Tarkenna hakuasi

37833 Fysiikan OPS 24-25

Fysiikan ja fotoniikan opetussuunnitelmat

Opetussuunnitelma 2024-25

Fysiikan ja matematiikan laitoksella voi opiskella fysikaalisia tieteitä joko fysiikan opettajaksi tai fotoniikan diplomi-insinööriksi. Myös laitoksen tutkimustoiminta suuntautuu sekä fotoniikkaan että didaktiseen fysiikkaan, joten molemmat koulutukset perustuvat ajantasaiseen ja laadukkaaseen tutkimukseen.

Fysiikan aineenopettajakoulutukseen kuuluu pakollisena aineenopettajien pedagogisten opintojen 60 opintopisteen kokonaisuus. Valmistuttuaan opiskelija on pätevä työskentelemään esimerkiksi peruskoulun tai lukion aineenopettajana. Aineenopettajan ja luokanopettajan koulutuksessa opiskellaan lisäksi 60 opintopisteen laajuiset perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot. Nämä opinnot antavat pätevyyden työskennellä myös alakoulussa luokanopettajana. Aineenopettajilla tulee olla valmistuessaan pätevyys opettaa fysiikan lisäksi myös toista oppiainetta. Tämä vaatii 60 opintopisteen laajuiset sivuaineopinnot. Myös aineenopettajan ja luokanopettajan koulutusohjelmasta valmistuville suositellaan toisen opetettavan aineen opetuspätevyyden hankkimista.
Tyypillisin sivuaine on matematiikka, mutta myös kemia on työllistymisen näkökulmasta hyödyllinen sivuaine.

Kandidaatin tutkinnossa opiskellaan laaja-alaisesti fysiikan eri osa-alueita, mutta maisterivaiheessa opettajalinjalaiset keskittyvät koulumaailmassa tarvittavaan didaktiseen fysiikkaan. Yhdessä opetusharjoittelujen ja muiden pedagogisten opintojen kanssa opettajien tarpeisiin räätälöidyt fysiikan opinnot antavat erinomaiset valmiudet toimia erilaisissa opetustehtävissä.

Fysiikan ja matematiikan laitoksen perinteinen fyysikkokoulutus muuttuu fotoniikan diplomiinsinöörikoulutukseksi syksyllä 2023. Tekniikan kandidaatin tutkinto koostuu pääasiassa fysiikan, matematiikan ja ohjelmoinnin kursseista, jotka käymällä opiskelija saa riittävät pohjatiedot ylemmän diplomi-insinöörin tutkinnon suorittamiseen. Tutkintoon voi kuitenkin sisällyttää myös omien urasuunnitelmien mukaisia opintoja.

Diplomi-insinöörivaiheessa opiskelija voi suunnata omaa osaamistaan sekä sivu- että pääaineen kurssivalinnoilla fotoniikan eri osa-alueille kuten optisten systeemien suunnitteluun, optisten komponenttien valmistamiseen, spektrikuvantamiseen, mittalaiteteknologiaan, fotoniikan yritystoimintaan tai laskennalliseen fotoniikkaan. Diplomi-insinöörin tutkinto antaa valmiudet työskennellä sekä yrityksissä että tutkimuslaitoksissa, tai jatkaa opintoja tohtorin tutkintoon.

Kaikkia Fysiikan ja matematiikan laitoksen kursseja koskien lähiopetus voidaan tarvittaessa muuttaa luennoitsijan päätöksellä hybridi- tai etäopetukseksi. Tällöin voidaan myös käyttää yliopiston eettisen ohjeen (https://kamu.uef.fi/student-book/opetuksen-ja-opiskelun-eettisetohjeet/, kohta 2) mukaisia etätenttijärjestelyjä.

Tutkintojen osaamistavoitteet

Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto (180 op)

Fysiikan aineenopettaja / Fysiikan aineenopettaja ja luokanopettaja

Luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija hallitsee kattavasti fysiikan eri osa-alueiden tietoa ja kokeellisen työskentelyn taitoja. Opiskelijalla on valmiudet tieteelliseen ajatteluun ja hänellä on riittävät kieli- ja viestintätaidot sekä hyvät edellytykset ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen. Koulutus perustuu tutkimukseen ja koulutusalojen ammatillisiin käytänteisiin.

Fysiikan aineenopettajan koulutusohjelman opiskelijat suorittavat pääaineen ja toisen opetettavan aineen lisäksi aineenopettajan pedagogisten opintojen perusopinnot. Aineenopettajaopiskelijalla on pedagogisten tietojen ja taitojen perustuntemus, ja hän osaa keskustella opettajan työhön liittyvistä yleisluontoisista kysymyksistä.

Fysiikan aineenopettajan ja luokanopettajan koulutusohjelmassa opiskellaan perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot. Ylemmän tutkinnon suoritettuaan tämä kokonaisuus yhdessä aineenopettajan pedagogisten opintojen kanssa antaa opiskelijalle luokanopettajan kelpoisuuden.

Filosofian maisterin tutkinto (120 op)

Fysiikan aineenopettaja / Fysiikan aineenopettaja ja luokanopettaja

Filosofian maisterin tutkinto antaa fysiikan aineenopettajaksi opiskelevalle hyvät tiedot ja taidot fysiikassa sekä hyvät viestintä- ja kielitaidot. Aineenopettajan pedagogiset opinnot yhdessä muiden tutkintoon kuuluvien opintojen kanssa antavat kelpoisuuden opettaa peruskoulussa ja lukiossa. Koulutus perustuu korkeatasoiseen didaktisen fysiikan tutkimukseen. Filosofian maisterin tutkinto antaa valmiudet opettajan tieteelliseen jatkokoulutukseen.

Filosofian maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelija osaa toimia fysiikanopettajana eri kouluasteilla. Hän on fysiikan ja opetuksen asiantuntija ja pystyy työskentelemään erilaisissa fysiikan opetuksen alan tehtävissä yhteiskunnassa. Opiskelija osaa soveltaa, analysoida, arvioida ja luoda fysiikan ja sen oppimisen tietoa työssään. Opiskelija osaa hyödyntää fysiikan opetukseen ja oppimiseen liittyvää tutkimusta ja toimia erilaisissa oppimisympäristöissä
vuorovaikutteisesti.

Fysiikan aineenopettajan ja luokanopettajan koulutusohjelman suorittaneet opiskelijat ovat sisällyttäneet opintoihinsa perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien opinnot. Ylemmän tutkinnon suoritettuaan kyseinen kokonaisuus yhdessä aineenopettajan pedagogisten opintojen kanssa antaa opiskelijalle luokanopettajan kelpoisuuden.

Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto (180 op)

Fyysikko

Luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija hallitsee kattavasti fysiikan eri osa-alueiden tietoa ja kokeellisen työskentelyn taitoja. Opiskelijalla on valmiudet tieteelliseen ajatteluun ja hänellä on riittävät kieli- ja viestintätaidot. Yhdessä matematiikan osaamisen kanssa nämä antavat edellytykset ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen.

Tutkinnon suoritettuaan opiskelija hallitsee tieteellisen kirjoittamisen perusteet ja osaa työskennellä kokeellisesti etenkin valon mittaamiseen liittyvissä tehtävissä. Opiskelija ymmärtää mittalaitteiden toimintaa ja mittauksiin liittyviä epätarkkuuksia ja virheitä.

Filosofian maisterin tutkinto (120 op)

Fyysikko

Filosofian maisterin tutkinnon tavoitteena on antaa opiskelijalle hyvä tietämys modernista optiikasta ja fotoniikasta sekä teoreettisella että kokeellisella tasolla. Tämä tarkoittaa kykyä ymmärtää optisia ilmiöitä, optisten systeemien suunnittelu- ja analysointimenetelmiä, sekä valonkulkua ohjaavien rakenteiden valmistusmenetelmiä ja kykyä osallistua oman alansa tieteelliseen viestintään. Nämä taidot yhdessä antavat valmiudet työskennellä fotoniikan alan yrityksissä asiantuntija- ja suunnittelutehtävissä ja ne antavat myös valmiudet fotoniikan alan jatko-opintoihin. Opetus perustuu laitoksella toteutettavaan korkeatasoiseen fotoniikan tutkimukseen.

Tekniikan kandidaatin tutkinto (180 op)

Fotoniikka

Tekniikan kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija hallitsee kattavasti fysiikan eri osa-alueiden tietoa ja kokeellisen työskentelyn taitoja. Opiskelijalla on valmiudet tieteelliseen ajatteluun ja hänellä on riittävät kieli- ja viestintätaidot. Yhdessä matematiikan ja ohjelmoinnin osaamisen kanssa nämä antavat edellytykset ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen.

Tutkinnon suoritettuaan opiskelija hallitsee tieteellisen kirjoittamisen perusteet ja osaa työskennellä kokeellisesti etenkin valon mittaamiseen liittyvissä tehtävissä. Opiskelija ymmärtää mittalaitteiden toimintaa ja mittauksiin liittyviä epätarkkuuksia ja virheitä. Opiskelija tuntee fotoniikan alan yritystoimintaa sekä liiketoiminnan perusteita.

Diplomi-insinöörin tutkinto (120 op)

Fotoniikka

Diplomi-insinöörin tutkinnon tavoitteena on antaa opiskelijalle hyvä tietämys modernista optiikasta ja fotoniikasta sekä teoreettisella että kokeellisella tasolla. Tämä tarkoittaa kykyä ymmärtää optisia ilmiöitä, optisten systeemien suunnittelu- ja analysointimenetelmiä, sekä valonkulkua ohjaavien rakenteiden valmistusmenetelmiä ja kykyä osallistua oman alansa tieteelliseen viestintään. Nämä tiedot ja taidot antavat valmiudet fotoniikan alan jatko-opintoihin.

Opiskelija tuntee erilaisissa fotoniikan sovelluksissa käytettävät teknologiat, joten hän pystyy työskentelemään fotoniikan alan yrityksissä johto-, asiantuntija- ja suunnittelutehtävissä. Lisäksi opiskelija hallitsee muut työelämässä tarvittavat taidot, kuten työyhteisössä toimimisen, liiketoiminnan perusteet ja projektien hallinnan.

Tutkintorakenteet

Fysiikan koulutusten tutkintorakenteet (LuK ja FM/ TkK ja DI) on kuvattu yksityiskohtaisesti Fysiikan ja matematiikan laitoksen Peppi-oppaassa (avautuu uuteen välilehteen).

Opintolinjan vaihto

Mikäli opiskelija haluaa vaihtaa luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon jälkeen opintolinjaansa fyysikkolinjalta opettajalinjalle, edellytetään häneltä täydentävinä opintoina kurssien ’Laboratoriotyöskentelyn perusteet opettajille’, ’Kokeellinen koulufysiikka’ ja ’Tutkimusperustaisen fysiikan opetuksen perusteet’ suorittamista.

Mikäli opiskelija vaihtaa pääaineensa fysiikkaan tai tulee uutena opiskelijana Itä-Suomen yliopistoon tavoitteenaan suorittaa filosofian maisterin tutkinto fysiikasta, häneltä edellytetään aiemmin suoritetut fysiikan perus- ja aineopinnot tai näitä vastaava opintokokonaisuus; muussa tapauksessa häneltä voidaan edellyttää täydentäviä opintoja. Täydentävistä opinnoista päätetään henkilökohtaista opintosuunnitelmaa laadittaessa.

Englanninkieliset maisteriohjelmat

Fotoniikassa on neljä  kansainvälistä maisteriohjelmaa (120 op):

  • Master’s Degree Programme in Photonics (avautuu uuteen välilehteen)
  • Erasmus Mundus Joint Master's Degree in Photonics for Security Reliability, Sustainability and Safety (iPSRS, avautuu uuteen välilehteen)
  • Erasmus Mundus Joint Master's Degree in Computational Colour and Spectral Imaging (COSI, avautuu uuteen välilehteen)
  • Erasmus Mundus Joint Master's Degree in Imaging and Light in Extended Reality (IMLEX, avautuu uuteen välilehteen)

Maisteriohjelmista tarkempaa tietoa löydät fysiikan ja matematiikan laitoksen verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen) ja Pepistä. Englanninkielisten maisteriohjelmien sisällöt on kuvattu yksityiskohtaisesti Peppi-oppaassa kohdassa Master's Degrees in English.