Itä-Suomen yliopiston tutkinto-opiskelijana voit lähteä opiskelemaan tai harjoitteluun ulkomaille tai kansainvälistyä kotikampuksella. Vaihto-opiskeluun ja kansainvälistymiseen löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto.
Itä-Suomen yliopisto on mukana useissa kansainvälisissä vaihto-ohjelmissa, joihin kuuluu satoja ulkomaisia yliopistoja. Lisäksi yliopistollamme on yhteistyösopimuksia kymmenien yliopistojen kanssa eri puolilla maailmaa. Vaihto-ohjelmista löytyy tarkempaa tietoa ohjelmittain/alueittain otsikon Vaihtokohteet ja -ohjelmat alta.
Opiskelijavaihto tarjoaa paitsi mielenkiintoisia kursseja myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Suoritetut opinnot hyväksiluetaan kotiyliopiston tutkintoon kuuluviksi, joten opiskeluaika ei yleensä juuri pitene vaihdon takia.
Hakeminen ja käytännön järjestelyt -osiossa käsitellään mm. vaihtoon hakemiseen, vaihtoajan rahoitukseen ja vaihto-opintojen hyväksilukemiseen liittyviä asioita. Osiosta löytyvät myös tarvittavat lomakkeet sekä hyödyllisiä muistilistoja, joten tähän osioon kannattaa perehtyä huolella omaa vaihtojaksoa suunniteltaessa.
Kansainvälisessä harjoittelussa opiskelija voi hankkia hyödyllisiä kontakteja sekä kartuttaa kielitaidon lisäksi työkokemusta ja kohdemaan tapa- ja yrityskulttuurin tuntemusta.
Kansainvälisten opiskelijoiden tuutorointi on erinomainen tilaisuus kotikansainvälistyä eli hankkia kansainvälistä kokemusta kotikampuksella.
Lisätietoja: Kansainvälisten liikkuvuuspalvelujen henkilökunta (international(a)uef.fi) sekä oman tiedekuntasi kansainvälisten asioiden yhteyshenkilöt.
Tietoa löytyy kootusti myös pdf-oppaasta Vaihto-opiskelu ja harjoittelu ulkomailla, jonka voit halutessasi ladata itsellesi.
Aiemmin vaihdossa olleiden UEF-opiskelijoiden vaihtoraportteja voit käydä lukemassa hakujärjestelmä SoleMOVEssa:
1) mene SoleMOVEen (https://saas.solenovo.fi/solemove/)
2) valitse yliopistojen listasta University of Eastern Finland
3) klikkaa yläpalkissa olevaa ”Exchange destinations Abroad and feedback”-linkkiä
4) valitse “Search feedback” sekä mahdollisia hakua rajaavia tekijöitä ja klikkaa ”Start Search”
Vaihtoprosessi etenee yleensä pääpiirteittäin seuraavasti:
Vaihdon suunnittelu
-> Hakemus kotiyliopistolle SoleMOVEssa
-> Hyväksyntä UEFin ehdokkaaksi vaihtoon
-> Ohjelma- ja yliopistokohtainen ohjeistus
-> Hakemus kohdeyliopistolle
-> Vaihtoon lähtijän infopaketti, Learning Agreement
-> Hyväksyntä kohdeyliopistolta
-> Sitovat käytännön järjestelyt (asuminen, matkaliput)
-> Vaihtoon!