Opetussuunnitelma 2023-25, Metsätiede (MMK ja MMM)
Perustutkinnot
Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä (op) ja maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinnon laajuus on 120 op. Tutkintojen perusrakenne, osaamistavoitteet ja opintojaksot on kuvattu Peppi-oppaassa.
Kandidaatin tutkinnon sivuaineeksi valitaan jonkin oppiaineen perusopinnot (vähintään 25 op) metsätieteiden ulkopuolelta. Sivuaine on opiskelijan omassa harkinnassa. Tavoitteena on kuitenkin se, että opinnoista muodostuu järkevä kokonaisuus, ja että sivuaine tukee pääaineen opintoja. Sivuainetta opiskellaan samaan aikaan kuin pääainetta. Sivuaineet muodostavat tutkintotodistukseen merkittäviä opintokokonaisuuksia, jos opintojen laajuus on vähintään 20 op (ks. tiedekunnan pysyväismääräykset 19 §). Kieli- ja viestintäopinnot sijoittuvat luontevimmin opintojen alkuun. Ellei sivuaineen perusopintoja (25 op) sisälly jo kandidaatin tutkintoon, on ne suoritettava maisterin tutkinnossa.
Metsänhoitajan arvonimi myönnetään maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinnon metsätieteissä suorittaneelle henkilölle, jolla on 1) aikaisempi suomalainen maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinto metsätieteissä tai 2) aikaisempi suomalainen ammattikorkeakoulututkinto metsäalalta.
Suoraan MMM-opintoihin valituilta metsätalousinsinöörin (metsätalouden ko.) tutkinnon suorittaneilta ei vaadita täydentäviä opintoja 1.8.2023 alkaen. Muun tutkinnon suorittaneiden täydentävät opinnot ja niiden laajuus (korkeintaan 60 opintopistettä) määritellään tapauskohtaisesti opiskelijan aiemman tutkinnon ja siihen sisältyneiden opintojen perusteella. Täydentävillä opinnoilla varmistetaan maisteriopintojen valmiudet riittävällä osaamisella metsätieteen perus- ja aineopinnoissa sekä metsätieteissä tarvittavissa menetelmissä. Opintonsa ennen 1.8.2023 aloittaneet metsätalousinsinöörin (metsätalouden ko.) tutkinnon suorittaneet siirtyvät soveltuvin osin noudattamaan täydentävien opintojen vaatimuksissaan uutta linjausta. Saadakseen MMM-tutkinnon opiskelijan on kuitenkin suoritettava tilastotieteen opintoja joko täydentävinä opintoina tai osana MMM-tutkintoa opetussuunnitelmassa määritellyllä tavalla.
Perustutkintojen osaamistavoitteet
Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinnon suorittanut opiskelija tuntee kestävän metsätalouden keskeiset biologiset, tekniset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset lähtökohdat ja periaatteet, ja osaa niitä soveltaen suunnitella ja yhteensovittaa aineellisten ja aineettomien hyötyjen tuottamista metsätaloudessa. Hän osaa soveltaa metsätieteellisen tutkimuksen keskeisiä menetelmiä, joita käytetään alan erilaisissa kehittämistehtävissä. Hän myös omaa riittävät viestintävalmiudet suomeksi ja tärkeimmillä vierailla kielillä, hyvät viestintävalmiudet ovat välttämättömiä metsätieteiden opinnoissa ja työelämän tehtävissä. Opiskelija myös tunnistaa metsäalan tärkeimmät organisaatiot ja työtehtävät ja omaksuu niissä tarvittavat työelämävalmiudet.
Maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinnon suorittanut opiskelija hallitsee kestävän metsätalouden keskeiset biologiset, tekniset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset lähtökohdat ja periaatteet, ja osaa niitä kriittisesti soveltaen suunnitella ja yhteensovittaa aineellisten ja aineettomien hyötyjen tuottamista metsätaloudessa. Hän osaa soveltaa metsätieteellisen tutkimuksen perusmenetelmiä itsenäisesti sekä tutkielmassaan että työelämän kehittämistehtävissä. Hän omaksuu alan työtehtävissä tarvittavat johtamis- ja vuorovaikutustaidot.
Metsätieteiden opiskelu
Opinnot koostuvat luento-opetuksesta, harjoituksista ja demonstraatioista, kenttäopetuksesta ja retkeilyistä, seminaareista, kirjatenteistä, työharjoitteluista sekä itsenäisestä opiskelusta. Myös muut suoritustavat (kuten oppimispäiväkirja) voivat olla joillakin kursseilla käytössä. Metsätieteen opintoja voi suorittaa osittain etänä verkko-oppimisympäristöissä etenkin maisterivaiheessa, mutta opintoja ei ole suunniteltu kokonaan etäopintoina suoritettaviksi.
Osa etenkin maisterivaiheen opintojaksoista luennoidaan englanninkielellä. Ellei opintojakson kuvauksessa muuta ole suorituskielestä määritelty, opiskelija voi suorittaa opintojakson suomeksi, vaikka luennot ja muu opetusmateriaali ovat englanniksi. Englanninkielisissä maisteriohjelmissa opiskelevat suorittavat tenttinsä ja muut kurssiin kuuluvat opintosuoritukset aina englanniksi. Opinnäytetyö kirjoitetaan opetussuunnitelmassa määritellyllä kielellä (Opintojohtosääntö 29 §). Oikeudesta käyttää muuta kuin opetussuunnitelman mukaista kieltä päättää opintosuorituksesta vastaavan yksikön johtaja (Opintojohtosääntö 29 §). Suomenkieliseen koulutukseen osallistuva voi erityisestä, perustellusta syystä kirjoittaa pro gradu -tutkielmansa englanniksi metsätieteiden osaston johtajan kirjallisella päätöksellä (ks. tiedekunnan pysyväismääräykset 19 §).
Metsätieteen tutkintoihin kuuluu myös muiden yksiköiden vastuulla olevaa opetusta. Tällöin noudatetaan ko. yksiköiden toimintatapoja, ja kyseisiin opintojaksoihin liittyvissä kysymyksissä ollaan ensisijaisesti yhteydessä opintojaksosta vastuussa olevaan yksikköön. Opintojaksojen vastuuorganisaatiot, kuvaukset suoritustapoineen ja opetusajankohdat löytyvät Pepistä.
Metsätieteiden opintoyhteisöstä löytyvät ohjeet henkilökohtaisen opintosuunnitelman (Hops) laatimiseen sekä Hops-ohjaajat. Opintoyhteisöstä löytyvät myös siirtymäsäännöt (siirtymäsäännöt myös tämän opsin liitteenä) mahdollisista lukuvuosittaisista opetussuunnitelman (tutkintorakenteet, kurssitarjonta) muutoksista. Siirtymäsäännöt kertovat kuinka opiskelija toimii ja suunnittelee opintonsa loppuun opetussuunnitelman muutostilanteissa.
Alumniopiskeluoikeudella opiskelevalle on vapaasti valittavissa metsätieteen perus- ja aineopintojen kokonaisuudet sivuaineopiskelijalle (25 op + 35 op). Metsätieteen syventäville moduulien opintojaksoille osallistuttaessa odotetaan opiskelijalta edeltäviä kandidaattiopintoja vastaavaa tieto- ja taitotasoa.
Ilmoittautuminen opintojaksoille ja tentteihin
Opetusohjelmassa mainittua opintojaksoa ei opeteta ko. lukuvuonna, jos kurssille ei ole ilmoittautunut Pepissä ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä vähintään 5 opiskelijaa. Ilmoittautumisaika pääosalle syventävistä ja vapaavalinnaisista joka toinen vuosi opetettavista opintojaksoista (kursseista) päättyy Pepissä kuukautta ennen kurssin alkamista.
Metsätieteiden osaston rästitentteihin ilmoittaudutaan Pepissä 10 päivää ennen tenttipäivää. Myöhässä tulleita ilmoittautumisia ei huomioida. Rästitenttien ajankohdat ja tentittävät opintojaksot löytyvät Pepistä.
Kuluvan lukuvuoden aikana opetettavien opintojaksojen jälkeen pidettäville kurssitenteille ilmoittautuminen Pepissä ei ole pakollista, mutta on suositeltavaa. Ilmoittautuminen kurssitentille päättyy yleensä kaksi päivää ennen tenttiä tai samaan aikaan kuin opintojaksolle
ilmoittautuminen (ensimmäinen kurssitentti).
Opintojen arvostelu
Metsätieteen perusopintojen opintokokonaisuus arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Metsätieteen aineopintojen opintokokonaisuus arvostellaan asteikolla 0-5. Arvosana lasketaan opintojakson opintopisteillä painotettuna keskiarvona kokonaisuuteen pakollisena kuuluvista numeerisesti arvostelluista opintojaksoista. Valinnaiset aineopinnot huomioidaan arvosanan laskennassa ainoastaan, jos niillä on arvosanaan korottava vaikutus. Tutkielma arvostellaan erikseen, eikä sitä huomioida kokonaisuuden arvosanassa.
Syventävien opintojen opintokokonaisuus arvostellaan arvosteluasteikolla 0–5. Syventävien opintojen arvosana lasketaan kahden pakollisen tutkintoon kuuluvan moduulin opintojaksoista opintojaksojen opintopisteillä painotettuna keskiarvona numeerisista arvosanoista. Jos pakollisten moduuleiden opintojaksoista ei tule täyteen vaadittu 28 op, arvosanaan lasketaan muiden moduuleiden opintojaksoja niin, että vaadittu opintopistemäärä täyttyy. Muut vaatimusten yli menevät syventävät opinnot huomioidaan arvosanan laskennassa ainoastaan, jos niillä on arvosanaan korottava vaikutus. Tutkielma arvostellaan erikseen, eikä sitä huomioida kokonaisuuden arvosanassa.
Metsätieteiden osaston tarkentavia OT-ohjeita
1. Älä hae hyväksilukua opinnoista, joita et aio käyttää metsätieteen tutkinnossasi. Huomioi opintojen mahtuminen tutkinnon rakenteeseen.
2. Metsätieteen tutkinnossa menetelmäopinnoissa olevia pakollisia opintojaksoja voi käyttää tarvittaessa saman tutkinnon sivuainekokonaisuuteen. Menetelmäopintojaksoja ei tällöin korvata tutkintoon ”tuplana”. Tarvittaessa opiskelija huolehtii tutkinnon laajuuden täyttymisestä muilla opintojaksoilla (mm. valinnaiset aineopintojaksot, ristiinopiskeluopintojaksot, muut valinnaiset opintojaksot).
3. Jos opiskelija on suorittanut Johtamisen perusteet -opintojakson MMK-tutkintoonsa, ei sitä suoriteta / hyväksilueta enää MMM-tutkinnon menetelmäopintoihin. Tarvittaessa opiskelija huolehtii tutkinnon laajuuden täyttymisestä muilla opintojaksoilla (mm. syventävät
moduuliopintojaksot, maisteriopintojen ristiinopiskeluopintojaksot, muut valinnaiset opintojaksot).
4. Metsätieteen pakolliset perus- ja aineopintojaksot on suoritettava metsätieteen tutkinnon pääaineopintoihin, eikä niitä voi käyttää tällöin sivuainekokonaisuuksissa.
5. MMK-tutkintoon kuuluvaa Ammatillista harjoittelua (2 op) ei hyväksilueta, vaan harjoittelu toteutetaan niin, että se syventää aiempia työelämäkokemuksia.
6. MMM-tutkintoon kuuluvaa Asiantuntijuutta syventävää harjoittelua (4 op) ei hyväksilueta, eikä harjoitteluksi voi käyttää ennen UEFissa metsätieteen opintojen aloittamista tehtyä työtä. Harjoittelu toteutetaan niin, että se syventää aiempia työelämäkokemuksia ja vähintäänkin harjoitteluraportti vaaditaan, kun pääosa erikoistumisalan opinnoista on suoritettu. Raportissaan opiskelija pohtii harjoittelupaikkansa ja yleisemmin metsäalan työelämän kehittämistarpeita.
7. Täydentäviä opintoja ei hyväksilueta (suoraan maisteriopintoihin valitut). Opiskelijan täydentäviksi opinnoiksi määriteltyjä opintojaksoja voi käyttää MMM-tutkinnon sivuainekokonaisuuteen. Täydentävät opinnot ovat tällöin ko. opintojen verran suppeammat.
8. Puolustusvoimien johtamiskoulutusta ei hyväksilueta metsätieteen tutkintoihin.
9. Kielikeskuksen hyväksilukemat ammattikorkeakoulussa suoritetut vapaavalinnaiset kieliopinnot tai kielikeskuksen korkeakouluyhteistyöverkostojen (mm. Kivanet-verkosto) kautta suoritetut kieliopinnot voidaan sisällyttää MMM-tutkinnon yleis- ja menetelmäopintoihin ”vieraan kielen/kielikeskuksen/vaihto-opintojen väh. 3 op” -vaatimukseen.
10. Jos opiskelija on suorittanut MMK-tutkintoonsa tai aiempaan muuhun tutkintoonsa suoraan MMM-opintoihin valittuna opiskelijana ulkomaisessa tiedeyliopistossa vaihto-opinnot tai vieraan kielen (ei 1. vieras kieli) yliopiston kielikeskusopinnot riittäviltä osin, ei hänen tarvitse suorittaa ko. opintoja MMM-tutkinnon yleis- ja menetelmäopintoihin ”vieraan kielen/kielikeskuksen/vaihto-opintojen väh. 3 op” -vaatimukseen. Tällöin opiskelija täydentää tutkintoansa haluamillaan opinnoilla niin, että tutkinnon laajuus muutoin täyttyy.
11. Jos metsätieteen sivuainekokonaisuuteen kuuluva pakollinen opintojakso on suoritettu toiseen opintokokonaisuuteen, 1) voi metsätieteen perusopintojen sivuainekokonaisuutta täydentää suorittamalla opintojakson Puuanatomian ja puuaineksen ominaisuudet 3 op tai valinnaisilla aineopintojaksoilla (Metsäbiotalouden ennakointi ja innovaatiot 3 op, Puutavaran kaukokuljetus 3 op, Uhanalaisuuden biologia 3 op), 2) metsätieteen aineopintokokonaisuutta voi täydentää suorittamalla valinnaisia aineopintojaksoja (Metsäbiotalouden ennakointi ja innovaatiot 3 op, Puutavaran kaukokuljetus 3 op, Uhanalaisuuden biologia 3 op).
Siirtymäsäännöt lukuvuonna 2023-2024 ennen syksyä 2023 aloittaneille opiskelijoille löydät tästä linkistä.
Tutkintorakenteet
Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinto (180 op)
Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkintoon opiskelija suorittaa seuraavat opinnot:
- Metsätieteen perusopinnot 41 op
- Metsätieteen aineopinnot väh. 58 op sisältäen kandidaatintutkielman (8 op) ja kypsyysnäytteen
- Sivuaine (perusopinnot) väh. 25 op
- Kieli- ja viestintäopinnot 9 op
- Metsätieteitä tukevat menetelmäopinnot 36–40 op sekä yleisopinnot 3 op
- Vapaasti valittavat opinnot 5–9 op
Kandidaatin tutkinto on yleis-, perus- ja aineopintojen osalta yhtenäinen kaikilla opiskelijoilla. Kandidaatin tutkinnon ensimmäinen opiskeluvuosi koostuu pääosin metsätieteiden perusopinnoista sekä metsätieteitä tukevista menetelmäopinnoista. Metsätieteiden aineopinnot sijoittuvat toiseen ja kolmanteen opiskeluvuoteen sivuaineopintojen kanssa. Kandidaatin tutkielman laatiminen ja siihen liittyvä proseminaari sijoittuvat kolmanteen opiskeluvuoteen. Kandidaatin tutkintoon kuuluvat kieli- ja viestintäopinnot suoritetaan toisena tai kolmantena opiskeluvuotena. Muut kieliopinnot kannattaa aloittaa opintojen alkuvaiheessa.
Vapaavalinnaisiin metsätieteen aineopintoihin voi suorittaa Helsingin yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun tarjonnasta opetusyhteistyösopimuksissa (ristiinopiskelu) lukuvuosittain määriteltyjä opintojaksoja. Opintojaksoille on rajoitettu osanotto. Lisätietoja Karelia-ammattikorkeakoulun tarjonnasta ja opintoihin hakeutumisesta opetusyhteistyön verkkosivuilta https://www.uef.fi/fi/jatkuva-oppiminen/ita-suomen-metsatalouden-opetusyhteistyo.
Sivuaine (perusopinnot, 25 op) ja vapaavalinnaiset muut opinnot ovat opiskelijan valittavissa oman kiinnostuksensa mukaan. Sivuaineena on opiskeltava muuta kuin metsätiedettä kuitenkin siten, että sivuaine tukee metsätieteiden pääaineopintoja. Sivuainekokonaisuuksista löytyy suosituksia metsätieteiden osaston opintoyhteisöstä.
Yliopisto-opinnoissa opiskelijalla on mahdollisuus suunnitella opintojen eteneminen henkilökohtaisesti, mutta suorittaakseen MMK-tutkinnon kolmeen vuoteen, yhdessä lukuvuodessa on suoritettava keskimäärin 60 opintopistettä opintoja. Alla on suosituksia joidenkin MMK-tutkinnon kurssien suoritusajankohdiksi. Vuosittainen 60 op ei täyty alla esitetyillä opintojaksoilla, vaan opiskelijan on (hops-ohjaajansa avustuksella) mietittävä kuinka täydentää opintojaan kunakin opiskeluvuonnaan. Opintoja täydennetään henkilökohtaisen opintosuunnitelman (Hops) mukaisesti (muut pääaineen opinnot, sivuaineopinnot, valinnaiset opinnot, muut opinnot).
Metsätieteiden koulutusohjelman ajoitussuositus ja tutkintorakenteet (MMK ja MMM) on kuvattu yksityiskohtaisesti Metsätieteiden osaston Peppi-oppaassa.
Maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinto (120 op)
Maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinto (ylempi korkeakoulututkinto, 120 op) jakautuu yleisopintoihin, kaikille pakollisiin syventäviin opintoihin, erikoistaviin syventäviin opintoihin (moduuleihin) ja muihin opintoihin.
Maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkintoon opiskelija suorittaa seuraavat opinnot:
- Metsätieteen syventävät opinnot väh. 76 op sisältäen pro gradu -tutkielman (40 op) ja kypsyysnäytteen
- Sivuaine (perusopinnot) väh. 25 op, jollei sitä ole suoritettu alempaan korkeakoulututkintoon
- Kieli- ja viestintäopinnot 2 op
- Yleis- ja menetelmäopinnot 15-17 op
- Vapaasti valittavat opinnot 0 - 27 op
Metsätieteen syventäviä opintoja voi suorittaa neljällä erikoistumisalalla. Syventävistä opinnoista koostetaan opiskelijoille opintorekisteriin pääaineen kokonaisuudet erikoistumisalan mukaan seuraavasti:
- Metsätieteen syventävät opinnot (erikoistumisala metsien hoito ja metsäekosysteemit
- Metsätieteen syventävät opinnot (erikoistumisala metsänarviointi ja metsäsuunnittelu)
- Metsätieteen syventävät opinnot (erikoistumisala metsäekonomia ja -politiikka)
- Metsätieteen syventävät opinnot (erikoistumisala metsä-, energia- ja puuteknologia)
Kukin erikoistumisala jakautuu moduuleihin, joista kunkin moduulin laajuus on vähintään 10 op. Erikoistavia syventäviä opintoja on suoritettava tutkintoon vähintään 28 opintopistettä. Lisäksi syventävien opintojen moduuleista opiskelijan on sisällytettävä tutkintoonsa vähintään kaksi moduulia kokonaisuudessaan. Nämä moduulit voivat olla eri erikoistumisaloilta. Pro gradu -tutkielman tulee teemaltaan liittyä kiinteästi toisen tutkintoon sisältyvän moduulin aihealueeseen. Maisterin tutkinnon erikoistumisala määräytyy pro gradu -tutkielman aihealueen mukaan (ns. gradumoduulin mukaan), ja se sovitaan pro gradu -tutkielman aloitusilmoituksen yhteydessä. Opiskelija voi liittää vaaditun kahden kokonaisen moduulin lisäksi tutkintoonsa myös yksittäisiä opintojaksoja muista moduuleista niin, että 28 op vaatimus täyttyy.
Syventävien opintojen erikoistumisalat ja moduulit ovat:
1) Metsien hoito ja metsäekosysteemit
- Metsäekologia ja metsien monimuotoisuus
- Metsämaan ekologia ja hoito
- Metsänhoito ja ekosysteemipalvelut
- Metsien terveys
2) Metsänarviointi ja metsäsuunnittelu
- Forest mensuration
- Metsäsuunnittelu
- Forest information technology
3) Metsäekonomia ja -politiikka
- Metsäbiotalouden liiketoiminta ja ennakointi
- Forest policy
4) Metsä-, energia ja puuteknologia
- Fibrous products and instrumentation
- Forest bioenergy
- Materials science
- Puun hankinta
Muut maisterin tutkintoon kuuluvat opinnot voi opiskelija valita vapaasti joko oman tai muiden tiedekuntien tarjonnasta esimerkiksi täydentämällä kandidaatin tutkinnon sivuaineen perusopinnot aineopintotasoisiksi (35 op). Ellei sivuaineen perusopintoja (25 op) sisälly jo kandidaatin tutkintoon, on ne tehtävä maisterin tutkinnossa. Sivuaineen on oltava muuta kuin metsätiedettä.
Hops MMM laaditaan kandivaiheen lopussa. Hops-ohjaajat löytyvät metsätieteiden opintoyhteisöstä https://studentuef.sharepoint.com/sites/metsanopintoyhteiso/SitePages/Opintojenohjaus.aspx.
Metsätieteiden koulutusohjelman ajoitussuositus ja tutkintorakenteet (MMK ja MMM) sisältöineen on kuvattu yksityiskohtaisesti Metsätieteiden osaston Peppi-oppaassa.
Englanninkieliset kandi- ja maisteriohjelmat
Linkit avautuvat uuteen välilehteen.
- Bachelor´s Degree Progamme in Sustainable Forest Bioeconomy (SuFoBi)
- Master’s Degree Programme in European Forestry (MSc EF)
- Master’s Degree Programme in Forestry (CBU FOR) ja Master's Degree Programme in Forestry (Transatlantic Forestry Master programme), (TransFor-M),
Englanninkielisten kandi- ja maisteriohjelmien sisällöt on kuvattu yksityiskohtaisesti Peppi-oppaassa kohdassa Bachelor´s Degrees in English ja Master's Degrees in English.