Kun huoli kanssaopiskelijasta herää
Tässä ohjeessa nostetaan esiin muutamia näkökulmia, jotka auttavat sinua kohtaamaan tilanteen, jossa sinulla on huoli opiskelijatoveristasi. Hankalien tilanteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin eikä sinun tarvitse ottaa muiden opiskelijoiden huolia vastuullesi. Voit ottaa yhteyttä henkilökuntaan, kun olet huolissasi kanssaopiskelijasta. Oman oppaineen henkilökunnan lisäksi tilanteissa apuna voi toimia opintopsykologi tai kampuspappi. Henkilökunta ei voi kertoa sinulle toisesta opiskelijasta henkilökohtaisia tietoja, mutta yliopistossa työskentelevät voivat pyrkiä edistämään kanssaopiskelijasi hyvinvointia. Yliopistomme tavoitteena on tarttua mahdollisiin hankaluuksiin nopeasti ja varhaisessa vaiheessa. Hyvään keskustelukulttuuriin liittyy luottamuksen rakentaminen.
Mistä on syytä huolestua? Huolestuttavaa käyttäytymistä on vaikea määritellä objektiivisesti, mutta huolen herääminen on itsessään viesti pysähtyä pohtimaan, onko kyseessä avun tarve.
Käytöksen muutokset voivat kertoa avun tarpeesta, esimerkiksi vetäytyminen vapaa-ajan toiminnoista tai sosiaalisista tilanteista. Epätyypillinen tai erikoinen käytös voi kuitenkin olla ihmisen ominaisuus, josta ei tarvitse huolestua. Ratkaisevaa ovat isot muutokset. Huono ja loukkaavaa käytös on tärkeä ottaa puheeksi.
Apua taloudellisiin huoliin löydät Kamun Auttavia tahoja –sivulta.
Päihteiden käyttö on oma erityinen kysymyksensä ja siihen on tärkeää puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Oma huoli voi olla hyvä ottaa puheeksi opiskelijakaverin kanssa välittävällä tavalla ja voit kertoa auttavista tahoista.
Kun huolesi herää, kerro kanssaopiskelijalle havainnoistasi mahdollisimman suoraan – älä tulkitse tai spekuloi!
- ”Olen huomannut, että vaikutat usein poissaolevalta, onhan sinulla kaikki hyvin?”
- Ei siis kannata tehdä tulkintoja tai diagnooseja: "Toi tyyppi on nyt masentunut... laiska vapaamatkustaja ryhmässä" ... tms.
Huolen herätessä voit ehdottaa opiskelijaa ottamaan yhteyttä esimerkiksi opintopsykologiin, YTHS:n tai kampuspappiin. Kamussa on myös linkkejä tukikanaviin.
- rohkaise opiskelijatoveriasi hakemaan apua. MUISTA! Opiskelija itse päättää, ottaako apua vastaan vai ei. Puheeksi ottaminen riittää
- tue opiskelijatoverisia ottamaan yhteyttä asianmukaisiin tahoihin, vinkkejä siihen (UEFin Apua -kortit ”Auttavia tahoja elämän kriiseissä” ja ”Find help in life crises” sekä Kamun Auttavia tahoja -sivulla)
- kerro opiskelijatoverillesi, että avun hakeminen ja hyväksyminen ovat viisaita ja älykkäitä päätöksiä. Ammatillisella avulla on suuri merkitys
- vakuuta opiskelijatoverisi siitä, että muutkin opiskelijat hakevat apua opintojensa aikana
- ”Moni on hyötynyt opintopsykologikäynneistä – haluaisitko ottaa opintopsykologiin yhteyttä tai toivoisitko, että tekisimme yhteydenoton yhdessä?”.
- ”YTHS:n palvelut ovat opiskelijoiden käytössä – voisi olla hyvä kysyä sieltä apua tähän tilanteeseen. Mitä mieltä olet?”
- selvitä opiskelijatoverisi turvaverkkoja ja kannusta häntä hyödyntämään niitä
- tarvittaessa varaudu itse tai ehdota että opiskelijatoverisi seurassa on joku, kun opiskelija ottaa tarvittaviin tahoihin yhteyttä
- tarjoudu saattamaan opiskelijatoverisi avun luokse
- jos huoli opiskelijatoverista painaa mieltä, voit miettiä henkilökunnan kanssa tilannetta, mutta ilman asianosaisen suostumusta asiaa ei voida käsitellä enempää.
Muista, että huolen puheeksittotilanteessa olet ensisijaisesti vertaisopiskelija. Toisen ihmisen vaikea tilanne ei ole sinun vastuullasi. Kuuntelu ja eteenpäin ohjaaminen on usein riittävä teko. Sen voin myös viestiä toiselle ”voin auttaa sinua ystävänä/opiskelukaverina/vertaisena, ammattiapu auttaa tästä eteenpäin”. Sinun on pidettävä huolta omasta jaksamisestasi ja ohjattava opiskelijatoverisi matalalla kynnyksellä eteenpäin. Tarvittaessa pyydä myös itsellesi keskusteluapua ammattilaisen kassa.
Itsetuhoisuus
Jos sinulla herää huoli, että opiskelijatoverillasi saattaisi olla itsetuhoisia ajatuksia tai suunnitelmia, on tärkeää kysyä niistä suoraan. Itsemurhasta tai itsetuhoisuudesta suoraan kysyminen ei ole vaarallista, pikemminkin se voi auttaa henkilöä saamaan tarvitsemaansa apua. Jos tällainen keskustelutilanne sattuu kohdalle, pyri rauhoittelemaan itseäsi tilanteessa mm. hengittämällä syvään ja hitaasti. Pura tilanne opetushenkilökunnan, opiskelukaverin tai muun auttavan tahon kanssa mahdollisimman pian keskustelun jälkeen.
Sinun ei tarvitse osata antaa tarkkaa arviota siitä, milloin käsillä on todellinen uhka. Sinun tarvitsee vain ohjata eteenpäin avun piiriin, jos tilanne sinun itsesi tai/ja opiskelijatoverisi itsensä mielestä sitä vaatii.
Ehdota opiskelijatoverille, että soitatte päivystykseen, niin että hän soittaa tai sinä soitat hänen luvallaan. Voit todeta, että olet huolissasi hänestä etkä haluaisi hänen jäävän yksin. Kerro, että hänelle on apua tarjolla ja häntä halutaan auttaa.
TOIMI NÄIN, KUN KANSSAOPISKELIJA HÄIRITSEE OPETUSTA:
Häiritsevä käyttäytyminen ilmenee esimerkiksi siten, että opiskelija häiritsee muita, keskeyttää, puhuu päälle tai kommentoi asiattomasti luennolla, opetusryhmässä tai vapaa-ajalla. Opiskelija huutaa opettajalle, muille opiskelijoille yms., opiskelija lähettää epäasiallisia teksti- tai sähköpostiviestejä, opiskelija kommentoi epäasiallisesti sosiaalisessa mediassa. Opiskelija toimii syrjivästi tai epäasiallisesti. Tämä voi olla myös ei-sanallista käyttäytymistä kuten naureskelua, silmien pyörittelyä jne. toisen puheenvuoron aikana tai jälkeen.
Opiskelijoilla ja yliopiston henkilökunnalla on oikeus työrauhaan. Jos opiskelija häiritsee opetusta, voit ottaa tilanteen puheeksi opintojakson vastuuopettajan kanssa.
Kun opiskelija solvaa, kiusaa tai käyttäytyy muuten epäasiallisesti joko läsnä tai viesteillä (ei vakavaa akuuttia uhkaa):
Kerro opiskelijalle ääneen, että koet viestit tai toiminnan epäasialliseksi. Pyydä opiskelijaa lopettamaan epäasiallinen käytös, koska se on yliopistossamme ehdottomasti kiellettyä. ”Puhut samaan aikaan kanssani, joten minun on vaikeaa keskittyä siihen, mitä olen sanomassa ja se häiritsee myös muita opiskelijoita”. ”Huomasin, että pyörittelit silmiäsi ja naureskelit samalla, kun x kertoi näkemyksistään. Koin, että se on hyvin mitätöivää ja ikävää käyttäytymistä x:ää kohtaan. Voisimmeko kohdella toisiamme jatkossa kunnioittavammin?” Epäasiallisesta käytöksestä voi seurata kurinpitotoimia, joten ota tarvittaessa yhteys opetushenkilökuntaan ja tee tarvittaessa ilmoitus kiusaamisesta ja häirinnästä häirintäyhdyshenkilölle.
Yliopisto ei hyväksy minkäänlaista epäasiallista kohtelua, kiusaamista tai häirintää. On tärkeää, että tilanteeseen puututaan mahdollisimman pian, eikä ongelmia lakaista ns. maton alle.
Lisätietoa häirintätilanteissa toimimisesta löydät Epäasiallinen kohtelu ja häirintä -sivulta.
Uhkaava käyttäytyminen ilmenee esimerkiksi siten, että opiskelija uhkaa opetustilanteessa, vapaa-ajan tapahtumissa tai muissa yleisissä tiloissa itsensä tai muiden turvallisuutta. Sosiaalinen media on myös yleistä tilaa (Facebook sivut- ja ryhmät yms.), jossa uhkailua voi tapahtua. Jos tällaisia aikaisempia uhkaavia viestejä on tiedossa, on syytä toimia kuten akuutissa uhkatilanteessa ja soittaa hätänumeroon. Hätänumeroon tulee soittaa myös itsemurha-aikeissa ja muussa väkivaltaisessa käyttäytymisessä. Hätäkeskus arvioi tilanteen vakavuuden. Sinun vastuusi opiskelijatoverina loppuu tähän.
Väkivalta tai väkivallan uhka (akuutti uhkaava tilanne) on poikkeus huolen puheeksi ottamisen kannalta. Silloin asiaan pitää puuttua usein muulla tavalla kuin vain opiskelijan kanssa keskustellen.
- Pyri itse olemaan rauhallinen ja provosoitumatta. Pidä kätesi näkyvillä ja liiku rauhallisesti. Soita hätänumeroon 112 heti, kun se on mahdollista ja kerro tilanne. Jos mahdollista, rauhoittele uhkaavaa henkilöä osoittamalla, että kuuntelet ja puhumalla rauhallisesti. Avun soittaminen on kuitenkin ensisijaista. Ammattilaiset tekevät arvion siitä, miten tulee toimia. Kannattaa soittaa mieluummin turhaan kuin vaarantaa ihmisten terveys.
- Pakene tarvittaessa lähimpään turvalliseen tilaan jotain tekosyytä käyttäen, jos uhka kohdistuu sinuun ja/tai jos uhkaaja ei rauhoitu.
- Välitä tieto tilapalveluihin (kiinteistöpäällikölle tai tilapalvelumestarille).
- Jälkeenpäin kerro havainnoistasi opetushenkilökunnalle ja kampuskriisiryhmälle.
- Hae tilanteen jälkeen tukea itsellesi. Uhkaavat tilanteet ovat useimmille traumaattisia. Juttele opiskelijatovereidesi kanssa, ota yhteyttä opiskelijaterveydenhuoltoon tai muihin auttaviin tahoihin saadaksesi tukea.