Skip to content
UEF Kamu
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
SuomiEnglish
Opiskelijaruokailu
Sähköposti
Yammer
Peppi
WebOodi (lukutilassa)
UEF Moodle
eLearn Moodle
DigiCampus
Lukari
Exam: opiskelijan ohjeet
Kirjasto
MOT-sanakirjat
Sykettä.fi
ISYY
UEF Connect
uef.fi
Student2Student -vertaisohjaus
Peppi
uef.fi
Heimo
weboodi.uef.fi
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
Ajankohtaista
Uudelle opiskelijalle
Tohtorikoulutus
Opintoyhteisöt
Opiskelijoiden tukikanavat
Sivuaineet ja muut opinnot
Opinto-oppaat
Vaihto-opiskelu ja kansainvälistyminen
Osaamisen tunnustaminen
Opintoneuvonta
Lukuvuoden ajankohtia
Kampukset, tiedekunnat
Yliopistosanastoa
  1. Etusivu
  2. Tietopankki
  3. Työelämä ja ura
  4. Työharjoittelu
Tulosta yläreunan logo

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

JOENSUU, KUOPIO

Perustutkinto-opiskelija

Työharjoittelu

Tulosta

Opiskeluaikana suoritettava työharjoittelu on opiskelijalle erinomainen mahdollisuus soveltaa teoreettista osaamista käytännössä, kehittää ammattitaitoa, tarkentaa urasuunnitelmia sekä luoda kontakteja mahdollisiin tuleviin työnantajiisi. Oman alan työkokemus, vaikka se olisi lyhytkin, on suuri etu työmarkkinoilla. Harjoittelupaikan hakemiseen kannattaa panostaa, sillä tulevaa työuraa silmälläpitäen ei ole saman tekevää missä työpaikassa ja millaisia työtehtävät ovat olleet. Ks. harjoitteluohjeita opiskelijoille ja harjoitteluportfolio (pdf).

Yliopiston tukema työharjoittelu

Tiedekunnilla on mahdollisuus varata määrärahaa opiskelijoidensa työharjoittelua varten. Tämä harjoittelutuki on tarkoitettu ns. generalistialojen opiskelijoille. Tavoitteena on tukea opiskelijoita oman alan työharjoittelupaikkojen löytämisessä. Harjoittelun avulla opiskelijat saavat jo opiskeluaikana käsityksen oman alansa työmarkkinoista ja niille hakeutumisesta. Opetussuunnitelmasta käy ilmi missä vaiheessa opintoja harjoittelu on mahdollista tehdä.  Yliopisto ei tue valmistumisen jälkeen suoritettua harjoittelua, joten aivan viimeiseksi opintojaksoksi sitä ei kannata jättää. Huomioi, että voit saada harjoittelutuen vain kerran tutkintosi aikana!

  • UEF:n harjoitteluohje (pdf)
  • Päätös harjoittelutuen myöntämisestä kv-tutkinto-opiskelijoille (pdf)

Työharjoitteluun liittyvät käytännöt vaihtelevat yksiköittäin (osasto tai laitos). Jokaisella yksiköllä on nimettynä oma harjoittelusta vastaava henkilö, joka

  • tarkistaa täyttääkö harjoittelupaikka opetussuunnitelmassa olevat harjoittelun tavoitteet
  • ohjeistaa harjoitteluun liittyvistä käytännöistä kuten harjoittelusta sopimisen
  • on yhteyshenkilö työnantajaan päin

Katso oman oppiaineesi harjoittelusta vastaava.

HUOMIOI harjoittelupaikan kanssa palkkauksesta sopiessasi, että työnantaja ei voi laskuttaa harjoittelutukea vaikka se olisi sinulle myönnettykin, jos harjoittelusi on

a) palkaton
b) kuukausipalkkasi (brutto) on pienempi kuin KELA:n vuosittain vahvistama työssäoloehtoa kartuttava minimipalkka
(ajankohtaisin tieto Kelan nettisivuilta)
c) työnantaja ei sitoudu tarjoamaan harjoittelun aikana ohjausta työpaikalla

Jos menet palkattomaan harjoitteluun, lue opiskelijan vakuutusturvasta Heimossa (vaatii kirjautumisen).

Harjoittelu ulkomailla

Kaikkien alojen opiskelijat voivat saada harjoittelutukea ulkomailla suoritettavaa työharjoittelua varten. Tiedekunnan myöntämä harjoittelutuki voidaan maksaa apurahana. Apurahan saamisen edellytys on, että opiskelija ei saa muuta tukea (esim. Erasmus, CIMO,  jne..) samaan harjoitteluun. Harjoittelupaikan kanssa tehdään sijoitussopimus ja sen allekirjoittavat Itä-Suomen yliopiston puolesta laitoksen johtaja tai kv-yhdyshenkilö. Lue lisätietoja myös kansainvälisen opiskelun sivuilta.

Lisätietoja kv-harjoittelukriteereistä

Harjoittelupaikan hakeminen

Pääsääntöisesti opiskelijan toivotaan etsivän itse harjoittelupaikkaa, sillä näin opiskelija saa jo käsityksen siitä millaista on hakeutua työmarkkinoille valmistumisen jälkeen. Harjoittelupaikka voi löytyä yrityksestä, valtionhallinnosta, kunnalta tai järjestöstä. Yliopistolle tulevat harjoittelupaikat löytyvät sivulta JobTeaser-työpaikkaportaalista (edellyttää kirjautumista, ohjeet löytyvät Kamun tietopankista urasuunnittelu- ja työnhaun sivulta. Yksiköillä voi olla myös omia harjoittelupaikkoja, joihin opiskelijat voivat hakea.

Työtehtävien tulee vastata opetussuunnitelmassa ilmoitettujen harjoittelun tavoitteita. Harjoittelupaikka tulee hyväksyttää oman yksikön harjoittelusta vastaavalla henkilöllä. Harjoittelusta kannattaa sopia mahdollisimman tarkkaan työnantajan kanssa ennen harjoittelun alkua. Työnantajan kanssa on syytä  tehdä myös kirjallinen työsopimus.

Harjoittelutuen hakeminen

Harjoittelutukea haetaan oman oppiaineen hakuohjeiden mukaisesti. Kannattaa selvittää oman oppiaineen käytännöt ja kriteerit hakemisen suhteen. Huomaa myös, että harjoittelutuki rinnastuu apurahaan, joten harjoittelutukipäätöksestä ei voi valittaa.

Käytettävät sopimukset (sopimuspohjat saavutettavia)

  • kotimaisen harjoittelun sopimus (docx)
  • kansainvälisen harjoittelun sopimus/contract for internship abroad (docx)
  • contract for internship in Finland (docx)

Lisätietoja

Ensisijaisesti harjoitteluasioissa kannattaa kääntyä oman oppiaineen harjoittelusta vastaavan puoleen, joka tuntee parhaiten harjoittelutuen myöntämiseen ja harjoittelupaikkojen hyväksymiseen liittyvät käytännöt (lista oppiaineiden harjoittelusta vastaavista). Yleisestä työharjoitteluun liittyvää neuvonnasta vastaa urapalveluiden suunnittelija Outi Suorsa. Ulkomailla suoritettavaa harjoittelua koskevissa kysymyksissä voit kääntyä kansainvälisten opiskelijapalveluiden puoleen, sähköposti: international (at) uef.fi.

Aiheeseen liittyvät tiedostot

Harjoitteluportfolio

Lataa materiaali

Päätös harjoittelutuen myöntämisestä kv-tutkinto-opiskelijoille

Lataa materiaali

Kansainvälisen harjoittelun sopimus englanniksi Contract for international internship

Lataa materiaali

Kotimaisen harjoittelun sopimus

Lataa materiaali

Contract for internship in Finland

Lataa materiaali
työharjoittelu harjoittelu urapalvelut urasuunnittelu työllistyminen
University of Eastern Finland Joensuu, Kuopio © University of Eastern Finland
Facebook Instagram Twitter YouTube LinkedIn Snapchat SoundCloud
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietosuojaseloste
Hallinnoi evästeitä
Palvelu käyttää evästeitä sivuston optimointiin.
Toiminnalliset Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastolliset
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
Näytä asetukset
{title} {title} {title}