Tarkenna hakuasi

Tervetuloa uudet opiskelijat!

On taas se odotettu ajankohta vuodesta, kun uudet opiskelijat saapuvat kampuksillemme. Lämpimästi tervetuloa!
Uusien opiskelijoiden orientaatio käynnistyy torstaina 1.9. Akateemisen rehtorin Tapio Määtän tervetulotilaisuudella klo 8:15 livestreemissa.

Orientaation tapahtumat jatkuvat loppuviikon ja vielä seuraavallakin viikolla. Orientaation toinen osa jatkuu myöhemmin lokakuussa. Ohjelma kokonaisuudessaan löytyy Kamun uuden opiskelijan verkkomateriaalista sekä myös Rehtorimme Jukka Mönkkösen videotervehdys.

Lämpimästi tervetuloa ja hyvää uuden lukuvuoden alkua koko UEF-yhteisölle!

Image Auringonkukkia
Image Auringonkukkia

Kiinnostaako julkaiseminen? Taikka tieteen viestinnällistyminen? Entä kotimaisten tiedelehtien vaikuttavuus? Tai tekijänoikeuslain muutokset avoimeen julkaisemiseen?

Valtakunnalliset Tiedejulkaisemisen päivät 2022 teemanaan Vastuullisesti vaikuttava tiedejulkaiseminen järjestetään 3.– 4.10.2022 Joensuussa.

Ohjelma ja ilmoittautuminen (viim. 11.9.)

Tiedejulkaisemisen päivät on tarkoitettu kaikille tiedejulkaisemisesta kiinnostuneille.

Gunvor Planting-säätiön apurahat Ruotsissa opiskelua varten

Gunvor Planting-säätiö julistaa haettavaksi apurahoja Ruotsissa opiskelua varten. Apurahat ovat tarkoitettuja suomalaisille ja ahvenanmaalaisille, jotka ovat saanet koulusivistyksensä Suomessa tai Ahvenanmaalla ja jotka opiskelevat kokopäiväisesti ruotsalaisen yliopiston tai korkeakoulun jatkotutkintoa varten. Hakijalla tulee olla suoritettuna 150 ECTS pistettä tullakseen huomioiduksi.
Tutkija-apurahat ovat suuruudeltaan 35 000 SEK ja opiskelija-apurahat 15 000 SEK.

Vapaa¬muotoiseen allekirjoitettuun hakemukseen ruotsin kielellä liitetään todistus kelpuuttavasta koulusivistyksestä, opintorekisteriote sekä opintosuunnitelma alkaneelle lukuvuodelle. Tutkija-apurahaa haettaessa liitetään hakemukseen myös tutkimussuunnitelma, joka on korkeintaan 3 sivua. Hakemus osoitetaan säätiölle Gunvor Plantings stiftelse för studier ja lähetetään osoitteeseen matslindfelt@gmail.com

Kysymyksiin vastataan samasta s-postiosoitteesta. Hakuaika on: 15-30.9 2022. Hakemus on oltava perillä viimeistään 30.9.2022 kl. 23.59.

Opintopalveluiden asiakaspalvelun poikkeusaukioloajat

Tulevat poikkeusaukioloajat

Torstaina 1.9.2022 opintopalveluiden asiakaspalvelutiski ja puhelinpalvelu sulkeutuvat poikkeuksellisesti jo klo 14:30.

Ajankohtaiset aukioloajat

1.8.–16.9.2022 opintopalveluiden asiakaspalvelutiski on auki ma–pe klo 10–15.

19.9.2022 alkaen opintopalveluiden asiakaspalvelutiski on auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10–15.

Mikäli et pääse asioimaan näinä aukioloaikoina, otathan yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse, jotta voimme sopia tapaamisen muulle ajalle.

Käyntiosoite: Joensuussa Aurora A, 1. krs; Kuopiossa Canthia, 2. krs

Sähköpostiosoite: opiskelu@uef.fi (Huomaathan, että loma-aikoina vastausajat ovat tavallista pidemmät)

Puhelinnumero: 029 445 8900

Puhelinpalveluaika: ma–pe klo 10–15

Yhteiset kestävyysopinnot avautuvat Itä-Suomen, Jyväskylän ja Turun yliopistojen opiskelijoille

Itä-Suomen, Jyväskylän ja Turun yliopistojen opiskelijat voivat syksystä alkaen suorittaa yhteisiä kestävyysopintoja, jotka liittyvät monitieteisesti ympäristöön, kestävyyteen ja vastuullisuuteen. Kestävyysopinnot ovat avoimia kaikille kumppaniyliopistojen tutkinto-, jatko- ja vaihto-opiskelijoille.

– Kestävyysopintojen verkosto avaa opiskelijoille mahdollisuuden opiskella kestävyyteen liittyviä opintojaksoja eri korkeakouluista ja tiedekunnista. Verkoston avulla tiivistämme korkeakoulujen yhteistoimintaa ja laajennamme opiskelijoille tarjolla olevien opintojaksojen määrää, kertoo verkoston koordinaatioryhmän puheenjohtaja, yliopistonlehtori Outi Ratamäki Itä-Suomen yliopistosta.

Kolmen yliopiston perustama kestävyysopintojen verkosto on pilotointivaiheessa, ja verkostoon on mahdollista liittää lisää kansallisia korkeakouluja lukuvuodelle 2023–2024.

– Suomen yliopistojen rehtorineuvoston Unifi painottaa laatimissaan kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teeseissä kestävyyden ja vastuullisuuden käytäntöjen jakamista ja kehittämistä avoimesti yliopistojen kesken, ja juuri tätä tehtävää kestävyysopintojen verkosto toteuttaa, akateeminen rehtori Tapio Määttä jatkaa.

Ensimmäinen haku opintoihin syksyllä

Kestävyysopintojen ensimmäinen hakukierros on avautunut, ja opintojaksoille voi hakea jatkossa kaksi kertaa lukuvuoden aikana.

Kestävyysopintojen kurssivalikoimaan voi tutustua osoitteessa www.kestavyysopinnot.fi/. Opiskelija voi vapaasti valita kurssitarjottimelta yhden tai useamman kurssin mielenkiintonsa mukaan. Useimpiin opintojaksoihin voi osallistua etänä tai verkon kautta.

Verkoston myötä Itä-Suomen yliopiston opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opintoja Jyväskylän ja Turun yliopiston kurssitarjonnasta. Jyväskylän yliopisto tarjoaa verkostossa Vastuullisuus ja kestävä kehitys työelämässä -opintokokonaisuuden kursseja, jotka käsittelevät muun muassa vastuullista taloustiedettä, sijoittamista ja työelämää sekä planetaarista hyvinvointia. Turun yliopisto tarjoaa puolestaan esimerkiksi luonnon- ja ympäristönsuojeluun, globaaleihin ympäristöongelmiin sekä ympäristön kemikalisoitumiseen ja päästöjen hallintaan liittyviä opintoja.

Opiskelijat voivat suorittaa kestävyysopintoja ilman, että kurssit sisältyvät omiin pää- ja sivuaineopintoihin. Jos opiskelija haluaa kurssit osaksi pää- ja sivuaineopintojaan, hänen tulee sopia kestävyysopintojen sovittamisesta pää- ja sivuaineopintoihinsa opintokokonaisuudesta vastaavan henkilön kanssa omassa yliopistossaan.

Lisätietoja:

Outi Ratamäki, Kestävyysopintojen verkoston koordinaatioryhmän puheenjohtaja, Itä-Suomen yliopisto, outi.ratamaki@uef.fi, p. 050 465 1592

Millaista on tulevaisuuden kaupunkielämä Joensuussa? Osallistu kilpailuun!

Tule mukaan opiskelijoille suunnattuun kaupunkisuunnittelukilpailuun ja voit voittaa matkan Kööpenhaminaan!

Mikä on 72 tunnin liikennehaaste?

72 tunnin liikennehaaste on kaupunkisuunnittelukilpailu, jonka kesto on nimensä mukaisesti 72 tuntia. Kilpailun tavoitteena on löytää Joensuuhun uusia, käyttäjälähtöisiä ratkaisuja houkuttelevan kaupunkielämän ja kestävän liikkumisen näkökulmista. Ilmoittautuneista muodostetaan monialaiset joukkueet, jotka laativat ideasuunnitelman avajaistilaisuudessa julkistettavaan suunnitteluhaasteeseen.

Kuka kilpailuun voi osallistua?

Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat, miltä tahansa vuosikurssilta ja mistä tahansa pääaineesta.

Koska kilpailu järjestetään?

Liikennehaaste järjestetään Joensuussa 25.-28.10.2022

Miksi kannattaa osallistua?

Voit verkostoitua, saat kokemusta projektityöskentelystä, voit vaikuttaa kaupungin kehitykseen, saat opintopisteitä ja voit jopa voittaa matkan Kööpenhaminaan!

Uusia näkökulmia tarvitaan – ilmoittaudu rohkeasti mukaan, vaikkei sinulla olisikaan kokemusta kaupunkisuunnittelusta!

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä 2.10.2022 mennessä: https://link.webropol.com/s/72hliikennehaaste2022. Lue lisää: projektit.ramboll.fi/liikennehaaste2022/

Kilpailun järjestelyissä huomioidaan ajankohtainen koronavirustilanne hyödyntäen etäosallistumisen tapoja, mikäli lähitoteutus ei ole mahdollinen. Palkintomatka toteutetaan koronavirustilanteen salliessa. Mikäli matkustaminen ei ole mahdollista, voittajajoukkueen jäsenet palkitaan suunnitellun palkintomatkan arvoa vastaavalla palkinnolla.

Sivuainetori 5.9.2022 klo 13-16

Tervetuloa tutustumaan yliopiston sivuainetarjontaan maanantaina 5.9.2022! Sivuainetori on osa uusien opiskeljoiden orientaatiota, mutta sinne ovat tervetulleita myös ylempien vuosikurssien opiskelijat. Joensuun kampuksella sivuainetori on Carelian yläaulassa ja Kuopion kampuksella Snellmanian aulatiloissa. Sivuainetori tarjoaa hyvän tilaisuuden käydä tutustumassa ja saada lisätietoja eri osastojen ja laitosten tarjoamista sivuaineista: Millaista opiskelu käytännössä on? Mitä osaamista ko. sivuaine tuo? Ja millaisissa tehtävissä sitä voisi hyödyntää? Onko opiskelussa jotain rajoitteita? Täältä löydät listauksen esittelypisteistä.

Sivuainetorilla on myös avoimen yliopiston ja urapalveluiden esittelypisteet. Vinkki: Mikäli toisen kampuksen sivuaine kiinnostaa (eikä ko. aineen esittelypistettä ole sivuainetorilla) kannattaa kysäistä avoimen yliopiston esittelypisteeltä. Heillä on yleensä tiedossa molempien kampusten tarjonnat. Urapalveluiden esittelypisteeltä taas löydät yleistä tietoa sivuaineista sekä urapalveluiden tarjoamista opinnoista.

UEF-tietotori 7.9.2022 alkaen klo 15.00

Tervetuloa UEF-tietotorille keskiviikkona 7.9.2022 klo 15 alkaen. Syksyn ensimmäisen tietorin aiheita ovat:

  • osallistuva ja osallistava yliopisto
  • miten varmistamme tutkimuksen ja opetuksen laadun nyt ja tulevaisuudessa sekä
  • keskustelua ajankohtaisista asioista lukuvuoden alkaessa.

Tilaisuudessa ovat mukana yliopiston hallituksen puheenjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen, yliopistokollegion varapuheenjohtaja Tero Karjalainen, rehtori Jukka Mönkkönen ja akateeminen rehtori Tapio Määttä. Keskustelutilaisuuden juontaa viestintäpäällikkö Risto Löf.

Voit esittää keskustelijoille kysymyksiä ennakkoon tai kommentoida keskustelua tilaisuuden aikana ja sen jälkeen UEF-tietotorin Yammer-ryhmässä. Tilaisuuden pääkieli on suomi, mutta jokaisesta keskusteluteemasta tehdään yhteenveto englanniksi. Yammer-ryhmässä englanniksi esitettyihin kysymyksiin vastataan englanniksi keskustelun aikana tai sen jälkeen.

UEF-tietotori starttaa 7.9.2022 klo 15 Snellmanian ala-aulassa Kuopion kampuksella. Tietotoria voi seurata paikan päällä tai livestriiminä. Tallenne julkaistaan Yammerissa tilaisuuden jälkeen.

Pääset seuraamaan tietotorin livestriimiä kirjautuneena tältä sivulta Heimossa.

Olemme tehneet vapaakappaleaineiston käytöstä helpompaa

Löydettyäsi kiinnostavan kirjan UEF-Primo-hakupalvelustamme saatat joskus huomata, että se on saatavilla vapaakappaleena lukusalikäyttöön. Jatkossa voit tehdä tällaisesta kirjasta pyynnön suoraan UEF-Primon kautta: kun olet kirjautunut, näet teoksen tiedoissa painikkeen vapaakappalepyynnön tekemiselle. 
 
Vapaakappalepyyntö-painiketta klikattuasi kirjoita kenttään haluamasi noutokirjaston nimi ja lähetä pyyntö. Lähettämäsi vapaakappalepyynnön näet UEF-Primossa omissa varauksissasi siihen saakka, kunnes käsittelemme sen. Järjestelmän rajoitteista johtuen kaikissa vapaakappalepyynnöissä noutopaikkana näkyy ”Joensuun lainaus”. Aineisto toimitetaan silti pyyntölomakkeelle kirjoittamaasi noutopaikkaan. 
 
Ilmoitamme sinulle sähköpostitse, kun vapaakappale on saapunut kirjaston asiakaspalveluun.
 
Huomaatko vielä miettiväsi, mitä ovat vapaakappaleet? 
 
Kyseessä on lakisääteisesti karttuva kotimaisten painettujen ja sähköisten aineistojen kokoelma. Painettuja aineistoja on vuodesta 1981 alkaen. Tietokirjojen lisäksi kokoelmasta löytyy mm. kaunokirjallisuutta, aikakauslehtiä, sarjakuvia, nuotteja ja karttoja. Suuren määrän vuoksi vapaakappaleita säilytetään erillisessä varastossa. UEF-Primosta löydät vain osan vapaakappaleista, joten voit tiedustella muuta aineistoa sähköisellä lomakkeella. 

Saadaksesi täyden hyödyn vapaakappaleistamme, käy katsomassa uudistettu sivumme: https://www.uef.fi/fi/kirjasto/vapaakappaleet

Haku Joensuun kampuksen Gradutalliin on auki!

Onko gradu jumissa? Etkö tunnu pääsevän sen kanssa eteenpäin? Hae Gradutalliin!

Gradutalli on monitieteinen gradun tekemisen tukiryhmä, joka on tarkoitettu kaikille jo gradunsa aloittaneille, joilla gradun teko syystä tai toisesta on viivästynyt. Ohjaus tapahtuu ryhmässä, sillä ideana on myös että opiskelijat saavat vertaistukea toisilta. Gradutallista ei saa opintopisteitä eikä se korvaa seminaareja.

Haku syyslukukaudella 2022 aloittavaan gradutalliin on nyt auki! Ohjaajina toimivat lehtori Päivi Armila ja Sirja Möttönen. Talli toteutetaan hybridinä eli osa taapamisista on paikan päällä ja osa etänä (Zoom). Ensimmäinen tapaaminen on paikan päällä Joensuun kampuksella ti 20.9.2022. Lisätietoja Gradutallista, hakukriteereistä sekä linkki hakulomakkeelle löytyvät osoitteesta: https://kamu.uef.fi/student-book/gradutalli/. Hakuaikaa on tiistaihin 13.9.2022 klo 15.00 saakka.