Itä-Suomen yliopisto on ottanut käyttöön uudistetut Yksilöllisten opintojärjestelyiden toimintamallin ja Epäasiallisen kohtelun ja häirinnän ehkäisemisen toimintamallin 1. elokuuta 2023 alkaen.
Jokaisella opiskelijalla on oikeus yksilöllisiin opintojärjestelyihin terveydellisten syiden perusteella. Perusteena voi olla mikä tahansa terveydellinen syy, kuten lukihäiriö, aistivamma, mielenterveyden häiriö tai oppimisvaikeus. Yksilöllisiä opintojärjestelyjä voidaan tehdä myös silloin, kun vamman tai sairauden aiheuttama haitta on tilapäinen, kuten seuraus onnettomuudesta. On tärkeää, että haet yksilöllisiä opintojärjestelyjä oikea-aikaisesti ja ajoissa. Saadaksesi yksilöllisiä opintojärjestelyjä, sinun tulee ilmoittaa yksilöllisten opintojärjestelyjen tarpeestasi hyvissä ajoin (viimeistään 10 päivää ennen opetusta/opintosuoritusta) näyttämällä suositusta tai lähettämällä se opettajalle uef-sähköpostilla.
Asiasi edistämiseksi tutustu huolellisesti ohjeistukseen ja ota yhteyttä esim. oman tiedekuntasi yksilöllisistä opintojärjestelyistä vastaavaan henkilöön. Jokaisella tiedekunnalla on omat yhteyshenkilönsä, katso yhteystiedot alla kohdasta ”Yhteystiedot ja neuvonta”. Tarvittaessa voit olla asiassasi yhteydessä myös opintopalveluiden asiantuntijoihin.
Opiskelijoiden oikeus turvalliseen häirinnästä, syrjinnästä ja kiusaamisesta vapaaseen opiskeluympäristöön perustuu yliopistolakiin, yhdenvertaisuuslakiin ja tasa-arvolakiin. Työntekijöiden oikeus turvalliseen, häirinnästä, syrjinnästä ja kiusaamisesta vapaaseen työympäristöön perustuu työsopimuslakiin, työturvallisuuslakiin, yhdenvertaisuuslakiin ja tasa-arvolakiin.
Jokaisella on vastuu siitä, että kaikilla on turvallinen ja hyvä opiskelu- tai työskentely-ympäristö. Opiskelijan on noudatettava yliopiston, yksittäisen opettajan ja hallintohenkilökunnan opinnoista antamia määräyksiä ja ohjeita. Henkilöstön on puolestaan noudatettava yliopiston ja yksikkönsä määräyksiä ja ohjeita. Opettajan ja opiskelijan väliseen suhteeseen sisältyy esimerkiksi ohjaukseen ja opetukseen liittyvää vallankäyttöä. Minkäänlainen valta-aseman väärinkäyttö ei ole sallittua.
Yhteisön jäsenten tulee asenteillaan ja teoillaan osoittaa, ettei yhteisössä sallita minkäänlaista epäasiallista kohtelua. Jokainen kantaa vastuuta yhteisön toimintakulttuurista.
Tutustu uudistettuihin toimintamalleihin KAMUn verkkosivuilla. Sieltä löydät myös tarvittavat yhteystiedot käsittelijöistä ja tukihenkilöistä.
Lisätietoja:
Tiina Juurela, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija, erityisopettaja ja opinto-ohjaaja, opintopalvelut, tiina.juurela@uef.fi
Tuija Pasanen, opiskelijapalvelun päällikkö, opintopalvelut, tuija.pasanen@uef.fi