Tämä ohje on hyväksytty filosofisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa 25.10.2019. Ohjetta on täydennetty seuraavilla päätöksillä ja ohjeilla:
- Akateemisen rehtorin ohje 45§/15.4.2019: Koulusivistyskielen määritteleminen ja alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon kielitaitovaatimukset
- Akateemisen rehtorin ohje 57§/27.6.2018: Pro gradu –tutkielma/syventävien opintojen opinnäytetyön digitaalisen tarkastusprosessin käyttöönottaminen Itä-Suomen yliopistossa 1.9.2018 alkaen
- Filosofisen tiedekunnan tiedekuntaneuvoston päätös 18.6.2019: Syventävien opintojen tutkielmien arviointikriteerit ja arvosanaluonnehdinnat
- Dekaanin päätös 270/2019: Syventävien opintojen tutkielmien arvioinnin arviointikriteerit ja arvosanaluonnehdinnat
- Opintojohtosääntö 1.8.2019
- Johtosääntö 1.8.2018
Ohjetta on päivitetty 22.4.2021 dekaanin päätöksellä tiivistelmän kirjoittamisen osalta.
Opinnäytetöiden arvioinnista ja arvostelusta on erillinen ohje, samoin kuin plagiaatintunnistuksesta.
Ohjetta sovelletaan soveltuvin osin myös muiden tutkielmien ohjauksessa, jättämisessä, säilyttämisessä ja tarkastamisessa.
Kandidaatintutkielma
Alempaa korkeakoulututkintoa varten opiskelijan on laadittava pääaineensa aineopintoihin kuuluva kandidaatin tutkielma. Se on pienimuotoinen tieteellinen opinnäytetyö, joka laaditaan kunkin tieteenalan tieteellisiä periaatteita noudattaen ja voidaan tehdä oppiaineessa sovittujen linjausten mukaan joko yksilö- tai parityönä. Kahden opiskelijan yhteisessä työssä on pystyttävä osoittamaan kunkin opiskelijan työn osuus, niin että se on arvioitavissa. Filosofisessa tiedekunnassa opiskelijoiden yhteistyö voidaan osoittaa myös ohjausprosessin aikana.
Tutkielman etulehdelle on merkittävä kirjoittajan nimi, työn nimi sekä työn julkaisupaikka ja -aika sekä tutkielman laji. Tiivistelmät liitetään tutkielmaan etulehden jälkeen. Siitä millä kielellä tiivistelmät on kirjoitettava, on tämän päätöksen liitteessä. Tiivistelmän laajuudeksi suositellaan 300 sanaa. Tiedot tallennetaan opiskelijarekisteriin, myös tutkielman nimi.
Kandidaatin tutkielman kielestä määrätään opetussuunnitelmassa. Oikeudesta käyttää muuta kuin opetussuunnitelman mukaista kieltä päättää osaston johtaja. (Opintojohtosääntö, 29 §)
Kandidaatintutkielman jättäminen arvioitavaksi
Opiskelijalla on mahdollisuus korjata tutkielmaansa saamansa palautteen ja korjausehdotusten perusteella. Kun kandidaatintutkielma on valmis, opiskelija palauttaa sen plagiaatintunnistustarkastukseen ja sen jälkeen tutkielman ohjaajalle arvioitavaksi. Arvioitavaksi jätettyä tutkielmaa ei saa enää muuttaa. Ohjaajan on ilmoitettava opintosuoritusrekisteriin tallentamista varten tutkielman arvosanan lisäksi myös tutkielman nimi.
Tutkielmaa säilytetään kaksi vuotta paperisena tai sähköisesti osaston määrittelemällä tavalla.
Itä-Suomen yliopistossa valmistuville alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytteille tulee tehdä alkuperäisyyden tarkastus käyttäen sähköistä plagiaatintunnistusjärjestelmää (Rehtorin päätös 1626/12.02.01/2014, 18.12.2014). Alkuperäisyys tarkastetaan ennen työn jättämistä tarkastukseen.
Opinnäytetöiden arvioinnista ja arvostelusta on erillinen ohje.
Muutoksenhaku
Kandidaatintutkielman arviointiin tyytymätön opiskelija voi pyytää oikaisua suullisesti tai kirjallisesti arvioinnin suorittaneelta opettajalta. Oikaisupyyntö on tehtävä neljäntoista (14) päivän kuluessa suorituksen arvioinnin tiedoksisaannista. Tarkemmat ohjeet Opintojohtosääntö, 50 §.
Pro gradu -tutkielma
Maisterin tutkintoa varten opiskelijan tulee osoittaa pääaineen hyvää tuntemusta, valmiutta soveltaa tieteellistä tietoa, tieteellisten menetelmien tuntemusta, valmiutta tieteelliseen jatkokoulutukseen ja jatkuvaan opiskeluun sekä tieteellisen viestinnän tuntemusta ja riittävää viestintätaitoa.
Tutkielman etulehdelle on merkittävä kirjoittajan nimi, työn nimi sekä työn julkaisupaikka ja -aika sekä tutkielmalaji. Tiivistelmät liitetään tutkielmaan etulehden jälkeen. Siitä millä kielellä tiivistelmät on kirjoitettava, on tämän päätöksen liitteessä. Tiivistelmän laajuudeksi suositellaan 300 sanaa.
Ylempää korkeakoulututkintoa varten opiskelijan on suoritettava pääaineen syventäviin opintoihin kuuluva pro gradu -tutkielma. Pro gradu -tutkielman kielestä määrätään opetussuunnitelmassa. Oikeudesta käyttää muuta kuin opetussuunnitelman mukaista kieltä päättää osaston johtaja. (Opintojohtosääntö, 29 §)
Pääsääntöisesti sivuaineen tutkielmaa koskevat kuitenkin samat ohjeet kuin pro gradu -tutkielmaa.
PRO GRADU -tutkielman ohjaukseen liittyviä näkökohtia
Jokaisella pro gradu -tutkielmaa tekevällä opiskelijalla on vähintään yksi ohjaaja. Ohjausprosessissa sekä ohjaajalla että ohjattavalla on velvollisuuksia ja oikeuksia, joista sovitaan prosessin alkuvaiheissa. Ohjausprosessi katsotaan alkavaksi syventävien opintojen tutkielmaseminaarista, jonka yhteydessä oppiaineen professori tai muu vastuullinen ohjaaja hyväksyy ohjattavan aiheen pro gradu ‑tutkielmaan sopivaksi. Tutkimussuunnitelmaa hyväksyttäessä tulee varmistaa, että opiskelija on tietoinen arviointikriteereistä ja siitä, onko kokonaisuus tieteenalan kannalta merkittävä ja onko sillä mahdollista saavuttaa myös parhaat arvosanat.
Ohjattava ja ohjaaja laativat yhdessä tutkielmalle aikataulun, jossa ohjattava pyrkii pysymään. Ohjaajan velvollisuutena on taata aikataulua tukeva riittävä palautteenanto ja muu ohjaus.
Opiskelija on velvollinen työskentelemään tutkielmansa suhteen itsenäisesti. Tämä huomioon ottaen ohjaajan ei tule ratkaista tutkimukseen liittyviä tieteellisiä ongelmia ohjattavan puolesta, mutta hänen velvollisuutensa on auttaa ohjattavaa esiin nousevien tieteellisten kysymysten ratkaisemisessa ja tukea tämän itsenäisiä pyrkimyksiä. Erilaisten mielipiteiden kunnioittaminen, asioiden rakentava käsittely, tasapuolisuus, joustavuus ja ajantasainen viestintä sekä sopimuksista kiinni pitäminen ovat hyvän ohjaussuhteen tunnusmerkkejä.
Ohjaajan ja ohjattavan välisen yhteistyön tulee perustua luottamukseen: ohjattavan tulee olla mahdollista luottaa ohjaajan asiantuntemukseen ja häneltä saamiensa neuvojen paikkansapitävyyteen. Ohjaajan tulee puolestaan voida luottaa ohjattavan vilpittömyyteen tutkimuksen teossa, tiedonhankinnassa, tietojen esittämisessä ja ylipäätään tieteellisen tutkimuksen eettisten periaatteiden noudattamisessa.
Mikäli ohjaaja katsoo, että tekeillä oleva tutkielma ylittää hänen asiantuntemuksensa rajat, on ohjaajan sovittava oppiaineen vastuuhenkilön kanssa toisen ohjaajan etsimisestä ohjattavalle. Myös opiskelija voi vaihtaa ohjaajaa pätevästä syystä, mutta asiasta on sovittava ohjaajan ja oppiaineen vastuuhenkilön kanssa.
Ennen kuin opiskelija jättää työn tiedekuntaan tarkastettavaksi:
- Työn ohjaaja antaa tutkielman viimeisestä versiosta palautteen (ns. esitarkastus). Ohjaaja vastaa siitä, että arviointiperusteet käydään läpi sekä työprosessin alussa että ennen työn jättämistä tarkastukseen. Opiskelijan tulee perehtyä arviointiperusteisiin. (Opinnäytetyön arvioinnista on erillinen ohje.)
- Työn lopullinen versio tarkastetaan plagiaatintunnistusjärjestelmässä. Opiskelija jättää työnsä plagiaatintunnistusjärjestelmään, ja ohjaaja päättää raportin perusteella, ovatko lähdeviittaukset ja lainaukset hyvän tieteellisen tavan mukaisia. (Plagiaatintunnistuksesta on erillinen ohje.)
Pro gradu -tutkielman tarkastaminen ja arviointi
Itä-Suomen yliopiston opintojohtosäännön 36 §:n mukaan pro gradu -tutkielman ja syventävien opintojen kirjallisen työn voi suorittaa itsenäisesti, parityönä tai osallistumalla laajempaan tutkimusprojektiin. Kahden opiskelijan yhteisessä työssä tai tutkimusprojektissa on pystyttävä osoittamaan kunkin opiskelijan työn osuus, niin että se on arvioitavissa. Filosofisessa tiedekunnassa opiskelijoiden yhteistyö voidaan osoittaa myös ohjausprosessin aikana.
Opiskelija vastaa opinnäytteensä alkuperäisyydestä.
Itä-Suomen yliopistossa valmistuville alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytteille tulee tehdä alkuperäisyyden tarkastus käyttäen sähköistä plagiaatintunnistusjärjestelmää (Rehtorin päätös 1626/12.02.01/2014, 18.12.2014). Alkuperäisyys tarkastetaan ennen työn jättämistä tarkastukseen.
Pro gradu -tutkielma jätetään sähköisesti akateemisen rehtorin päätöksen 57/2019 mukaisesti. Opiskelijan on syytä tuolloin myös varmistaa yhteystietojensa oikeellisuus.
Pro gradu -tutkielmalle ja syventävien opintojen kirjalliselle työlle määrätään kaksi tarkastajaa, joista toisen tulee olla ohjaaja. Pro gradu -tutkielman ja syventävien opintojen kirjallisen työn tarkastajien on annettava kirjallinen lausuntonsa tutkielmasta tai -työstä ja pro gradu -tutkielman osalta myös ehdotus sen arvosanaksi osaston johtajalle kuukauden kuluessa siitä, kun tarkastaja on määrätty.
Tarkastaja tulee määrätä mahdollisimman pian sen jälkeen, kun opiskelija on jättänyt tutkielman tai kirjallisen työn lopullisen version tarkastukseen yliopiston määräämällä tavalla.
Opiskelijalle on varattava tilaisuus vastineen antamiseen arvioinnista ennen opinnäytetyön hyväksymisestä päättämistä. Tutkielman arvioinnista lähetetään opiskelijalle kirjallinen päätös.
Opiskelija voi ennen opinnäytteen arvioimista (arvioinnista annettavan päätöksen tekemistä) pyytää kirjallisesti, että arvostelu keskeytetään. Opiskelija voi keskeyttää opinnäytteen arvioinnin kerran. Opiskelija voi jättää opinnäytteensä uudelleen arvioitavaksi edellyttäen, että se on kirjoitettu ainakin osin uudelleen. Arvioinnin asiasta antaa opinnäytteen vastuullinen ohjaaja. Mikäli opinnäytettä ei oteta arvioitavaksi, siitä annetaan muutoksenhakukelpoinen päätös. (Opintojohtosääntö, 38 §)
Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 12 §:n mukaan osaston johtajan tehtävänä on arvostella pro gradu -tutkielmat tarkastajien lausuntojen perusteella. Osastonjohtaja voi myös harkintansa mukaan määrätä kolmannen tarkastajan, mikäli arvosanaehdotukset eivät ole yhteneväiset tai opiskelija on tyytymätön arvosanaehdotukseen.
Pro gradu -tutkielmat arvostellaan numeraalisella asteikolla 0-5.
Opinnäytetöiden arvioinnista ja arvostelusta on erillinen ohje.
Pro gradu -tutkielma ja muut syventävien opintojen tutkielmat/kirjalliset työt ovat julkisia opinnäytteitä.
Muutoksenhaku
Syventävien opintojen tutkielman arviointiin tyytymätön opiskelija voi tehdä muutoksenhakulautakunnalle oikaisupyynnön neljäntoista (14) päivän kuluessa suorituksen arvioinnin tiedoksisaannista. Muutoksenhakulautakunnan antamasta päätöksestä ei saa hakea muutosta valittamalla. (Opintojohtosääntö, 50 §)
Tutkielman säilyttäminen
Pro gradu -tutkielmat arkistoidaan yliopiston kirjastossa pdf/A-tiedostoina. Opiskelijan valinnan mukaan sähköinen pro gradu julkaistaan avoimesti verkossa tai se on sähköisesti käytettävissä ainoastaan kirjastossa. Tarkemmat tekniset ohjeet ja menettely esitetään KAMUssa kohdassa opinnäytetyön tarkastus.
Kypsyysnäyte
Alemmassa korkeakoulututkinnossa opiskelijan on kirjoitettava kypsyysnäyte, joka osoittaa perehtyneisyyttä opinnäytteen alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa. Ylemmässä korkeakoulututkinnossa opiskelijan on kirjoitettava kypsyysnäyte, joka osoittaa perehtyneisyyttä opinnäytteen alaan sekä suomen tai ruotsin kielen taitoa. Opiskelija, jolla on kaksi koulusivistyskieltä (suomi ja ruotsi) kirjoittaa kypsyysnäytteen sekä suomeksi että ruotsiksi. Opiskelijan, jolla on ruotsinkielinen koulusivistys, on haettava Kielikeskukselta korvaavuutta tutkintoon kuuluvista ruotsin kielen opinnoista saatuaan merkinnän ruotsinkielisestä kypsyysnäytteestä.
Opiskelijan ei tarvitse osoittaa suomen tai ruotsin kielen taitoa samalla kielellä suoritettavaa ylempää korkeakoulututkintoa varten annettavassa kypsyysnäytteessä, kun hän on osoittanut kielitaitonsa alempaa korkeakoulututkintoa varten antamassaan kypsyysnäytteessä.
Kansainvälisissä maisteriohjelmissa kypsyysnäyte kirjoitetaan englanniksi. Poikkeuksena on opiskelija, jolla on suomen- tai ruotsinkielinen koulusivistys, mutta hän ei ole suorittanut kypsyysnäytettä alemmassa korkeakoulututkinnossaan (korkeakoulututkinto suoritettu ulkomailla). Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteensä tämän ohjeen mukaisesti.
Yliopisto määrää kypsyysnäytteen kielestä erikseen, jos opiskelija on saanut koulusivistyksensä muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä tai ulkomailla. Filosofisen tiedekunnan osastojen johtajat voivat tutkintoasetuksen mahdollistamissa puitteissa myöntää oikeuden kirjoittaa kypsyysnäyte muullakin kuin suomen tai ruotsin kielellä. Opiskelija hakee opintojensa alussa päätöstä häneltä vaadittavista kieliopinnoista, jos hänen koulusivistyskielensä on muu kuin suomi tai ruotsi, jos hän on saanut koulusivistyksensä ulkomailla tai jos hänen koulusivistyskielestään ei ole varmuutta. Hakemus löytyy tiedekunnan opinto-oppaasta ja se jätetään tiedekunnan opinto-oppaassa mainitulla tavalla opintopalveluihin. Lisätietoja koulusivistyskielestä akateemisen rehtorin päätöksen 45/2019 liitteestä.
Opiskelija, joka kirjoittaa kypsyysnäytteen koulusivistyskielellään (suomeksi tai ruotsiksi), saa tutkintotodistukseen maininnan valtionhallintoon vaaditusta suomen/ruotsin kielen taidosta. (Valtioneuvoston asetus suomen ja ruotsin kielen taidon osoittamisesta valtionhallinnossa 12.6.2003/481)
Filosofisen tiedekunnan opiskelija voi suorittaa kypsyysnäytteen kahdella eri tavalla: 1. tutkielma hyväksytään kypsyysnäytteenä tai 2. tutkielman tiivistelmä hyväksytään kypsyysnäytteenä.
Kun opiskelija kirjoittaa tutkielman suomeksi tai ruotsiksi opinnäytetyön ohjaaja hyväksyy tutkielman tai sen tiivistelmän suomen tai ruotsinkielisenä kypsyysnäytteenä. Jos opiskelija on suorittanut samalla kielellä kypsyysnäytteen jo osana alempaa korkeakoulututkintoa, tarkastetaan ylemmän korkeakoulututkinnon kypsyysnäytteestä vain asiasisältö.
Kun opiskelija kirjoittaa tutkielman vieraalla kielellä opinnäytetyön ohjaaja hyväksyy tutkielman tiivistelmän suomen tai ruotsinkielisenä kypsyysnäytteenä. Tutkielman ohjaaja tarkastaa tutkielman kypsyysnäytteenä sekä tutkielman kieliasun että asiasisällön osalta. Jos opiskelija on suorittanut samalla kielellä kypsyysnäytteen jo osana alempaa korkeakoulututkintoa, tarkastetaan ylemmän korkeakoulututkinnon kypsyysnäytteestä vain asiasisältö.
Liite Kypsyysnäytteen ja tutkielman tiivistelmien kieli (pdf)