Eurooppaan suuntautuvaan harjoitteluun käytetään ensisijaisesti Erasmus+-harjoittelutukea. Tukea haetaan Kansainvälisistä liikkuvuuspalveluista. Erasmus-harjoitteluun liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä osoitteeseen international@uef.fi.
Erasmus-ohjelman ulkopuolisiin maihin ja organisaatioihin suuntautuvaa työharjoittelua tuetaan yliopiston kv-harjoittelutuella, jota haetaan omasta tiedekunnasta. Tiedekuntien myöntämään harjoittelutukeen liittyvistä asioista voi tiedustella oman tiedekunnan/oppiaineen harjoitteluvastaavalta.
Erasmus-tukea tai yliopiston kv-harjoittelutukea ei myönnetä opiskelijoille, jotka saavat samanaikaisesti muuta yliopiston rahallista tukea, tai esim. Opetushallituksen (nyk. EDUFI, ent. CIMO) myöntämää harjoittelutukea.
Kansainvälisen harjoittelun tuki
- Kansainvälisen harjoittelun tukea myönnetään vähintään 2 kk:n pituisiin harjoitteluihin.
- Harjoittelun tulee olla päätoimista eli työmäärä on vähintään 30 tuntia viikossa.
- Harjoittelupaikka voi olla yksityisellä tai julkisella sektorilla.
- Tiedekunnat ja oppiaineet päättävät itsenäisesti kansainvälisen harjoittelun apurahan suuruudesta. Ulkomaalaisten työnantajien ei odoteta maksavan opiskelijalle palkkaa harjoittelusta, koska katsotaan tämän kohtuuttomasti vaikeuttavan harjoittelupaikkojen löytämistä
Mille aloille?
- Kansainvälisen harjoittelun tukea voivat saada kaikkien alojen perustutkinto-opiskelijat
Kenelle?
- Kansainvälinen harjoittelu voi korvata tutkinnosta pakollisen tai vapaaehtoisen harjoittelun
- Opintoihin sisällytettävä harjoittelu on opintosuoritus josta on saatava opintopisteitä harjoittelun laajuuden ja sisällön mukaan, kun opiskelija on suorittanut harjoittelun opintosuunnitelman mukaan, esimerkiksi laatimalla harjoitteluraportin tai vastaavan oppiaineensa ohjeiden mukaisesti.
- Yksittäinen opiskelija voi saada harjoittelutukea Suomeen tai ulkomaille vain kerran saman tutkinnon aikana
Sopimukset
- Kansainvälisestä harjoittelusta tehdään erillinen sijoitussopimus, jonka allekirjoittavat opiskelija, työnantaja ja opiskelijan laitos. Sopimuksessa sovitaan harjoittelu sisällöstä, kestosta, harjoittelun ohjauksesta, sekä mm. vastuuvakuutuksesta.
- Jokaiselle tutkintotavoitteista opetusta antavalle osastolle tai laitokselle on nimetty harjoitteluyhdyshenkilö, joka hyväksyy harjoittelupaikat ja tarkistaa, että harjoittelun sisältö vastaa tutkintoon kuuluvalle harjoittelulle asetettuja kriteereitä. Harjoitteluyhdyshenkilö toimii myös yhteyshenkilönä työpaikalle ja auttaa opiskelijaa harjoittelusopimuksen tekemisessä.
Lisätietoja työharjoitteluista Itä-Suomen yliopiston opiskelijoille on saatavilla Kamusta.