ISEP Exchange
ISEP (International Student Exchange Program) on kansainvälinen vastavuoroisuuteen perustuva opiskelijavaihto-ohjelma, jota koordinoidaan Yhdysvalloista.
Voit etsiä SoleMOVE-hakujärjestelmästä palautteita aiemmin ISEP-vaihdossa olleilta opiskelijoilta. Ohjeet palautteiden etsimiseen löydät SoleMOVE-ohjeesta. Huom! Palautteita etsiessäsi jätä Your home unit-kohta tyhjäksi, ja valitse hakusuodattimeksi ”ISEP Exchange” kohdassa Exchange program.
Palautteita löytyy maakohtaisesti ja usein kohdeyliopiston nimenä on ”International Student Exchange Program (ISEP)”. Huomaathan, että palautteita ei välttämättä ole saatavilla kaikista ohjelmaan kuuluvista kohteista.
HUOM! Ohjelmasta kiinnostuneiden opiskelijoiden tulisi lukea tämä tietosivu ennen kohteiden etsimistä ISEP-ohjelman verkkosivuilta. Tällä sivulla on tärkeää tietoa, joka tulee ottaa huomioon kohteita tarkastellessa.
Kenelle
Eri alojen perustutkinto-opiskelijoille. Kanditason opetusta tarjoavia korkeakouluja on enemmän kuin maisteritason opetusta tarjoavia korkeakouluja. Ennen vaihdon alkua opiskelijalla tulee olla suoritettuna yhden lukuvuoden korkeakouluopinnot.
Kesto
ISEP-vaihdon kestoa on jouduttu rajaamaan yhteen (1) lukukauteen ohjelman suosion ja rajatun paikkamäärän vuoksi.
Minne
Pohjois-Amerikka, Latinalainen Amerikka, Aasia. Ohjelmassa on mukana myös joitakin kohteita Iso-Britanniassa, sekä yksittäisiä paikkoja Afrikassa ja Oseaniassa. ISEPissä on mukana satoja yliopistoja Yhdysvalloista ja ympäri maailmaa. Lisätietoja hakukohteista saa ISEPin verkkosivuilta (uusi välilehti). ISEP-ohjelmaa suositellaan erityisesti Yhdysvalloista kiinnostuneille opiskelijoille.
HUOM! EU-alueen kohteisiin ei voi hakea ISEP-ohjelman kautta. Ohjelmassa on mukana myös eurooppalaisia yliopistoja, mutta UEF-opiskelijoille kohteet on rajattu Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin (pl. Iso-Britannia). EU-alueella sijaitsevista kohdemaista kiinnostuneiden opiskelijoiden tulisi hakeutua vaihtoon Erasmus+, Nordlys ja YUFE Allianssin kautta.
Mahdollisten kohteiden etsimisessä ISEPin verkkosivuilta kannattaa hyödyntää hakusuodattimia. Voit suodattaa tulokset esim. pelkkiin ISEP Exchange -kohteisiin valitsemalla hakukoneen More filters -painikkeen kautta ohjelmaksi (program) ISEP Exchange. Tällöin maksulliset ISEP Direct (kts. alla) paikat jäävät suoraan pois hakutuloksista.
ISEP Chances of Placement
ISEP-ohjelma käyttää kohdeyliopistoissaan Chances of placement (uusi välilehti)-luokittelua. Tämä tarkoittaa sitä, että ISEP määrittelee kunkin ohjelmaan kuuluvan yliopiston kohdalla mahdollisuudet tulla sijoitetuksi kuhunkin kohdeyliopistoon. Most Competitive eli vaikeimman luokituksen yliopistoon on hyvin epätodennäköistä tulla sijoitetuksi. Lopullisen kohdelistan on hyvä sisältää mahdollisimman kattavasti eri luokitusten yliopistoja.
Hakuprosessin toisessa vaiheessa eli ISEP-hakemukseen voi laittaa vain yhden Most Competitive-luokitellun yliopiston. Otathan tämän huomioon, kun selaat ISEP-ohjelman verkkosivuilla olevia yliopistoja.
Huom! Chances of Placement -luokituksen vuoksi opiskelijoiden ei yleensä ole mahdollista hakea pelkkään Australiaan tai Uuteen-Seelantiin, sillä lähes kaikki näiden maiden kohteista on luokiteltu Most Competitive-kohteiksi. Näistä maista kiinnostuneiden opiskelijoiden tulisi olla valmiita hakemaan ja lähtemään tarvittaessa myös muihin maihin vaihtoon.
Hakeminen
Vuosittain ISEP-vaihtoon haetaan 1.-15.11. ja haku on aina seuraavalle lukuvuodelle. Mahdollinen täydennyshaku järjestetään 1.-15.5. ISEP-täydennyshakua ei ole aina voitu järjestää, sillä kaikki vaihtopaikat ovat usein menneet jo varsinaisella hakukierroksella.
Haku ISEP-vaihtoon on kaksivaiheinen: ensin haet Itä-Suomen yliopiston ehdokkaaksi ISEP-vaihtoon, sitten vasta aloitetaan hakemus ISEPin järjestelmässä.
Ensimmäisessä vaiheessa (kotiyliopiston sisäinen haku) haetaan Itä-Suomen yliopiston ehdokkaaksi ISEP-vaihtoon eli paikkaa ISEP-ohjelmasta, ja hakemus tehdään SoleMOVEssa. Motivaatiokirjeessä hakija kuvailee, miksi hakee vaihtoon juuri ISEP-ohjelman kautta, mihin maahan tai maihin hän aikoo hakea, ja onko ISEP Exchange -ohjelmassa mukana vähintään 5 hakijalle sopivaa kohdeyliopistoa. Tässä vaiheessa hakemukseen laitettavat kohdemaat eivät velvoita opiskelijaa hakemaan pelkästään näissä maissa sijaitseviin yliopistoihin. Kohdeyliopistot valitaan vasta haun toisessa vaiheessa. Yleiset motivaatiokirjettä ja hakemista koskevat ohjeet löytyvät Vaihtoon hakeminen-sivulta.
Toisessa vaiheessa ne opiskelijat, jotka UEF on hyväksynyt ehdokkaikseen ISEP-ohjelmaan, tekevät hakemuksen ISEPin sähköisessä järjestelmässä. Opiskelija lähettää ISEPin sähköisestä hakujärjestelmästä kotiyliopistolle hakemuksen aloittamispyynnön, jonka kotiyliopisto hyväksyy, minkä jälkeen hakija pääsee tekemään hakemusta. Hakemukseen listataan 5-10 kohdeyliopistoa ja ISEP pyrkii sijoittamaan hakijan yhteen näistä. Hakemukseen voi listata kohdeyliopistoja eri maista. Ennen sähköisen hakemuksen lähettämistä kannattaa tutustua kohdeyliopistoihin huolella, sillä yliopistolistaan ei voi hakemuksen jättämisen jälkeen enää tehdä muutoksia.
Toisen vaiheen hakemukseen vaaditaan liitteitä, mm. suosituskirje ja kielitaitotodistus.
Suosituskirje: yksi akateeminen suositus opiskelijan tuntevalta, kotiyliopiston akateemiseen henkilökuntaan kuuluvalta henkilöltä. Opiskelija sopii suosituskirjeestä suosittelijan kanssa, ja lähettää suosittelijalle ISEPin järjestelmän kautta pyynnön täyttää suosituskirjeen lomakepohja. Suosituskirjeen voi kirjoittaa myös erillisenä dokumenttina, mutta se on ladattava ISEPin järjestelmään tuon pyynnön kautta.
Kielitaitotodistus: valtaosa Pohjois-Amerikan ja Iso-Britannian yliopistoista vaatii hakemuksen liitteeksi TOEFL iBT-kielitestituloksen (uusi välilehti). Jotkut yliopistot hyväksyvät myös IELTS Academic-kielitestituloksen (uusi välilehti). Kielitaito- ja todistusvaatimukset on tarkistettava yliopistoittain. TOEFL ja IELTS -kokeet ovat maksullisia, ja UEF ei korvaa kustannuksia opiskelijoille.
ISEP käyttää myös LPR (Language Proficiency Report) -lomakepohjaa: opiskelija voi pyytää käymänsä englannin kielen kurssin opettajaa täyttämään lomakkeen ISEPin järjestelmässä. LPR ei välttämättä käy kielitaitotodistuksena kaikkiin ISEPin kohdeyliopistoihin: tämä on tarkistettava yliopistoittain.
- Huom! Kaikilta hakijoilta edellytetään kielitaitotodistuksena joko virallista kielikokeen tulosta tai LPR-lomaketta. Ainoa poikkeus tähän ovat opiskelijat, jotka ovat joko suorittaneet alemman korkeakoulututkinnon englanninkielisessä maassa tai ovat suorittaneet lukiotasoiset opinnot englanninkielisessä maassa. Pää- tai sivuaineopinnot englanninkielessä tai englanninkielinen tutkinto-ohjelma UEF:lla ei siis vapauta opiskelijaa kielitodistusvaatimuksesta. Lisätietoja ISEPin verkkosivuilta (uusi välilehti).
ISEP sijoittaa hakijan yhteen tämän listaamista kohteista ja ilmoittaa tästä opiskelijalle, joka tekee kyseiseen yliopistoon opintosuunnitelman. ISEP lähettää hakemuksen liitteineen kohdeyliopistolle, joka tekee lopullisen päätöksen opiskelijan hyväksymisestä. Opiskelijan kohdeyliopisto varmistuu vasta tässä vaiheessa. Mikäli hakijaa ei voida sijoittaa yhteenkään listaamaansa vaihtoehtoon, hänelle tarjotaan jotakin mahdollisimman hyvin hakijan tilanteeseen ja toiveisiin sopivaa kohdetta, jonne on siinä vaiheessa vielä paikkoja jäljellä.
Rahoitus
Opiskelijoilta ei peritä lukukausimaksuja. ISEP-ohjelmassa vaihtoon lähtevä opiskelija maksaa vaihtoajan asumis- ja ruokakustannukset kotiyliopistolleen ennen vaihdon alkua. Maksua vastaan opiskelija saa kohdeyliopistossa majoituksen ja ruokastipendin. Opiskelija maksaa itse pakollisen ISEP-vakuutuksen ennen vaihtoa sekä matka-, opiskelumateriaali- ja vapaa-ajan kustannukset. Itä-Suomen yliopiston ISEP-maksu lukuvuonna 2024-2025 on 2500 euroa yhdeltä lukukaudelta.
ISEP-vaihtoon lähtijä saa Itä-Suomen yliopistolta apurahan, jonka suuruus päätetään vuosittain ja julkaistaan hakuilmoituksessa. Lukuvuonna 2024-2025 ISEP-vaihdon apurahan suuruus on Eurooppaan lähtijöille 1200 euroa yhden lukukauden vaihtoon. Euroopan ulkopuolelle lähtevien apuraha on 1800 euroa yhden lukukauden vaihtoon. Lisätietoa vaihtojakson rahoituksesta löytyy Vaihto-opiskelun rahoitus -artikkelista.
Huomioitavaa
Kohdeyliopistossa suoritetut opinnot tulevat osaksi lähtijän opintoja Itä-Suomen yliopistossa. ISEP-vaihtoon voi liittää myös opintoihin kuuluvan harjoittelun Yhdysvalloissa. Harjoitteluaika on maksimissaan saman pituinen kuin opiskeluaika ISEP -yliopistossa. Harjoitteluun haetaan vasta kohdemaassa. Opiskelija vastaa itse harjoittelupaikan hankkimisesta. Opiskelijat maksavat ISEP-maksun yhdessä erässä ennen opiskelun alkua.
ISEP-vaihtoon haetaan ensimmäisen vaiheen (yllä) haussa UEF:n akateemisen kalenterin mukaan, mutta vaihdon todellinen ajankohta ja kesto on kohdeyliopiston akateemisen kalenterin mukainen.
ISEP Direct
ISEP Direct on hyvä vaihtoehto niille opiskelijoille, jotka haluavat hakea vain yhteen tiettyyn yliopistoon tai erittäin kilpailtuun yliopistoon. ISEP Direct -vaihtoon lähtijät maksavat kohdeyliopiston lukukausimaksun. Osa yliopistoista on mukana vain ISEP Exchangessa, osa vain ISEP Directissä, ja osa on mukana molemmissa. Directissä ei ole rajattu vaihtopaikkojen määrää, eli kunhan akateemiset minimivaatimukset täyttyvät, hakijalle taataan vaihtopaikka valitsemassaan vaihtokohteessa.
ISEP Directissä on eri hakuajat ja –käytännöt kuin ISEP Exchangessa.
Vinkki: Directiin kuuluvien yliopistojen lukukausimaksujen suuruudet saat näkyviin, kun menet ISEPin verkkosivujen Find a Program (uusi välilehti) -osioon ja klikkaat sivupalkista ennen yliopistoja olevan vohvelivalikon vaihtoehtoa ’Detail’. Tästä avautuu lista, jossa on kaikki Exchange- ja Direct-vaihtoehdot. Sama yliopisto voi olla listassa useamman kerran riippuen vaihto-ohjelmasta (Exchange vai Direct) sekä vaihdon ajankohdasta (fall semester, spring semester, full year).
Lisätietoa ISEP Direct -ohjelmasta saat ISEPin verkkosivuilta (uusi välilehti) ja Kansainvälisistä liikkuvuuspalveluista.