Opetussuunnitelma 2022-25, Metsätiede (MMK ja MMM)
Perustutkinnot
Maatalous-metsätieteellisen koulutusalan perustutkintoja ovat maatalous- ja metsätieteiden kandidaatti ja maatalous- ja metsätieteiden maisteri.
Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä (op). Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinnon perusrakenne ja osaamistavoitteet on kuvattu erillisellä liitteellä. Tutkinnon rakenne opintojaksoittain on kuvattu tässä dokumentissa myöhemmin.
Maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinnon laajuus on 120 op. Maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinnon perusrakenne ja osaamistavoitteet on kuvattu erillisellä liitteellä. Tutkinnon rakenne yleisellä tasolla on kuvattu tässä dokumentissa myöhemmin. Syventävien opintojen moduulien osaamistavoitteet ja rakenteet opintojaksoittain on kuvattu erillisellä liitteellä.
Metsänhoitajan arvonimi myönnetään maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinnon metsätieteissä suorittaneelle henkilölle, jolla on 1) aikaisempi suomalainen maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinto metsätieteissä tai 2) aikaisempi suomalainen ammattikorkeakoulututkinto metsäalalta sekä maisteriopintoihin edellytetyt metsätieteiden siltaopinnot (täydentävät opinnot) suoritettuna (dekaanin päätös 108/03.00.01/2020).
Molemmissa tutkinnoissa sivuaineeksi valitaan oppiaine metsätieteiden ulkopuolelta. Sivuaine on opiskelijan omassa harkinnassa. Tavoitteena on kuitenkin se, että opinnoista muodostuu järkevä kokonaisuus, ja että sivuaine tukee pääaineen opintoja. Sivuainetta opiskellaan samaan aikaan kuin pääainetta, ja sivuaineopinnot ajoittuvat opintojen alkuvaiheisiin. Sivuaineet muodostavat tutkintotodistukseen merkittäviä opintokokonaisuuksia, jos opintojen laajuus on vähintään 20 op (ks. tiedekunnan pysyväismääräykset 19 §). Kieli- ja viestintäopinnot sijoittuvat luontevimmin opintojen alkuun. Ensimmäiseen lukuvuoteen on hyvä sisällyttää myös ne opintojaksot, joiden edustamia oppialoja syvennetään opintojensa myöhemmissä vaiheissa.
Perustutkintojen osaamistavoitteet
Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinnon suorittanut opiskelija tuntee kestävän metsätalouden keskeiset biologiset, tekniset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset lähtökohdat ja periaatteet, ja osaa niitä soveltaen suunnitella ja yhteensovittaa aineellisten ja aineettomien hyötyjen tuottamista metsätaloudessa. Hän osaa soveltaa metsätieteellisen tutkimuksen keskeisiä menetelmiä, joita käytetään alan erilaisissa kehittämistehtävissä. Hän myös omaa riittävät viestintävalmiudet suomeksi ja tärkeimmillä vierailla kielillä, hyvät viestintävalmiudet ovat välttämättömiä metsätieteiden opinnoissa ja työelämän tehtävissä. Opiskelija myös tunnistaa metsäalan tärkeimmät organisaatiot ja työtehtävät ja omaksuu niissä tarvittavat työelämävalmiudet.
Maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinnon suorittanut opiskelija hallitsee kestävän metsätalouden keskeiset biologiset, tekniset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset lähtökohdat ja periaatteet, ja osaa niitä kriittisesti soveltaen suunnitella ja yhteensovittaa aineellisten ja aineettomien hyötyjen tuottamista metsätaloudessa. Hän osaa soveltaa metsätieteellisen tutkimuksen perusmenetelmiä itsenäisesti sekä tutkielmassaan että työelämän kehittämistehtävissä. Hän omaksuu alan työtehtävissä tarvittavat johtamis- ja vuorovaikutustaidot.
Metsätieteiden opiskelu
Opinnot koostuvat luento-opetuksesta, harjoituksista ja demonstraatioista, kenttäopetuksesta ja retkeilyistä, seminaareista, kirjatenteistä, työharjoitteluista sekä itsenäisestä opiskelusta. Myös muut suoritustavat (kuten oppimispäiväkirja) voivat olla joillakin kursseilla käytössä. Metsätieteen opintoja ei ole suunniteltu kokonaan etäopintoina suoritettaviksi.
Osa etenkin maisterivaiheen opintojaksoista luennoidaan englanninkielellä. Ellei opintojakson kuvauksessa muuta ole suorituskielestämääritelty, opiskelija voi suorittaa opintojakson suomeksi, vaikka luennot ja muu opetusmateriaali ovat englanniksi. Englanninkielisissä maisteriohjelmissa opiskelevat suorittavat tenttinsä ja muut kurssiin kuuluvat opintosuoritukset aina englanniksi. Opinnäytetöiden kieli on määritelty mm. tiedekunnan pysyväismääräyksissä (11 §), mistä voi perustellusta syystä poiketa metsätieteiden osaston johtajan päätöksellä.
Metsätieteen tutkintoihin kuuluu myös muiden yksiköiden vastuulla olevaa opetusta. Tällöin noudatetaan ko. yksiköiden toimintatapoja, ja kyseisiin opintojaksoihin liittyvissä kysymyksissä ollaan ensisijaisesti yhteydessä opintojaksosta vastuussa olevaan yksikköön. Opintojaksojen vastuuorganisaatiot, kuvaukset suoritustapoineen ja opetusajankohdat löytyvät Pepistä.
Metsätieteiden opintoyhteisöstä löytyvät ohjeet henkilökohtaisen opintosuunnitelman (Hops) laatimiseen sekä Hops-ohjaajat. Opintoyhteisöstä löytyvät myös siirtymäsäännöt mahdollisista lukuvuosittaisista opetussuunnitelman (tutkintorakenteet, kurssitarjonta) muutoksista. Siirtymäsäännöt kertovat kuinka opiskelija toimii ja suunnittelee opintonsa loppuun opetussuunnitelman muutostilanteissa.
Jatkuvan oppijan opinto-oikeudella opiskelevalle on vapaasti valittavissa metsätieteen perus- ja aineopintojen kokonaisuudet sivuaineopiskelijalle (25 op + 35 op). Metsätieteen syventäville moduulien opintojaksoille osallistuttaessa odotetaan opiskelijalta edeltäviä kandidaattiopintoja vastaavaa tieto- ja taitotasoa.
Ilmoittautuminen opintojaksoille ja kuulusteluihin
Opetusohjelmassa mainittua opintojaksoa ei opeteta ko. lukuvuonna, jos kurssille ei ole ilmoittautunut Pepissä ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä vähintään 5 opiskelijaa. Ilmoittautumisaika pääosalle syventävistä ja vapaavalinnaisista joka toinen vuosi opetettavista opintojaksoista (kursseista) päättyy Pepissä kuukautta ennen kurssin alkamista.
Metsätieteiden osaston rästitentteihin ilmoittaudutaan Pepissä 10 päivää ennen tenttipäivää. Myöhässä tulleita ilmoittautumisia ei huomioida. Rästitenttien ajankohdat ja tentittävät opintojaksot löytyvät Pepistä. Opetussuunnitelman liitteenä metsätieteiden osaston tenttiohjeistus.
Kuluvan lukuvuoden aikana opetettavien opintojaksojen jälkeen pidettäville kurssitenteille ilmoittautuminen Pepissä ei ole pakollista, mutta on suositeltavaa. Ilmoittautuminen kurssitentille päättyy yleensä kaksi päivää ennen tenttiä.
Opintojen arvostelu
Metsätieteen perusopintojen opintokokonaisuus arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Metsätieteen aineopintojen opintokokonaisuus arvostellaan asteikolla 0-5. Arvosana lasketaan opintojakson opintopisteillä painotettuna keskiarvona kokonaisuuteen pakollisena kuuluvista numeerisesti arvostelluista opintojaksoista. Valinnaiset aineopinnot huomioidaan arvosanan laskennassa ainoastaan, jos niillä on arvosanaan korottava vaikutus. Tutkielma arvostellaan erikseen, eikä sitä huomioida kokonaisuuden arvosanassa.
Syventävien opintojen opintokokonaisuus arvostellaan arvosteluasteikolla 0–5. Syventävien opintojen arvosana lasketaan kahden pakollisen tutkintoon kuuluvan moduulin opintojaksoista opintojaksojen opintopisteillä painotettuna keskiarvona numeerisista arvosanoista. Jos pakollisten moduuleiden opintojaksoista ei tule täyteen vaadittu 28 op, arvosanaan lasketaan muiden moduuleiden opintojaksoja niin, että vaadittu opintopistemäärä täyttyy. Muut vaatimusten yli menevät syventävät opinnot huomioidaan arvosanan laskennassa ainoastaan, jos niillä on arvosanaan korottava vaikutus. Tutkielma arvostellaan erikseen, eikä sitä huomioida kokonaisuuden arvosa-
nassa.
Tutkintorakenteet
Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinto (180 op)
Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkintoon opiskelija suorittaa seuraavat opinnot:
- Metsätieteen perusopinnot 41 op
- Metsätieteen aineopinnot väh. 58 op sisältäen kandidaatintutkielman (8 op) ja kypsyysnäytteen
- Sivuaine (perusopinnot) väh. 25 op
- Kieli- ja viestintäopinnot 9 op
- Metsätieteitä tukevat menetelmäopinnot 35–39 op sekä yleisopinnot 3 op
- Vapaasti valittavat opinnot 5–9 op
Kandidaatin tutkinto on yleis-, perus- ja aineopintojen osalta yhtenäinen kaikilla opiskelijoilla. Kandidaatin tutkinnon ensimmäinen opiskeluvuosi koostuu pääosin metsätieteiden perusopinnoista sekä metsätieteitä tukevista menetelmäopinnoista. Metsätieteiden aineopinnot sijoittuvat toiseen ja kolmanteen opiskeluvuoteen sivuaineopintojen kanssa. Kandidaatin tutkielman laatiminen ja siihen liittyvä proseminaari sijoittuvat kolmanteen opiskeluvuoteen. Kandidaatin tutkintoon kuuluvat kieli- ja viestintäopinnot suoritetaan toisena tai kolmantena opiskeluvuotena. Muut kieliopinnot kannattaa aloittaa opintojen alkuvaiheessa.
Vapaavalinnaisiin metsätieteen aineopintoihin voi suorittaa Helsingin yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun tarjonnasta opetusyhteistyösopimuksissa (ristiinopiskelu) lukuvuosittain määriteltyjä opintojaksoja. Opintojaksoille on rajoitettu osanotto. Lisätietoja Karelia-ammattikorkeakoulun tarjonnasta ja opintoihin hakeutumisesta opetusyhteistyön verkkosivuilta https://www.uef.fi/fi/jatkuva-oppiminen/ita-suomen-metsatalouden-opetusyhteistyo.
Sivuaine (perusopinnot, 25 op) ja vapaavalinnaiset muut opinnot ovat opiskelijan valittavissa oman kiinnostuksensa mukaan. Sivuaineena on opiskeltava muuta kuin metsätiedettä kuitenkin siten, että sivuaine tukee metsätieteiden pääaineopintoja. Sivuainekokonaisuuksista löytyy suosituksia metsätieteiden osaston opintoyhteisöstä.
Yliopisto-opinnoissa opiskelijalla on mahdollisuus suunnitella opintojen eteneminen henkilökohtaisesti, mutta suorittaakseen MMK-tutkinnon kolmeen vuoteen, yhdessä lukuvuodessa on suoritettava keskimäärin 60 opintopistettä opintoja. Alla on suosituksia joidenkin MMK-tutkinnon kurssien suoritusajankohdiksi. Vuosittainen 60 op ei täyty alla esitetyillä opintojaksoilla, vaan opiskelijan on (hops-ohjaajansa avustuksella) mietittävä kuinka täydentää opintojaan kunakin opiskeluvuonnaan. Opintoja täydennetään henkilökohtaisen opintosuunnitelman (Hops) mukaisesti (muut pääaineen opinnot, sivuaineopinnot, valinnaiset opinnot, muut opinnot).
Metsätieteiden koulutusohjelman ajoitussuositus ja tutkintorakenteet (MMK ja MMM) on kuvattu yksityiskohtaisesti Metsätieteiden osaston Peppi-oppaassa.
Maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinto (120 op)
Maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinto (ylempi korkeakoulututkinto, 120 op) jakautuu yleisopintoihin, kaikille pakollisiin syventäviin opintoihin, erikoistaviin syventäviin opintoihin (moduuleihin) ja muihin opintoihin.
Maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkintoon opiskelija suorittaa seuraavat opinnot:
- Metsätieteen syventävät opinnot väh. 76 op sisältäen pro gradu -tutkielman (40 op) ja kypsyysnäytteen
- Sivuaine (perusopinnot) väh. 25 op, jollei sitä ole suoritettu alempaan korkeakoulututkintoon
- Kieli- ja viestintäopinnot 2 op
- Yleis- ja menetelmäopinnot väh. 15 op
- Vapaasti valittavat opinnot 0 - 27 op
Metsätieteen syventäviä opintoja voi suorittaa neljällä erikoistumisalalla. Syventävistä opinnoista koostetaan opiskelijoille opintorekisteriin pääaineen kokonaisuudet erikoistumisalan mukaan seuraavasti:
- Metsätieteen syventävät opinnot (erikoistumisala metsien hoito ja metsäekosysteemit
- Metsätieteen syventävät opinnot (erikoistumisala metsänarviointi ja metsäsuunnittelu)
- Metsätieteen syventävät opinnot (erikoistumisala metsäekonomia ja -politiikka)
- Metsätieteen syventävät opinnot (erikoistumisala metsä-, energia- ja puuteknologia)
Kukin erikoistumisala jakautuu moduuleihin, joista kunkin moduulin laajuus on vähintään 10 op. Erikoistavia syventäviä opintoja on suoritettava tutkintoon vähintään 28 opintopistettä. Lisäksi syventävien opintojen moduuleista opiskelijan on sisällytettävä tutkintoonsa vähintään kaksi moduulia kokonaisuudessaan. Nämä moduulit voivat olla eri erikoistumisaloilta. Pro gradun tulee teemaltaan liittyä kiinteästi toisen tutkintoon sisältyvän moduulin aihealueeseen. Maisterin tutkinnon erikoistumisala määräytyy pro gradun aihealueen mukaan (ns. gradumoduulin mukaan), ja se sovitaan pro gradun aloitusilmoituksen yhteydessä. Opiskelija voi liittää vaaditun kahden kokonaisen moduulin lisäksi tutkintoonsa myös yksittäisiä opintojaksoja muista moduuleista niin, että 28 op vaatimus täyttyy.
Syventävien opintojen erikoistumisalat ja moduulit ovat:
1) Metsien hoito ja metsäekosysteemit
- Metsäekologia ja metsien monimuotoisuus
- Metsämaan ekologia ja hoito
- Metsänhoito ja ekosysteemipalvelut
- Metsien terveys
2) Metsänarviointi ja metsäsuunnittelu
- Forest mensuration
- Metsäsuunnittelu
- Forest information technology
3) Metsäekonomia ja -politiikka
- Metsäbiotalouden liiketoiminta ja ennakointi
- Forest policy
4) Metsä-, energia ja puuteknologia
- Fibrous products and instrumentation
- Forest bioenergy
- Materials science
- Puun hankinta
- Wood materials science and biorefining
Muut maisterin tutkintoon kuuluvat opinnot voi opiskelija valita vapaasti joko oman tai muiden tiedekuntien tarjonnasta esimerkiksi täydentämällä kandidaatin tutkinnon sivuaineen perusopinnot aineopintotasoisiksi (35 op). Ellei sivuaineen perusopintoja (25 op) sisälly jo kandidaatin tutkintoon, on ne tehtävä maisterin tutkinnossa. Sivuaineen on oltava muuta kuin metsätiedettä.
Hops MMM laaditaan kandivaiheen lopussa. Hops-ohjaajat löytyvät metsätieteiden opintoyhteisöstä https://studentuef.sharepoint.com/sites/metsanopintoyhteiso/SitePages/Opintojenohjaus.aspx.
Metsätieteiden koulutusohjelman ajoitussuositus ja tutkintorakenteet (MMK ja MMM) sisältöineen on kuvattu yksityiskohtaisesti Metsätieteiden osaston Peppi-oppaassa.
Englanninkieliset maisteriohjelmat
Linkit avautuvat uuteen välilehteen.
- Master’s Degree Programme in European Forestry (MSc EF)
- Master’s Degree Programme in Forestry (CBU FOR) ja Master's Degree Programme in Forestry (Transatlantic Forestry Master programme), (TransFor-M),
- Master’s Degree Programme in Wood Materials Science (WMS)
Englanninkielisten maisteriohjelmien sisällöt on kuvattu yksityiskohtaisesti Peppi-oppaassa kohdassa Maisteriohjelmat.