Opiskeluaikana suoritettava työharjoittelu on opiskelijalle erinomainen mahdollisuus soveltaa teoreettista osaamista käytännössä, kehittää ammattitaitoa, tarkentaa urasuunnitelmia sekä luoda kontakteja mahdollisiin tuleviin työnantajiisi. Oman alan työkokemus, vaikka se olisi lyhytkin, on suuri etu työmarkkinoilla. Harjoittelupaikan hakemiseen kannattaa panostaa, sillä tulevaa työuraa silmälläpitäen ei ole saman tekevää missä työpaikassa ja millaisia työtehtävät ovat olleet. Ks. vinkkejä harjoitteluun ja harjoitteluportfolio (pdf).
Yliopiston tukema työharjoittelu
Vuodesta 2024 alkaen harjoittelutukea voivat saada kaikki perustutkinto-opiskelijat, mutta kaikkiin harjoitteluihin ei voi saada tukea (ks. ”Yliopiston tukemaa harjoittelua koskeva ohje 1.1.2024 alkaen). Harjoittelutuen tavoitteena on tukea opiskelijoita oman alan työharjoittelupaikkojen löytämisessä. Harjoittelun avulla opiskelijat saavat jo opiskeluaikana käsityksen oman alansa työmarkkinoista ja niille hakeutumisesta. Opetussuunnitelmasta käy ilmi missä vaiheessa opintoja harjoittelu on mahdollista tehdä. Yliopisto ei tue valmistumisen jälkeen suoritettua harjoittelua, joten aivan viimeiseksi opintojaksoksi sitä ei kannata jättää. Harjoittelutuen voi saada vain kerran tutkinnon aikana, joten mikäli tutkintoon kuuluu kaksi harjoittelu-opintojaksoa, harjoittelutuen voi saada vain toiseen.
Yliopiston tukemaa harjoittelua koskeva ohje 1.1.2024 alkaen
Työharjoitteluun liittyvät käytännöt vaihtelevat yksiköittäin (osasto tai laitos). Jokaisella yksiköllä on nimettynä oma harjoittelusta vastaava henkilö, joka
- tarkistaa täyttääkö harjoittelupaikka opetussuunnitelmassa olevat harjoittelun tavoitteet
- ohjeistaa harjoitteluun liittyvistä käytännöistä kuten harjoittelusta sopimisen
- on yhteyshenkilö työnantajaan päin
Katso oman oppiaineesi harjoittelusta vastaava.
HUOMIOI harjoittelupaikan kanssa palkkauksesta sopiessasi, että työnantaja ei voi laskuttaa harjoittelutukea vaikka se olisi sinulle myönnettykin, jos harjoittelusi on
a) palkaton
b) kuukausipalkkasi (brutto) on pienempi kuin KELA:n vuosittain vahvistama työssäoloehtoa kartuttava minimipalkka (ajankohtaisin tieto Kelan nettisivuilta)
c) työnantaja ei sitoudu tarjoamaan harjoittelun aikana ohjausta työpaikalla
Harjoittelutukeen ei myöskään ole oikeutta mikäli sitä ei voida sisällyttää tutkintoon tai harjoittelu-opintojakso ei oikeuta harjoittelutukeen. Tälläisiä ovat esim. opetusharjoittelut ja lääkäriopintoihin sisältyvät pakolliset harjoittelut (ks. ylempänä ”Yliopiston tukemaa harjoittelua koskeva ohje 1.1.2024 alkaen”).
Jos menet palkattomaan harjoitteluun, lue opiskelijan vakuutusturvasta Heimossa (vaatii kirjautumisen).
Harjoittelun saavutettavuus
Yliopisto haluaa kannastaa erilaisiin vähemmistöihin ja maahanmuuttajataustaisi opiskelijoita hakeutumaan harjoitteluun. Opiskelijalla on mahdollisuus saada yksilöllistä tukea harjoittelun kaikissa vaiheissa, alkaen harjoittelun suunnittelusta harjoittelun päättymiseen saakka. Mikäli opiskelija tarvitsee yksilöllisiä järjestelyitä, niistä on hyvä sopia työnantajan kanssa ennen harjoittelun alkamista, samoin työpaikkaan on hyvä tutustua ennen harjoittelun alkamista. Harjoittelun aikana opiskelijalla tulee olla tiedossa kenen puoleen voi kääntyä työpaikalla, mikäli harjoittelussa ilmenee pulmia. Opiskelijoita kannustetaan myös antamaan palautetta harjoittelun jälkeen. Tämä voi tapahtua myös harjoitteluraportin tai – portfolion yhteydessä.
Harjoittelu ulkomailla
Kaikkien alojen opiskelijat voivat saada harjoittelutukea ulkomailla suoritettavaa työharjoittelua varten. Tiedekunnan myöntämä harjoittelutuki voidaan maksaa apurahana. Apurahan saamisen edellytys on, että opiskelija ei saa muuta tukea (esim. Erasmus, OPH, jne..) samaan harjoitteluun. Harjoittelupaikan kanssa tehdään sijoitussopimus ja sen allekirjoittavat Itä-Suomen yliopiston puolesta laitoksen johtaja tai kv-yhdyshenkilö. Lue lisätietoja myös kansainvälisen opiskelun sivuilta.
Lisätietoja kv-harjoittelukriteereistä
Harjoittelupaikan hakeminen
Pääsääntöisesti opiskelijan toivotaan etsivän itse harjoittelupaikkaa, sillä näin opiskelija saa jo käsityksen siitä millaista on hakeutua työmarkkinoille valmistumisen jälkeen. Harjoittelupaikka voi löytyä yrityksestä, valtionhallinnosta, kunnalta tai järjestöstä. Yliopistolle tulevat harjoittelupaikat löytyvät sivulta JobTeaser-työpaikkaportaalista (edellyttää kirjautumista, ohjeet löytyvät Kamun tietopankista urasuunnittelu- ja työnhaun sivulta) Yksiköillä voi olla myös omia harjoittelupaikkoja, joihin opiskelijat voivat hakea.
Työtehtävien tulee vastata opetussuunnitelmassa ilmoitettujen harjoittelun tavoitteita. Harjoittelupaikka tulee hyväksyttää oman yksikön harjoittelusta vastaavalla henkilöllä. Harjoittelusta kannattaa sopia mahdollisimman tarkkaan työnantajan kanssa ennen harjoittelun alkua. Työnantajan kanssa on syytä tehdä myös kirjallinen työsopimus.
Harjoittelutuen hakeminen
Harjoittelutukea haetaan 1.1.2024 alkaen jatkuvana, harjoittelupaikan löydyttyä ja työnantajan sitä vaatiessa. Tämä tarkoittaa sitä, että harjoittelutukea voi hakea mihin aikaan vain lukuvuodesta eikä siihen ole erikseen hakuprosessia.
Käytettävät sopimukset (sopimuspohjat saavutettavia)
Lisätietoja
Ensisijaisesti harjoitteluasioissa kannattaa kääntyä oman oppiaineen harjoittelusta vastaavan puoleen, joka tuntee parhaiten harjoittelutuen myöntämiseen ja harjoittelupaikkojen hyväksymiseen liittyvät käytännöt (lista oppiaineiden harjoittelusta vastaavista). Yleisestä työharjoitteluun liittyvää neuvonnasta vastaa urapalveluiden suunnittelija Outi Suorsa. Ulkomailla suoritettavaa harjoittelua koskevissa kysymyksissä voit kääntyä kansainvälisten opiskelijapalveluiden puoleen, sähköposti: international (at) uef.fi.