Esteettömyydellä tarkoitetaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön toteuttamista siten, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa. Esteettömyys koskettaa yliopistossa kaikkia opiskelijoita ja koko henkilöstöä, mutta erityisen tärkeää se on niille yliopistoyhteisön jäsenille, joilla on jokin vamma.
Esteettömyyden huomioiminen opetuksen ja opetusjärjestelyjen suunnittelussa auttaa kaikkia opiskelijoita ja henkilöstöä. Joillekin se on myös opiskelun välttämätön edellytys. Sekä opetussuunnittelussa että toteutuksessa tulee kiinnittää huomiota saavutettavuuteen niin tilojen, välineiden kuin muidenkin opetusjärjestelyjen osalta.
Esteettömyyden ja saavutettavuuden osa-alueisiin kuuluvat:
- Opintoasiat kuten valintakokeet, opetusjärjestelyt- ja käytännöt sekä tenttikäytännöt, opiskelijan ohjaus
- Fyysinen ympäristö kuten tilat, kulkureitit, pysäköintipaikat, valaistus, opasteet
- Viestinnän esteettömyys kuten ruudunlukulaitteille saavutettavat www-sivut ja käytetty kieli
Itä-Suomen yliopisto kehittää opiskelun ja opetuksen saavutettavuuteen liittyviä palvelujaan ja yliopiston esteettömyyttä pitkäjänteisesti osana oppimisympäristöjen kehittämistyötä. Noudatamme kansallisia Esteetön opiskelu korkeakoulussa –suosituksia. Olemme mukana kansallisissa kärkihankkeissa, joissa edistetään saavutettavuutta osana Esteetön korkeakoulu -verkostoa.
Yliopistolle on nimetty esteettömyyden kokonaisuutta koordinoiva vastuuhenkilö sekä kampuskohtaiset esteettömyysyhdyshenkilöt, jotka neuvovat tarvittaessa teemaan liittyvissä yhteydenotoissa ja yleisissä kysymyksissä. Esteettömyys- ja saavutettavuus –teemaan liittyvien kysymysten parissa toimivat henkilöt muodostavat esteettömyyden toimijaverkoston:
- Esteettömyysasioiden kokonaisuutta opiskelussa koordinoi opiskelijapalvelun päällikkö Tuija Pasanen, koulutuspalvelut. Yksilöllisiin opintojärjestelyihin on omat yhdyshenkilönsä.
- Joensuun kampuksen esteettömyysyhdyshenkilö on koulutus- ja hakijapalveluiden päällikkö Erja Widgrén-Sallinen, koulutuspalvelut ja Kuopion kampuksen esteettömyysyhdyshenkilö opiskelijapalvelun päällikkö Tuija Pasanen, koulutuspalvelut
- Yksilöllisten opintojärjestelyjen pedagoginen tuki, erityisopettaja Tiina Juurela, koulutuspalvelut
- Opiskelijaksi hakemiseen liittyvissä yleisissä esteettömyyttä koskevissa kysymyksissä sekä yhteydenotoissa neuvoo hakijapalvelut, puh. 029 445 8990, s-posti: hakijapalvelut@uef.fi
Esteettömyysverkoston toimijoita ovat lisäksi tiedekunnissa valintakokeisiin ja opintoihin liittyviä yksilöllisiä järjestelyjä käytännössä hoitavat henkilöt, yliopiston opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija (erityisopettaja) sekä opintopsykologit, hakijapalveluiden virkailijat sekä tilapalveluiden edustajat. Tarvittaessa verkoston kokouksiin voidaan kutsua myös muita asiantuntijoita ja opiskelijoiden edustajia.
Aiheesta muualla:
- Tasa-arvoinen ja saavutettava yliopisto
- ESOK-verkosto (avautuu uuteen välilehteen)
- Celia-kirjasto (avautuu uuteen välilehteen)
- Lukemisen ja kuuntelun apuvälineitä (Celia) (avautuu uuteen välilehteen)
- Esteettömyydestä Opintopolku.fi –palvelussa (avautuu uuteen välilehteen)
- ESOK –hanke vv. 2006-2011 (avautuu uuteen välilehteen)
- Oppaita (opaslehtiset opiskelijoiden monenlaisuuden huomioimiseen) (avautuu uuteen välilehteen):
- Esteettä töihin -verkkosivusto (vammaisten korkeakouluopiskelijoiden työelämään siirtymisen tueksi, avautuu uuteen välilehteen)
- OHO-hankkeen opas (OHO-hanke 2017-2019): Opiskelukykyä, hyvinvointia ja osallisuutta korkeakouluihin (avautuu uuteen välilehteen)