Tarkenna hakuasi

37363 TTopas Opintojen suorittaminen ja arviointi

Opintosuoritusten arvostelu ja muutoksenhaku

Opintosuoritusten arviointi

Opintosuorituksen arviointi perustuu opetussuunnitelmassa vahvistettuun opintojaksokuvaukseen. Opintosuoritukset tai sen osat on suoritettava ja palautettava asetetussa määräajassa. (Opintojohtosääntö 34 §)

Hyväksytyt opintojaksot arvostellaan numeerisella asteikolla 1–5 (1, välttävä; 2, tyydyttävä; 3, hyvä; 4, kiitettävä; 5, erinomainen) tai asteikolla hyväksytty/hylätty. Opintokokonaisuudet (perusopinnot, aineopinnot, perus- ja aineopinnot, syventävät opinnot) arvostellaan asteikolla 1–5, ellei opetussuunnitelmissa ole muuta todettu. Mikäli opintokokonaisuuden opintopistelaajuudesta yli puolet on arvosteltu hyväksytty/hylätty -asteikolla, myös kokonaisuus arvostellaan hyväksytty/hylätty.

Lääketieteen syventävien opintojen tutkielma arvostellaan arvosteluasteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty hammaslääketieteen syventävien opintojen tutkielma ja pro gradu –tutkielmat arvostellaan asteikolla 1–5 (1, välttävä; 2, tyydyttävä; 3, hyvä; 4, kiitettävä; 5, erinomainen). Tutkielman mainesanaa ei oteta huomioon pääaineen opintoja arvosteltaessa.

Lisensiaatintutkielmat arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty ja väitöskirjat asteikolla hylätty/hyväksytty - kiittäen hyväksytty.

Opintosuorituksen rekisteröinti

Opintosuorituksen suoritusajankohdaksi merkitään tenttitilaisuuden päivämäärä tai kirjallisen työn tarkastukseen jättämispäivämäärä. Opinnäytteiden (pl. kandidaatin tutkielma) suorituspäivä on arvostelupäätöksen päivämäärä. Osasuorituksiin perustuvan kokonaisuuden suoritusajankohdaksi merkitään viimeisen osasuorituksen päivämäärä. (Opintojohtosääntö 47 §)

Opintosuorituksen julkistaminen

Opintosuorituksen tulos on julkistettava viimeistään kolmen (3) viikon kuluttua suorituksesta yliopiston sähköisessä opiskelija‐ ja opintosuoritusrekisterissä. Sähköisen tentin (esim. EXAM) osalta määräajasta annetaan tarkempia ohjeita sähköisen tentin menettelytapaohjeessa. (Opintojohtosääntö 35 §)

Sähköiseen opiskelija‐ ja opintosuoritusrekisteriin merkitään tieto sekä hyväksytyistä että hylätyistä suorituksista. Sähköiselle alustalle toimitetaan tieto arvosanajakaumasta ja hylättyjen lukumäärästä. Opiskelija saa ilmoituksen sähköiseen opiskelija‐ ja opintosuoritusrekisteriin tallennetusta opintosuorituksestaan yliopiston antamaan sähköpostiosoitteeseen. (Opintojohtosääntö 35 §)

Opintosuorituksen arviointiperusteet ovat julkisia. Opiskelijalla on oikeus saada tietoonsa arvosteluperusteiden soveltaminen omalta kohdaltaan ottamalla yhteyttä opintojakson arvioinnin suorittaneeseen opettajaan. (Opintojohtosääntö 35 §)

Määräaikoihin ei lueta ajanjaksoja, jolloin opetusta ei rehtorin päätöksen mukaisesti anneta, eikä 15.6.–15.8. välistä aikaa. (Opintojohtosääntö 35 §)

Opintosuorituksen arviointia koskeva oikaisumenettely

Yliopistolain 82 §:n 4 momentin mukaan muun opintosuorituksen kuin väitöskirjan, lisensiaatintutkimuksen ja syventäviin opintoihin kuuluvan opinnäytteen tai muun vastaavan opintosuorituksen arviointiin tyytymätön opiskelija voi pyytää siihen suullisesti tai kirjallisesti oikaisua arvioinnin suorittaneelta opettajalta.

Oikaisupyyntö on tehtävä neljäntoista (14) päivän kuluessa siitä ajankohdasta, jolloin opiskelijalla on ollut tilaisuus saada arvioinnin tulokset sekä arviointiperusteiden soveltaminen omalta kohdaltaan tietoonsa.

Mikäli arvioinnin suorittanut opettaja ei ole oikaisupyynnön ajankohtana tavattavissa, tulee oikaisupyyntö jättää kirjallisena yliopiston kirjaamoon. Oikaisupyyntöön tulee antaa päätös neljäntoista (14) päivän kuluessa sen jättämisestä.

Mikäli opiskelija ilmoittaa, ettei hän tyydy oikaisupyynnön johdosta tehtyyn päätökseen, tulee arvioinnin suorittaneen opettajan tehdä asiassa kirjallinen päätös. Opiskelijalla on oikeus saada oikaisumenettelyn yhteydessä jäljennös suorituspapereistaan tai vastaavista maksutta.

Oikaisupyynnön johdosta tehtyyn päätökseen tyytymätön voi hakea siihen muutosta yliopiston muutoksenhakulautakunnalta neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Muutoksenhakulautakunnalle osoitettu oikaisupyyntö tulee toimittaa yliopiston kirjaamoon.

Väitöskirjan, lisensiaatintutkimuksen ja syventävien opintojen opinnäytteen arviointiin tyytymätön opiskelija voi tehdä muutoksenhakulautakunnalle oikaisupyynnön neljäntoista (14) päivän kuluessa suorituksen arvioinnin tiedoksisaannista.

Muutoksenhakulautakunnan antamasta päätöksestä ei saa hakea muutosta valittamalla. (Opintojohtosääntö 50 §)

Kamussa on lisätietoa yliopiston sisäisestä muutoksenhausta.

Tenttiminen

Tenttejä järjestetään kampuksella sekä paperisina että sähköisinä tentteinä. Tämän lisäksi opintojaksoissa voi olla mahdollisuus tenttiä etänä. Tarkista tenttikäytäntö ja ilmoittautumistiedot opintojaksokuvauksesta Pepin opinto-oppaasta. Kamusta voit lukea lisätietoa tenttimisestä ja sähköisestä tenttimisestä.

Ohjeita kampuksella järjestettäviin tentteihin

  • Tentit alkavat yleensä tasatunnein.
  • Tenttiin osallistujia otetaan vastaan puolen tunnin ajan tentin alkamisen jälkeen.
  • Tentistä saa poistua aikaisintaan puolen tunnin kuluttua sen aloittamisesta.
  • Tenttisali täytetään edestäpäin ja rivien keskiosasta.
  • Opiskelijat saavat viedä istumapaikalleen kyniä, kumin ja etiketittömän juomapullon sekä opiskelijakortin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen. Penaalia, laukkua sekä puhelinta, kelloa tai muuta älylaitetta ei saa viedä istumapaikalle.  Puhelin tulee sulkea tentin ajaksi. Huomioitavaksi, että tenttiin ei saa ottaa mukaan laskimia, sanakirjoja ym., ellei niistä ole erikseen mainintaa tentin osallistujalistalla.
  • Huomioitavaksi, että älylaitteen käyttö tenttitilanteessa johtaa automaattisesti tentin hylkäämiseen, ellei kyseessä ole omilla laitteilla suoritettava digitaalinen tentti suojatussa palvelinympäristössä.
  • Opiskelija saa poistua tenttistä WC:hen valvoja kanssa. Mikäli tentissä on vain yksi valvoja, WC-käynnit hoidetaan valvojien vuoron vaihtuessa ja tästä ilmoitetaan opiskelijoille tentin alkaessa.
  • Opiskelijan palauttaessa vastauspapereitaan tarkastetaan opiskelijan henkilöllisyys. Sähköistä opiskelijakorttia ei hyväksytä tunnistautumiseen tentissä, koska puhelimen käyttö tentissä on kielletty. Opiskelija vahvistaa tenttiin osallistumisensa allekirjoituksellaan nimilistaan.
  • Mikäli opiskelija ei halua tenttivastaustaan arvosteltavaksi, hän laittaa tästä merkinnän tenttipapereiden palautuksen yhteydessä (ei arvosteltavaksi).
  • Kaikki tenttipaperit on palautettava valvojalle (myös tyhjät paperit ja suttupaperit).
  • Mikäli sinulle on myönnetty yksilöllisiä opintojärjestelyjä, jotka koskevat tenttijärjestelyjä (esim. lisäaikaa tentteihin), on sinun ilmoitettava tästä viimeistään 10 päivää ennen tenttiä kyseisen opintojakson tentistä vastaavalle virkailijalle.

Em. ohje on vahvistettu osana terveystieteiden tiedekunnan pysyväismääräyksiä 29.5.2023

Opiskelu ulkomailla

Itä-Suomen yliopiston tutkinto-opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet päästä vaihto-opiskelijaksi ja suorittaa opintoja ulkomaisissa yliopistoissa. Itä-Suomen yliopistolla on kahdenvälisiä yhteistyösopimuksia ulkomaisten yliopistojen kanssa eri puolilla maailmaa, ja yliopisto on mukana useissa erilaisissa kansainvälisissä vaihto-ohjelmissa ja verkostoissa.

Ulkomailla suoritetut opinnot hyväksiluetaan suoritettavaan tutkintoon kuuluviksi.

Kamussa on lisätietoa vaihto-opiskelusta, vaihto-opiskelijaksi hakemisesta ja muista vaihto-opiskeluun liittyvistä asioista.

Jos olet kiinnostunut vaihto-opiskelusta, ole yhteydessä koulutus-/tutkinto-ohjelmasi HOPS-ohjaajaan.

Esteetön opiskelu ja yksilölliset opintojärjestelyt

Esteettömyydellä tarkoitetaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön toteuttamista siten, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Kamussa on lisätietoa esteettömästä opiskelusta.

Opiskelija, jolla on jokin este tai vamma, voi hakea oikeutta yksilöllisiin opintojärjestelyihin. Yksilöllisillä opintojärjestelyillä henkilö, jolla vamma tai terveyshaitta, saatetaan yhdenvertaiseen asemaan suhteessa muihin opiskelijoihin. Järjestelyt kohdistuvat opintojakson suoritustapoihin, mutta ne eivät muuta opintojakson osaamistavoitteita.

Varsinaisten yksilöllisten järjestelyiden lisäksi opintojakson vastuuopettaja voi myöntää yksittäistapauksessa poikkeuksen opetussuunnitelman mukaisesta suoritustavasta erityisen painavasta syystä. Myös poikkeavilla suoritustavoilla täytyy saavuttaa opintojaksolle asetetut osaamistavoitteet. (Opintojohtosääntö 21 §.)

Tutustu huolellisesti yksilöllisistä opintojärjestelyistä annettuihin ohjeisiin Kamussa ennen yksilöllisten opintojärjestelyjen hakemista.

 

Osaamisen tunnustaminen ja opintojen hyväksilukeminen

Osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella tarkoitetaan menettelyjä, joilla opiskelijan osaaminen voidaan arvioida ja hyväksyä osana opintoja. Osaaminen voi olla syntynyt opintojen yhteydessä tai muissa yhteyksissä, esimerkiksi työssä tai harrastuksissa. Aikaisemmin oli käytössä lyhenne ”AHOT” eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen. Termi ja lyhenne saattavat olla vielä käytössä eri yhteyksissä. Ne tarkoittavat tätä samaa asiaa.

Suoritettuun ammattikorkeakoulututkintoon sisältyviä opintoja voidaan hyväksilukea tiedekunnassa suoritettavaan kandidaatin tutkintoon. Tutkintoon voidaan hyväksilukea muuhun korkeakoulututkintoon sisältyvistä opinnoista 12 §:ssä vaaditut kieli- ja viestintäopinnot.

Aiempien suoritusten perusteella ei voi korvata kandidaatintutkielmaa, farmaseutin tutkielmaa, pro gradu –tutkielmaa, lääketieteen ja hammaslääketieteen syventävien opintojen tutkielmaa eikä kypsyysnäytettä, ei myöskään lisensiaatintutkimusta eikä väitöskirjaa.

Tutkintoon kuuluvista opinnoista korkeintaan puolet (50 %) voidaan hyväksilukea muualla suoritetuilla opinnoilla.

Lue lisätietoja osaamisen tunnustamisesta ja hyväksilukemisen hakemisesta Kamusta.