Tarkenna hakuasi

8604 LL Opas Opintosuoritusten arviointi

Opintosuoritusten arviointi

Tiedekuntaneuvoston päätöksen mukaisesti lääketieteen ja hammaslääketieteen syventävien opintojen opinnäytetyön arviointi yhtenäistettiin tiedekunnan yleisten tarkennettujen opinnäytetyöohjeiden mukaiseksi. Täten 1.8.2014 lähtien hyväksytyt opinnäytetyöt arvostellaan asteikolla 1-5 (1, välttävä; 2, tyydyttävä; 3, hyvä; 4, kiitettävä; 5, erinomainen) alla olevasta TTtdk:n pysyväismääräyksistä poiketen.

Hyväksytyn tenttisuorituksen kaikille yhteinen läpäisyraja on 50 %. Tästä rajasta voi poiketa vain erityisestä ja perustellusta syystä. Arviointiperusteet ja rajat on ilmoitettava opiskelijoille opintojaksokuvauksissa tai viimeistään opintojakson alkaessa. Tenttituloksia ilmoitettaessa tentissä saavutettuja pisteitä ei pyöristetä minkään arvosanan kohdalla, ei myöskään läpäisyrajan kohdalla.

Lisäksi, jos opiskelija reputtaa kolmessa perättäisessä saman opintojakson tentissä on hän velvoitettu keskustelemaan tilanteesta opintojakson tai oppiaineen vastuuhenkilön kanssa. Vasta kun neuvottelu on pidetty voi opiskelija ilmoittautua seuraavaan tentin uusintaan.

Opintosuoritusten arvioinnista on säädetty Itä-Suomen yliopiston Tutkintosäännön 32 § ja 33 §:ssä ja Terveystieteiden tiedekunnan tutkintoja ja opintoja koskevissa pysyväismääräyksissä 14 §. Yliopistolain 44 §:n 1 momentin mukaan opiskelijalla on oikeus saada tieto arvosteluperusteiden soveltamisesta opintosuoritukseensa. Hänelle on varattava tilaisuus tutustua arvosteltuun kirjalliseen tai muuten tallennettuun opintosuoritukseen.

YL 44 § Opintosuoritusten arviointi ja opintojen hyväksilukeminen
Opiskelijalla on oikeus saada tieto arvosteluperusteiden soveltamisesta opintosuoritukseensa. Hänelle on varattava tilaisuus tutustua arvosteltuun kirjalliseen tai muuten tallennettuun opintosuoritukseen. Kirjalliset ja muulla tavoin tallennetut opintosuoritukset on säilytettävä vähintään kuuden kuukauden ajan tulosten julkistamisesta.

TS 32§ Opintosuoritusten arvioinnissa käytettävät asteikot ja arvosanat
Opintosuoritusten arvioinnista käytetään asteikkoa 0-5, jossa arvosanojen merkitys on seuraava: 5 = erinomainen, 4 = kiitettävä, 3 = hyvä, 2= tyydyttävä, 1 = välttävä ja 0 = hylätty. Suoritukset voidaan arvioida myös asteikolla hyväksytty - hylätty. Hyväksytyn suorituksen vähimmäisvaatimukset määritellään opintojaksokuvauksessa.

Syventävien opintojen hyväksytyt tutkielmat, lisensiaatintutkimukset ja väitöskirjat voidaan myös arvioida seitsenportaisella asteikolla: approbatur, lubenter approbatur, non sine laude approbatur, cum laude approbatur, magna cum laude approbatur, eximia cum lau-de approbatur ja laudatur taikka asteikolla tyydyttävä, hyvä ja erinomainen tai asteikolla hyväksytty ja kiittäen hyväksytty.
Toisen kotimaisen kielen taidon arvioida käytetään asteikkoa tyydyttävä tai hyvä; sen mukaan, mitä laissa julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta (424/2003) sekä valtioneuvoston asetuksessa suomen ja ruotsin kielen taidon osoittamisesta valtionhallinnossa (481/2003) määrätään.

Opintosuorituksen arvosanan korotus

Opiskelijalle on varattava mahdollisuus korottaa hyväksytyn opintosuorituksen arvosanaa. Saman opintosuorituksen useista suorituksista on voimassa korkein arvosana.

TS 33§ Opintosuoritusten arviointi
Mikäli opiskelija on uusinut opintosuorituksen ja saanut samasta opintosuorituksesta eri arvosanoja tai opintopistemääriä, hänen lopulliseksi opintosuorituksekseen tulee opintopistemäärältään laajin suoritus riippumatta arvosanasta. Mikäli opintopistemäärät ovat samoja, opintosuoritukseksi tulee arvosanaltaan korkein suoritus, ellei opiskelija muuta ha-lua. Laajuuden ja arvosanan ollessa samoja tulee lopulliseksi opintosuoritukseksi viimeisin suoritus.

TTtdk PM 14 § Opintosuoritusten arvostelu
Opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen kuulustelut järjestetään tiedekunnan antamien tarkempien määräysten mukaan ottaen huomioon mitä asiasta on määrätty tutkintosäännössä.
Hyväksytyt opintojaksot arvostellaan asteikolla 1-5 (1, välttävä; 2, tyydyttävä; 3, hyvä; 4, kiitettävä; 5, erinomainen) tai asteikolla hyväksytty/ hylätty. Opintokokonaisuudet (perusopinnot, aineopinnot, perus- ja aineopinnot, syventävät opinnot) arvostellaan asteikolla 1-5 (1, välttävä; 2, tyydyttävä; 3, hyvä; 4, kiitettävä; 5, erinomainen) tai hyväksytty/ hylätty. Arvostelusta määrätään tarkemmin opetussuunnitelmassa.
(Lääketieteen ja hammaslääketieteen syventävien opintojen tutkielma arvostellaan arvosteluasteikolla hyväksytty/hylätty. Vrt. TTtdk:n päätös 29.4.2014 viisiportaisesta arvioinnista.) Hyväksytty pro gradu –tutkielma arvostellaan asteikolla 1-5 (1, välttävä; 2, tyydyttävä; 3, hyvä; 4, kiitettävä; 5, erinomainen). Tutkielman mainesanaa ei oteta huomioon pääaineen opintoja arvosteltaessa.
Lisensiaattitutkielmat arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty ja väitöskirjat asteikolla hylätty- hyväksytty - kiittäen hyväksytty.