Yliopistosanastoa
Akateeminen vartti? Demo? Tiedekunta? Kaikkiin näihin ja moneen muuhun yliopistoelämään liittyviin sanoihin ja termeihin löydät vastaukset tästä sanastosta.
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y
A
Ablaut ry on Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen saksan kielen opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: ablautry@gmail.com, Facebook (Ablaut Ry).
Abstrakti Tieteellisten artikkeleiden alussa oleva tiivistelmä.
Agora on yksi Joensuun kampusrakennuksista. Agora sijaitsee Carelian vastapäätä ja sieltä löydät mm. teologian laitoksen ja humanistiset tieteet. Agorassa on myös kahvila.
Ainejärjestö ks. lisää
Aineopinnot on perusopintojen jälkeen suoritettava, yleensä noin 35 opintopisteen laajuinen opintokokonaisuus. Aikaisemmin aineopintoja kutsuttiin cum laude -opinnoiksi.
AHOT eli aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen. Tutkintoon kuuluvia opintoja voidaan hyväksilukea joko muualla suoritettujen opintojen tai muulla tavoin (esim. työelämässä) hankitun osaamisen perusteella. Ks. lisää AHOTista
Aineyhdistelmä Opiskeltavassa tutkinnossa on pääaine ja yksi tai useampi sivuaine, jotka yhdessä muodostavat tutkinnon aineyhdistelmän
Akateeminen vartti on aamu-unisten pelastus. Opetus alkaa yliopistossa 15 minuuttia yli tasatunnin, ellei toisin ole ilmoitettu. Esim. luento 10–12 alkaa 10.15. Jos opetus on ilmoitettu alkavaksi klo 10.00, se alkaa tasan kymmeneltä. Tentit alkavat aina tasatunnein.
Alempi korkeakoulututkinto eli kandidaatin tutkinto on 180 opintopisteen laajuinen tutkinto. Alemman tutkinnon nimike on ao. alan kandidaatti. Syksyllä 2005 tai sen jälkeen opintonsa aloittaneille opiskelijoille sekä uuteen tutkintojärjestelmään siirtyville kandidaatin tutkinto on pakollinen.
Alumni on yliopistosta valmistunut henkilö, ks. lisää
Amanuenssilla tarkoitetaan tapauksesta riippuen kahta asiaa:
1. Amanuenssi on laitoksen työntekijä, jonka toimenkuvaan kuuluu ensisijaisesti opintoneuvonta, mutta tehtävät vaihtelevat hallinnollisista ja atk- tehtävistä opetukseen.
2. Amanuenssi on myös lääketieteen lisensiaatin tutkintoon kuuluvaa pakollista harjoittelua suorittava ja/tai kliinisten kurssien aikana sairaalassa harjoittelijana toimiva opiskelija. Hän on samanaikaisesti harjoittelija, sairaalan työntekijä sekä opiskelija, joka on saamassa käytännön opetusta ja harjoitusta kurssiaikana opitun teoriatiedon soveltamisessa. Tavoitteena on, että amanuenssiaikana opitaan lisää lääkärin ammattiin kuuluvia käytännön taitoja ja valmiuksia.
App on lyhenne englanninkielisestä sanasta application ja se tarkoittaa sovellusta.
Approbatur vanha nimitys yleensä noin 15 opintopisteen laajuisille perusopinnoille.
Ateriatuki on osa opiskelijan opintoetuuksia, ks. lisää
Aurora-rakennus sijaitsee Joensuun kampuksella osoitteessa Yliopistokatu 2. Auroran ensimmäisestä kerroksesta löydät ryhmätyöskentelytila Loungen. Aurorassa sijaitsevat myös mm. Opintopalveluiden lisäksi kauppatieteiden laitos ja oikeustieteiden laitos.
Avoin yliopisto tarjoaa yliopisto-opintoja kaikille. Avoimen yliopiston kautta ei voi suorittaa tutkintoa, mutta ne voivat olla väylä yliopisto-opintoihin. Itä-Suomen yliopistossa avoimesta yliopisto-opetuksesta vastaa Aducate.
B
Borealis sijaitsee Joensuun kampusalueella ja sieltä löydät mm. metsätieteiden laitoksen. Rakennuksessa on myös opiskelijaravintola.
Bunsen ry on Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen kemian pääaine- ja sivuaineopiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: bunsenry@gmail.com, Facebook (Bunsen ry) sekä Instagram (bunsen_ry)
C
Canthia-rakennus sijaitsee Kuopion kampuksella. Sieltä löydät mm. opparin ja muita itseopiskelijatiloja sekä opiskelijaravintolan.
Carelia sijaitsee Joensuun kampuksen keskellä. Carelialta löydät suurimman yliopiston kirjaston, suurimman auditorion (C1) ja opiskelijaravintolan. Aulassa sijaitsee myös Joensuun kampuksen infospotti.
D
Dekaani johtaa tiedekunnan toimintaa ja toimii tiedekuntaneuvoston puheenjohtajana. Dekaani ja varadekaani valitaan tiedekuntaneuvoston professoreiden keskuudesta. Dekaanin tehtävänä on johtaa ja valvoa tiedekunnan toimintaa sekä toimia tiedekuntaneuvoston puheenjohtajana. Tiedekunnan dekaani allekirjoittaa esimerkiksi tiedekunnan opiskelijavalintaan liittyvät päätökset sekä tutkintotodistukset.
Delve on Office 365n sisäinen hakupalvelu, josta löydät tiedostot, joihin sinulla on käyttöoikeus.
Demonstraatio eli demo on luentoon tai harjoitustyöhön liittyvä havaintoesitys tai havainnollistava harjoitus. Demo on toiminnallisempaa (usein myös käytännöllisempää ja konkreettisempaa) opiskelua kuin luennot.
Dentina ry on hammaslääkäriopiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: dentina.fi, Facebook (Dentina ry)
Digistartti Opettajan sekä ohjaus- ja tukipalveluhenkilöstön antaman opetuksen ja ohjauksen ohella käytetään digitaalisia ympäristöjä ja välineitä. Digistartti-perehdytyksen tavoite on helpottaa tutustumista Itä-Suomen yliopiston digitaalisiin opiskeluympäristöihin jo ennen opintojen alkamista.
Diploma Supplement (DS) on kansainväliseen käyttöön tarkoitettu tutkintotodistuksen liite. Se sisältää lisätietoja kyseessä olevasta tutkinnosta, oppilaitoksesta sekä koulutusjärjestelmästä maassa, jossa tutkintotodistus on myönnetty.
Dosentti tutkimustyössä ansioitunut henkilö, jolla on oikeus antaa omalta alaltaan opetusta. Hän voi myös osallistua tutkimustyöhön.
E
E-kirja on sähköisessä muodossa oleva teos.
Echo ry is the English students’ association in UEF. Every English student is welcome to join Echo. More info: www.echory.blogspot.fi, echo.uef@gmail.com, Facebook (Echo ry).
Educa on yksi Joensuun kampusrakennuksista ja se sijaitsee osoitteessa Tulliportinkatu 1. Educalla sijaitsee yhteiskuntatieteiden laitos. Educasta löydät myös kahvilan.
Edustajisto on ylioppilaskunnan korkein päättävä elin. Edustajisto valitaan edustajistovaaleilla kahden vuoden välein. Edustajistovaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki ylioppilaskunnan jäsenet.
Epsilon ry on Itä-Suomen yliopiston matematiikan, fysiikan ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: epsilon-ry.collapick.com, epsilon[at[ cs.joensuu.fi, Facebook (Epsilon ry)
Erityisjärjestelyt opiskelijalla voi olla haitta tai vamma, jonka takia hän tarvitsee erityisjärjestelyitä opintojen sujuvuuden takaamiseksi. Ks. lisää
Essee lyhyt kirjoitelma, jossa pohditaan jotain tiettyä aihepiiriä eri näkökulmista lähdekirjallisuutta hyödyntäen. Essee voi olla opintojakson suorittamisvaihtoehto.
Etätentillä tarkoitetaan yleensä opiskelijan itsensä varaama valvottu tenttitilaisuus muualla kuin kampuksella.
F
Flippaus ks. Käänteinen opetus
Forms on Office 365n kyselypalvelu.
Fortis ry on farmasian opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: www.fortis.fi, hallitus@fortis.fi, Facebook (Fortis)
Fuksi on ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelija, joka totuttelee elämään yliopistomaailmassa ja opiskelijayhteisössä.
G
Godis ry on ruotsin kielen opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: godisry.blogspot.fi, godis.ry@gmail.com, Facebook (Godis ry)
Gradu ks. Pro gradu
H
Haalarit tai pikemminkin opiskelijahaalari on vaate, jota käytetään pääasiassa opiskelijajuhlissa. Haalareita käyttävät yleensä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat. Haalareihin kerätään kangasmerkkejä muistoiksi eri opiskelijatapahtumista ja niissä tavatuista muista opiskelijoista, joiden kanssa merkkejä on vaihdettu. Haalarien väritys ja selässä oleva oppilaitoksen tai oppilaskunnan tunnus ilmaisevat kantajansa opiskelupaikan sekä koulutusohjelman.
Heimo on henkilökunnan intranet Office 365ssa.
HOPS opiskelijan suunnitelma siitä, mitä opintoja hän suorittaa, miten, milloin ja missä järjestyksessä. Apua HOPS:n laatimiseen saa oppiaineen nimeämältä henkilöltä joka voi olla hops-ohjaaja tai oppiainetuutori. Ks. lisää
Hyeena ry on Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen ympäristöalan ja sovelletun fysiikan opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: www.hyeena.net, Facebook (Hyeena ry)
I
Infospotti on Joensuun kampuksella Carelian aulassa ja Kuopion kampuksella Snellmanian aulassa sijaitseva ajankohtaisen tiedon keskipiste. Infospotissa voit lukea yliopiston uusimmat kuulumiset infonäytöltä ja tutustua esimerkiksi yliopiston esitteisiin.
Iskra ry on Itä-Suomen yliopiston venäjän opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: sites.google.com/site/iskrauef, iskra.uef@gmail.com, Facebook (Iskra ry.)
ISYY Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, on opiskelijoiden eli juuri sinun etu- ja palvelujärjestö. Jäseniä ovat kaikki UEFin perustutkinto-opiskelijat.
J
Jatko-opinnot ovat ylemmmän korkeakoulututkinnon jälkeisiä opintoja.
Joensuun Metsäylioppilaat ry on Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: jmyo.fi, metsaylioppilaat@lists.uef.fi, Facebook (Joensuun Metsäylioppilaat)
JOO-opinnot (Joustava opinto-oikeus) Ks. lisää
Joraus ry on Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen aineenopettajiksi opiskelevien ainejärjestö. Lisätietoja: jorausry.blogspot.com/, joraus.maili@gmail.com, Facebook (Joraus ry)
Judica ry on oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys. Se on Joensuussa oikeusnotaarin tai oikeustieteen maisterin tutkintoa suorittavien opiskelijoiden järjestö. Lisätietoja: www.judica.fi, puheenjohtaja@judica.fi, Facebook (Judica ry)
K
Kaksiportainen tutkinto tarkoittaa, että tutkinnot koostuvat sekä alemmasta (kandidaatin) että ylemmästä (maisterin) tutkinnosta.
Kampus tarkoittaa yliopistoaluetta. Itä-Suomen yliopistolla on kaksi kampusta, jotka sijaitsevat Joensuussa ja Kuopiossa.
Kamu opiskelijoiden digitaalinen työympäristö, jossa nyt ollaan. Lue lisää: Mikä on Kamu?
Kandidaatin tutkinto Ks. Alempi korkeakoulututkinto.
Karonkka on ns. väitösjuhla.
Kassos ry on Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen asiantuntijakoulutuksen opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: kassosry.wordpress.com, kassosry.uef@gmail.com, Facebook (Kassos ry)
Kielikeskus vastaa Itä-Suomen yliopiston tutkintoihin kuuluvista kieli- ja viestintäopinnoista Joensuun ja Kuopion kampuksilla. Tutkintoihin sisältyvien kurssien lisäksi Kielikeskus järjestää vapaavalintaisia kursseja, joille voivat osallistua perus- ja jatko-opiskelijoiden sekä kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden ohella yliopiston henkilökunta sekä ulkopuoliset asiakkaat.
Kirjatentti kuulustelu, jossa opintojaksoon kuuluva kirjallisuus tentitään. Kirjatenttiin luetaan ennalta ilmoitettu tai tentaattorin kanssa erikseen sovittu kirjallisuus.
Kotex ry on Joensuussa toimiva Itä-Suomen yliopiston kotitalouden- ja käsityön opettajaksi opiskelevien ainejärjestö.
Koulutusohjelma Yliopistossa opiskellaan pääaineessa tai koulutusohjelmassa. Koulutusohjelmalla tarkoitetaan monitieteistä opintojen kokonaisuutta, jolla on tieteelliset ja usein myös ammatilliset tavoitteet.
Koulutusohjelmassa ei välttämättä ole määriteltyjä pää- ja sivuaineita.
Kulti ry on biolääketieteen opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: ainejärjestön www-sivut, Facebook (Kulti ry)
KuoLO on Kuopion kampuksen lääketieteen opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: www.kuolo.fi, pj@pj kuolo.fi, Facebook (Kuopion lääketieteen opiskelijat ry)
Kurssi on opintojakson toteutus.
Kurssikirjat Opintojaksoon (eli kurssiin) kuuluva kirjallisuus. Yliopiston kirjastoissa on erillinen kurssikirjakokoelma ja sieltä löytyy ainakin yksi kappale kaikkia kurssikirjoja. Kurssikirjat voivat olla lainattavissa tai lukusalikappaleina. Kurssikirja voi olla myös e-kirjana.
Kuulustelu eli tentti
Kypsyysnäyte/kypsyyskoe laaditaan kandidaatin tai pro gradu- tutkielman jälkeen samasta aiheesta. Kypsyysnäytteen tarkoitus on osoittaa opiskelijan perehtyneisyys opinnäytetyön alaan sekä osoittaa äidinkielen taitoa.
Käänteinen opetus/oppiminen, ”flippaus”, tarkoittaa opetuksen kääntämistä siten, että asiasisältöjä opiskellaan omatoimisesti ennen kontaktikertaa ja kontaktikerralla keskitytään soveltamaan ja analysoimaan opittua. Kts. lisää esim. Opiskelijalle – Flippaus opiskelumenetelmänä.
L
Laudatur voi tarkoittaa sekä syventäviä opintoja että korkeinta arvosanaa
Laitos on opetusta ja tutkimusta järjestävä pienin yksikkö. Laitokseen voi kuulua yksi tai useampia oppiaineita.
Legio Ostiensis ry eli Legio on Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa oikeustieteiden laitoksella erikoisjuristeiksi opiskelevien ainejärjestö. Lisätietoja: www.legio.fi/, hallitus.legio@uef.fi, Facebook (Legio Ostiensis ry)
Lehtori on yleinen opettajien virkanimike yliopistossa. Lehtorin virkaan vaaditaan yleensä ylempi korkeakoulututkinto.
Lingtwisti ry on Itä-Suomen yliopiston vieraiden kielten ja kääntämisen sekä yleisen kielitieteen opiskelijoiden poikkitieteellinen ainejärjestö. Lisätietoja: www.uef.fi/lingtwisti, lingtwisti@gmail.com, Facebook (Lingtwisti ry)
Lisensiaatti Jatkotutkinto, joka voidaan suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon jälkeen.
Loikka on Ympäristöpolitiikan ja -oikeuden opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: uef.fi/loikka, loikkary@gmail.com, Facebook (Loikka ry)
Lounge sijaitsee Joensuun kampuksella Aurora-rakennuksen 1. kerroksessa Aura-ravintolan läheisyydessä. Tila on tarkoitettu itseopiskeluun ja ryhmätyöskentelyyn.
Luento Suullinen esitys jonkin asian opettamiseksi.
Lukari sähköinen lukujärjestys
Lukukausi Ks. lisää
Lukuvuositarra osoittaa opiskelijakortin voimassaoloajan. Saat sen vuosittain opiskelijakorttiisi heti kun olet maksanut ylioppilaskunnan vuosimaksun. Lukuvuositarra oikeuttaa sinut esimerkiksi YTHS:n palveluihin, edullisiin opiskelijalounaisiin ja muihin opiskelija-alennuksiin.
Läsnäoleva opiskelija on perustutkinto-opiskelija, joka on maksanut ylioppilaskunnan jäsenmaksun. Hän voi suorittaa opintoja, saada opintotukea sekä on oikeutettu opiskelija-alennuksiin.
M
Maisterin tutkinto Ks. Ylempi korkeakoulututkinto.
Maisteriohjelma Koulutusohjelma, jossa tehdään pelkästään syventävät opinnot. Edellytyksenä on alemman korkeakoulututkinnon tai muiden soveltavien opintojen suorittaminen.
Melania on Yliopistonrannassa sijaitseva Kuopion kampuksen rakennus.
Metria on yksi Joensuun kampuksen rakennuksista ja se sijaitsee osoitteessa Yliopistokatu 7. Siellä on mm. fysiikan ja matematiikan laitos, psykologia ja kolme tietokoneluokkaa.
Mikrovillus on Joensuun biologian opiskelijoiden tiivis ja aktiivinen ainejärjestö. Lisätietoja: mikrovillus.wordpress.com, mikrovillus.ry@gmail.com, Facebook (Mikrovillus ry)
Monimuoto-opiskelussa hyödynnetään erilaisia opetuksen ja oppimisen toteutustapoja: itsenäistä opiskelua ja ryhmätyöskentelyä, kasvokkaisopetusta ja verkko-opetusta. Työtapana voi olla mm. oppimistehtävät, harjoitukset, luennot, pienryhmätyöskentely ja ohjaus.
Moodle on verkossa selaimen kautta toimiva oppimis- ja työskentely-ympäristö, jota yliopistossa käytetään useilla opintojaksoilla mm. oppimateriaalien jakamiseen ja tehtävien palauttamiseen. Ks. lisää
N
Natura on yksi Joensuun kampuksen rakennuksista. Natura sijaitsee osoitteessa Yliopistokatu 7. Naturalta löydät mm. biologian ja fysiikan laitokset sekä opiskelijaravintolan.
Nefa-Joensuu on kulttuurintutkijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: www.nefajoensuu.net, nefajoensuu@uef.fi, Facebook (Nefa-Joensuu)
O
Office 365, O365 on yliopistossa käytössä oleva Microsoftin pilvipalvelu.
Oidipus ry on Itä-Suomen yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: www.oidipus.fi, oidipusry@gmail.com, Facebook (Oidipus)
OneDrive on henkilökohtainen tiedostojen tallennustila Office 365ssa.
OneNote on Microsoftin muistikirja. Se on myös Office 365ssa.
Oodi opiskelijarekisteri, ks. WebOodi
Opettajan kelpoisuus määrittää opettajan työssä vaadittavan tutkinnon ja opinnot.
Opetusohjelma on vuosittain tiedekunnassa vahvistettava kokonaisuus, josta ilmenevät kyseisenä lukuvuotena kussakin oppiaineessa järjestettävät opinnot ja opetus. Ohjelmat julkaistaan WebOodin opinto-oppaissa.
Opetussuunnitelmassa kuvataan koulutuksen tehtävä, koulutuksen tieteelliset ja ammatilliset tavoitteet, tutkintorakenne opintokokonaisuuksineen ja laajuuksineen, opintojaksokuvaukset sekä suunnitelma oppiaineen tai koulutusohjelman opiskelijoiden ohjauksen ja HOPS-neuvonnan järjestämisestä. Opintojaksokuvauksissa kuvataan opetuksen ja opiskelun tavoitteita, opetettavia ja opiskeltavia asioita, toteutus- ja suoritustapoja sekä opintosuoritusten arviointia. Oppiaineiden opetussuunnitelmat vahvistetaan tiedekuntaneuvostossa ja julkaistaan opinto-oppaina WebOodissa. Ks. opintojohtosääntö 20 §.
Opintojakso on opintojen suorittamisen perusyksikkö, joka käsittelee yhtä asia- tai teemakokonaisuutta. Opintojakso voidaan jakaa edelleen opintojakson osasuorituksiin, jotka yhdessä muodostavat opintojakson. Opintojakson laajuus määritellään opintopisteinä.
Opinnäyte Kaikkiin yliopistotutkintoihin vaaditaan opinnäyte. Opinnäytteitä ovat kandidaatin ja pro gradu-tutkielmat, lisensiaatintyö ja väitöskirja. Ks. myös opintojohtosääntö
Opinto-opas on tiedekunta- tai koulutusalakohtainen julkaisu, johon on koottu tutkintorakenteet ja tiedot suoritettavista opinnoista.
Opintojakso on tiedekunnan tutkintovaatimuksissa tai opetussuunnitelmassa mainittu opiskelun kohde, joka voidaan edelleen jakaa osasuorituksiin. Opintojakson laajuus ilmoitetaan opintopisteinä. Opintojaksosta järjestettävää opetusta kutsutaan kurssiksi. Ks. myös opintojohtosääntö
Opintokokonaisuus koostuu useammasta opintojaksosta, jotka ovat vaativuudeltaan samantasoisia ja muodostavat tietyn kokonaisuuden, esimerkiksi jonkin tieteenalan perusopinnot. Opintokokonaisuuksia ovat perus-, aine- ja syventävät opinnot. Tutkintotodistukseen merkitään myös ne oppiaineet, joista opiskelija on suorittanut vähintään 15 op (joissakin yksiköissä voi olla myös 20 op), vaikka opinnoista ei muodostuisikaan opintokokonaisuutta.
Opintopiste (op) on o pintojen mitoituksessa käytettävä yksikkö, jolla ilmoitetaan opintojaksojen laajuus. Opintojaksot pisteytetään niiden edellyttämän työmäärän mukaan. Yhden lukuvuoden aikana opintojen suorittamiseen keskimäärin vaadittava 1600 tunnin työpanos vastaa 60 opintopistettä. Yksi opintopiste vastaa 27 tunnin työpanosta. Työmäärään sisältyy luentojen, harjoitusten ja muun opetuksen lisäksi myös opiskelijan itsenäinen työskentely.
Opintosuoritusote sisältää kaikki opiskelijan suorittamat opintojaksot, arvosanat ja opintopisteet. Ks. lisää
Opintoviikko (ov) on vanhentunut opintojen laajuus, jossa arvoitiin työpanosta olevan 40 tuntia. Nykyisin on käytössä opintopisteet.
Opintoyhteisö on tietyn koulutuksen opiskelijoille muodostettu yhteisö, jonne kootaan heille kohdennettua tietoa. Opintoyhteisöt sijaitsevat Office 365-ympäristössä kirjautumisen takana. Liity ainakin pää- ja sivuaineesi opintoyhteisöihin.
Opiskelijakortti on yksi yliopisto-opiskelijan tärkeimmistä tavaroista. Opiskelijakortilla todistat henkilöllisyytesi, käytät YTHS:n palveluja, saat lounaan opiskelijahintaan ja paljon muuta.
Opiskelutodistus on virallinen asiakirja, jolla opiskelija voi osoittaa olevansa läsnäolevana opiskelijana. Toinen nimitys on läsnäolotodistus.
Opossumi ry on Itä-Suomen yliopiston ohjauksen koulutuksessa opiskelevien oma ainejärjestö. Lisätietoja: https://sites.google.com/site/opossumiry, opossumiry@gmail.com, Facebook (Opossumi ry)
Oppiaine on tietyn alan tutkimukseen perustuvaa opetusta antava yksikkö, jossa suoritettavat opinnot järjestyvät kolmeen eri vaiheeseen: perus-, aine- ja syventäviin opintoihin. Pääaineella tarkoitetaan sitä oppiainetta, johon opiskelija on hyväksytty suorittamaan tutkintoa, ja siitä suoritetaan sekä perus-, aine- että syventävät opinnot. Muut oppiaineet ovat opiskelijalle sivuaineita.
Oppiainetuutori on yliopiston henkilökunnan jäsen, joka auttaa uusia opiskelijoita mm. opintojen suunnittelussa.
Oppari Opiskelijoiden itseopiskeluun ja ryhmätyöskentelyyn tarkoitettu tila, jossa on myös tarjolla tietoteknistä tukipalvelua, ks. lisää
Opponentti vastaväittäjä
P
Pedagogiset opinnot kts. opettajan pedagogiset opinnot.
Perusopinnot noin 25 opintopisteen laajuinen opintokokonaisuus, jossa perehdytään opiskeltavan aineen perusteisiin.
Perustutkinto kandidaatin ja/tai maisterin tutkinto.
Pistis ry on ortodoksisen teologian opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: www.pistisry.fi, pistisry@gmail.com, Facebook (Pistis)
Plagiaatintunnistusjärjestelmää, Turnitinia, käytetään opinnäytetöiden ja myös muiden kirjallisten töiden alkuperäisyyden tarkastamiseen. Järjestelmä tunnistaa tekstistä ne osat, joita on käytetty jossakin toisessa tekstissä. Järjestelmää käytetään tieteellisen kirjoittamisen opetuskeinona ja ohjauksen välineenä. Lisäksi jokaisen opinnäytetyön alkuperäisyys tarkastetaan ennen arvostelua. Ks. lisää.
Plagiointi toisen tekstin, kuvan tai muun työn esittämistä lainaamista ilman lupaa tai asiallisia lähdeviittauksia. Plagiointi voi olla tahallista tai tahatonta, mutta se on aina hyvän tieteellisen käytännön vastaista, ja sitä ei saa harjoittaa opinnoissa.
Poikkeus ry on Itä-Suomen yliopiston erityispedagogiikan opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: poikkeusry.wordpress.com, poikkeusry@gmail.com, Facebook (Poikkeus ry)
Poissaoleva opiskelija ei voi suorittaa opintoja, eikä ole oikeutettu opiskelija-alennuksiin tai opintotukeen. Ks. lisää
Popsi ry on Joensuun kampuksella opiskelevien luokanopettajaopiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoa: www.popsiry.wordpress.com, popsiry@gmail.com, Facebook (Popsi ry)
Praxis ry on Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella yhteiskuntapolitiikkaa, sosiologiaa ja filosofiaa opiskelevien ainejärjestö. Lisätietoja: https://praxisry.net/, praxisry@gmail.com, Facebook (Praxis ry)
Preemio ry on Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: www.preemio.org, hallitus@preemio.org, Facebook (Preemio ry)
Professori on tohtorin tutkinnon suorittanut virkamies, joka tekee tieteellistä tutkimusta, ohjaa oppiaineessa tehtävää tutkimusta sekä antaa opetusta omalta erikoisalaltaan. Professori toimii yleensä oppiaineensa johtajana.
Pro gradu -tutkielma on syventävien opintojen loppuvaiheessa tehtävä tutkielma, jonka tarkoituksena on harjaannuttaa opiskelijaa tieteellisen tutkimuksen teossa.
Proseminaari on aineopintojen opintojakso, jonka tarkoituksena on perehdyttää opiskelijoita tutkimuksen tekemiseen. Proseminaarissa tehdään harjoituksena lyhyt tutkielma.
Prujuksi sanotaan kurssilla käytettävää luentomateriaalia.
Pääaine Yliopistossa opiskellaan pääaineessa tai koulutusohjelmassa. Pääaineella tarkoitetaan oppiainetta, johon opiskelijalla on tutkinnon suoritusoikeus. Pääaineopinnot jäsennellään perus-, aine- ja syventäviksi opinnoiksi, joissa perehdytään koulutusalan tai oppiaineen sisältöön, sen keskeisiin käsitteisiin, teorioihin ja tutkimusmenetelmiin.
R
Referaatti on tiivistelmä toisesta tekstistä siihen mitään lisäämättä.
Retikka on ravitsemustieteen opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: www.retikkary.fi, retikka-hallitus@lists.uef.fi, Facebook (Retikka ry)
S
Sharepoint on Office 365n sivusto, työtila, johon voi lisätä erilaisia työvälineitä, esim. dokumenttipankkeja.
Siirtohaun kautta voi vaihtaa pääainetta tai koulutusohjelmaa. Kts. tarkemmin aiheesta Hae-opiskelijaksi -sivustolta.
Sivuaine Tutkintorakenteeseen kuuluu usein pääaineopintojen lisäksi sivuaineita. Sivuaineiden laatu, laajuus ja määrä vaihtelevat tutkinnoittain, joten selvitä mahdolliset rajoitukset opinto-oppaastasi. Lue lisää opintojohtosääntö.
Snellmania on yksi Kuopion kampusrakennuksista. Snellmania sijaitsee Yliopiston rannassa, Savilahden ääressä. Snellmaniasta löydät myös opiskelijaravintolan ja yliopiston kirjaston.
Socius ry on Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen yhteiskuntatieteitä opiskelevien ainejärjestö. Lisätietoja: sociusry.com, hallitus@sociusry.com, Facebook (Socius ry)
Sulo ry on Joensuun kampuksen varhaiskasvatuksen opiskelijoiden ainejärjestö. Lisätietoja: e-mail: sulory(a)live.fi
Summer School on kahden viikon mittainen opintojakso (5 op) elokuussa sekä Joensuun että Kuopion kampuksilla
Sway on Office 365n palvelu, jossa voi tehdä tehdä, esittää ja jakaa esityksiä
Syventävät opinnot ovat perus- ja aineopintojen jälkeen suoritettavia opintoja. Aiemmin on käytetty termiä laudatur-opinnot.
Sähköinen tentti on tentti, jonka ajankohdan opiskelija voi itse määritellä ja joka tehdään sähköisessä järjestelmässä. Ks. lisää.
T
Teams on Office 365n tiimityöväline, joka yhdistää Office 365n palveluita tiimin käyttöön.
Technopolis on yksi Kuopion kampusrakennuksista. Technolopliksesta löydät mm. kauppatieteiden laitoksen.
Tentti eli koe.
Terho ry on Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen, terveystaloustieteen, kansanterveystieteen, sosiaali- ja terveyshallintotieteen, sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon, liikuntalääketieteen ja ergonomian opiskelijoiden etu- ja yhteistyöjärjestö. Lisätietoja: Facebook (TERHO ry)
Tiedekunta dekaanin johtamia hallinnollisia yksiköitä, joihin kuuluu laitoksia, osastoja ja oppiaineita.
Tiedekuntaneuvosto on tiedekunnan hallinnossa ylintä päätäntävaltaa käyttävä elin. Tiedekuntaneuvostoon kuuluu myös opiskelijajäseniä. Itä-Suomen yliopistossa on neljä tiedekuntaa; Filosofinen tiedekunta, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Terveystieteiden tiedekunta ja Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta.
Tiedepuisto sijaitsee Joensuun kampuksella osoitteessa Länsikatu 15. Tiedepuistolta löydät tietojenkäsittelytieteen laitoksen ja opiskelijaravintola Louhen.
Tieteellinen artikkeli Yliopistossa opetus perustuu tutkimukseen. Ajankohtaista tutkimustietoa saadaan esimerkiksi suomalaisista ja kansainvälisistä tieteellisistä artikkeleista. Yliopiston opetus- ja tutkimushenkilökunta kirjoittaa tieteellisiä artikkeleita myös itse.
Tohtorin tutkinto on korkein yliopistossa suoritettava tutkinto. Tutkintoa varten täytyy suorittaa tieteelliset jatko-opinnot sekä laatia väitöskirja.
Tombolo ry on Itä-Suomen yliopiston maantieteen, yhteiskuntamaantieteen, ympäristöpolitiikan ja ympäristöoikeuden opiskelijoiden ainejärjestö, joka toimii aktiivisesti Joensuun kampuksella. Lisätietoja: www.uef.fi/web/tombolo/home, tombolo.ry@gmail.com, Facebook (Tombolo ry)
Tulostussaldo on opiskelijan käytössä oleva tulostusmäärä, jota voi tarvittaessa ostaa lisää Opparista.
Turnitin on yliopistossa käytössä oleva plagiaatintunnistusjärjestelmä. Ks. Lisää.
Tutkintorakenne on tiedekunnissa vahvistettu kunkin tutkinnon tarkempi rakenne huomioiden tutkintoasetuksen määräykset.
Tuudo on mobiilisovellus opintojen tukemiseksi.
Tuutori on pienryhmän ohjaaja.
V
Vertaistuutorit ovat saman alan ylemmän vuosikurssin opiskelijoita. Vertaistuutorit ovat opiskelualasi ylemmän vuosikurssin opiskelijoita, jotka auttavat sinua opintojen alun käytännön asioissa. Tuutorit perehdyttävät uusia opiskelijoita yliopiston käytäntöihin, esittelevät opiskelijoille tarkoitettuja palveluita ja tutustuttavat yliopistoympäristöön sekä opiskelupaikkakuntaan. He voivat kertoa myös käytännön vinkkejä opiskelemisesta ja muusta opiskelijaelämästä. Ks. lisää
Väitöskirja Tohtorin tutkinnon suorittamiseen kuuluva opinnäyte, jota sen laatija puolustaa väitöstilaisuudessa. Väitöskirja voi olla itsenäinen tutkimus tai koostua useista eri artikkeleista tai julkaisuista.
Väitöstilaisuus on julkinen tilaisuus, jossa tohtorin oppiarvoa tavoitteleva henkilö puolustaa julkisesti väitöskirjaansa.
W
WebOodi on opiskelijarekisterin verkkopalvelu, jossa opiskelija voi tehdä lukuvuosi-ilmoittautumisen, ilmoittautua opetukseen ja tentteihin, muuttaa osoitettaan, selata opintosuorituksiaan ja tehdä HOPSin. WebOodissa ovat myös opinto-oppaat ja opetustarjontatiedot.
Y
Yammer on opiskelijoiden ja henkilöstön sisäisen viestinnän pääkanava. Yammerissa on olemassa valmiita ryhmiä, joihin voi liittyä. Varsinkin opintoyhteisön viestintää täydentävään ryhmään kannattaa liittyä. Ks. lisää Yammerista
Yleinen kuulustelu/tentti kuulustelu jossa tentitään etukäteen ilmoitettu kirjallisuus.
Ylempi korkeakoulututkinto eli maisterin tutkinto suoritetaan kandidaatin tutkinnon jälkeen. Lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmissa ylempi korkeakoulututkinto on lisensiaatin tutkinto.
Ylioppilaskunnan jäsenmaksu on pakollinen kaikille läsnäoleville perustutkinto-opiskelijoille. Ylioppilaskunta määrittelee vuosittain maksun suuruuden.
YTHS on ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö YTHS vastaa yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuollosta. YTHS:n palveluihin kuuluu kaikki perusterveydenhuollosta erikoislääkäreihin ja hammashuoltoon. Ks. lisää