käytännössä sitä, että verkkopalvelu on kaikkien ihmisten käytettävissä mahdollisimman helposti. Digitaalisten palvelujen saavutettavuus on määritelty laissa digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019, digipalvelulaki). Laki koskee koko julkista sektoria, ml. yliopistoja.
Miten saavutettavuus näkyy opiskelijoille?
Kun verkkopalvelu (esim. Moodle, www-sivu) on tehty saavutettavana, verkkosisällöt ovat käytettävissä yhä paremmin myös avustavien teknologioiden avulla. Näistä teknologioista on apua kaikille, ei pelkästään vammaisille tai toimintarajoitteisille.
Yliopiston sähköisessä julkaisujärjestelmässä julkaistut opinnäytteet (kandityöt, pro gradut, väitöskirjat) tulisi olla saavutettavia. Opiskelija vastaa opinnäytetyönsä saavutettavuudesta. Saavutettavan opinnäytetyöohjeen lisäksi opiskelijan tulee noudattaa kunkin koulutuksen antamia opinnäytetyön ohjeita.
Jos olet tehnyt opintojakson aikana sisältöjä (dokumentteja tms.), niiden ei tarvitse olla saavutettavia. Jos tekemäsi sisältö jää käyttöön opintojaksolle useammaksi vuodeksi saavutettavuusvaatimukset koskevat sitäkin.
Noudata saavutettavuusohjeita dokumenttien teossa
Saavutettavat asiakirjat verkossa – itseopiskelukurssi / Celia. Varaa kaksi tuntia aikaa ja opettele itse!
Huomioi saavutettavan sisällön tuottamisessa
- Käytä yksinkertaista virkakieltä. Teksti on myös riittävän suurikokoista sekä fontit selkeitä ja luettavia.
- Lauseotsikot ovat suositeltavia. Käytetään kunkin palvelun omia otsikkotasomäärityksiä.
- Väliotsikot jaksottavat tekstiä ja asiakokonaisuuksia. Otsikkotasojen tulee olla loogisia.
- Linkkitekstien tulee olla kuvaavia ja kertoa riittävästi linkin kohteesta. Linkit aukeavat samaan ikkunaan.
- Luettelot tekevät tekstistä helposti silmäiltävää.
- Kontrasti on oltava riittävä. Värisokeiden ja heikkonäköisten käyttäjien tulee saavuttaa tieto, vaikka he eivät näkisi värejä. Värin voi testata esim. Contrast Checker – verkkopalvelussa. Tavoittelemme AA-tasoa.
Tee saavutettavaa sisältöä -Sway esitys (vaatii kirjautumisen UEF-tunnuksella)
Tuota saavutettava Word -Sway esitys (vaatii kirjautumisen UEF-tunnuksella)
Tuota saavutettava PowerPoint-tiedosto -Sway-esitys
Tuota saavutettava Excel-tiedosto -Sway-esitys
Tee saavutettava pdf-tiedosto Sway-esitys
Saavutettavien kuvien ja infograafien ohjeet Heimossa (vaatii kirjautumisen UEF-tunnuksella)
Saavutettavien asiakirjojen ohjeet ja mallipohjat Heimossa (vaatii kirjautumisen UEF-tunnuksella)
Tutkimusviestintä
Jos tutkimus kuuluu yliopiston toimintaan, tulee esim. tutkimushankkeen verkkosivujenkin olla saavutettavia ja niissä pitää olla saavutettavuusseloste.
Yliopiston verkkosivusto ja esim. Connect sisältöineen tulee olla saavutettavia.
Kts. tarkemmin Heimosta Saavutettavuus tutkimuksessa (kirjaudu UEF tunnuksilla).
Opiskelijoiden tuki
Opiskelijoiden tuki: oppari@uef.fi. Väitöskirjojen teemapohjien käytön ohjeistuksesta vastaa julkaisusarjan päätoimittaja (Heimossa ja vaatii kirjautumisen UEF-tunnuksella)
Eduhousen video-oppaat ovat UEF-opiskelijoiden käytössä. Lue lisää Eduhousesta Heimosta (vaatii kirjautumisen UEF-tunnuksella)
Lisätietoja