Erasmus-harjoittelu
Opiskelija voi hakea Erasmus-harjoitteluun suorittamaan opintoihinsa liittyvää vapaaehtoista tai pakollista työharjoittelua. Erasmus-harjoitteluun voivat osallistua myös vastavalmistuneet opiskelijat. Harjoittelusta on keskusteltava ja sovittava ensin oman laitoksen/osaston yhteyshenkilön kanssa, ennen kuin opiskelija tekee hakemuksen SoleMOVE-järjestelmässä. Harjoittelu tulee hyväksilukea osaksi opiskelijan tutkintoa Itä-Suomen yliopistossa (pl. vastavalmistuneen harjoittelu). Harjoittelupaikaksi soveltuvat yritykset sekä yksityiset että julkiset organisaatiot. Harjoittelupaikka ei voi olla EU:n organisaatio tai EU:n ohjelmia hallinnoiva organisaatio. Lisätietoja Erasmus-ohjelmasta saa Kansainvälisistä liikkuvuuspalveluista ja Opetushallituksesta (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
Huom! Eurooppaan suuntautuviin harjoitteluihin maksetaan ensisijaisesti Erasmus+ -harjoittelutukea. Lisätietoa Euroopan ulkopuolisiin harjoittelukohteisiin liittyvistä tukimahdollisuuksista voit lukea harjoittelutuen kriteereistä ja kysyä laitoksesi harjoitteluyhdyshenkilöiltä tai urapalveluista.
Kenelle: Kaikkien alojen perus- ja jatkotutkinto-opiskelijat.
Milloin: Ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien.
Minne: Opiskelijan tulee hankkia harjoittelupaikka itse. Harjoittelupaikan on sijaittava ohjelmaan osallistuvassa maassa: EU:n jäsenvaltiot (ei Suomi) sekä Islanti, Liechtenstein, Norja, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Turkki. Iso-Britanniaan voi tällä hetkellä lähteä Erasmus+ -harjoitteluun, mutta on huomioitava, että harjoittelujakson tulee päättyä viimeistään 31.5.2023 ja opiskelijan tulee hankkia oleskelulupa.
Kesto: 2-12 kk.
Hakuaika: Hakuaika on hakukierroksen avaamisen jälkeen jatkuva siihen asti kun apurahoja riittää. Apurahaa voi hakea vasta, kun harjoittelupaikka on varmistunut. Hakemus tulee tehdä ajoissa (vähintään kuukautta) ennen harjoittelun alkamista. Apurahaa ei voi hakea tai maksaa takautuvasti. Hakemus tehdään SoleMOVE-järjestelmässä. Lisätietoja osioissa Hakeminen ja Vaihto-opiskelun hakuilmoitukset.
Rahoitus: Apuraha on 640/690 e/kk lukuvuonna 2022-2023. Apuraha Iso-Britanniaan on 620 e/kk 31.5.2023 asti. Apuraha myönnetään enintään 4 kk:n ajalle, mutta harjoittelussa voi olla pidempään, maksimissaan 12 kuukautta. Apurahaa ei voi myöntää alle 2 kuukautta kestäville harjoitteluille. Harjoittelujakson tulee päättyä viimeistään 31.7.2024. Apuraha määräytyy vaihdon keston ja kohdemaan mukaan. Henkilöt, joilla on fyysisestä tai psyykkisestä terveydentilasta johtuvia erityistarpeita tai alaikäisiä lapsia voivat hakea vaihtoon lisätukea. Harjoitteluun voi hakea myös vihreän matkustamisen tukea, jos enin osa matkustetusta matkasta kohteeseen tai vähintään toinen suunta meno-paluumatkasta matkustetaan vähäpäästöisesti (linja-auto, juna, yhteiskyyti autolla).
Vastavalmistuneen harjoittelu: Vastavalmistunut opiskelija voi lähteä harjoitteluun, jos hänet on valittu harjoitteluun ennen valmistumista ja jos harjoittelu sekä alkaa että päättyy vuoden sisällä opiskelijan valmistumisesta. Vastavalmistuneiden harjoittelu on mahdollista vain siinä tapauksessa, että opiskelijalla on vielä riittävästi vaihtokuukausia käytössään. Opiskelijan tulee hakea vastavalmistuneen harjoittelutukea vähintään kuukautta ennen valmistumistaan SoleMOVE-järjestelmässä. Vastavalmistuneen harjoittelua ei tarvitse sisällyttää tutkintoon.
Huomioitavaa: Ennen harjoittelun alkua on laadittava harjoittelusopimus (Learning Agreement for Traineeships). Harjoittelun tulee olla päätoimista (min. 30t/viikko). Erasmus-apuraha on aina ensisijainen tukimuoto Euroopassa suoritettaviin harjoitteluihin. Opiskelijat tekevät kielitestin ennen harjoittelujakson alkua joko englannin tai kohdemaan kielellä.
Erasmus+ -harjoitteluapurahaa ei makseta etänä tai virtuaalisena tehtäviin harjoitteluihin.
Samalle ajanjaksolle ei makseta kahta apurahaa Kansainvälisistä liikkuvuuspalveluista tai Opintopalveluista. Esimerkki: jos saat Kansainvälisistä liikkuvuuspalveluista apurahan vaihtoajallesi, et voi nostaa Erasmus-harjoittelutukea samanaikaisesti. Ulkopuolisten tahojen, esim. säätiöiden, myöntämien apurahojen vastaanottaminen samalle vaihtoajalle on sallittua.
Ota yhteyttä Kansainvälisiin liikkuvuuspalveluihin, jos sinulla on Erasmus+ -harjoitteluun liittyviä kysymyksiä.