Refine your search

38539 Dekaanin kirjallinen huomautus ja opintojakson hylkääminen

Dekaanin kirjallinen huomautus ja opintojakson hylkääminen

Tiedekunnan dekaani tai erillis- tai palvelulaitoksen johtaja selvittää rikkomusepäilyä, arvioi rikkomusta ja päättää soveltuvien selvittämiskeinojen käyttämisestä. Opiskelijalle lähetetään kirjallisesti tiedoksi, mistä rikkomuksesta häntä epäillään ja varataan hänelle tilaisuus tulla kuulluksi asiassa. Ensisijaisesti kuuleminen toteutetaan siten, että opiskelijalta pyydetään kirjallinen lausunto. Tarvittaessa kuuleminen voidaan järjestää suullisesti. Lausuntopyyntö tai kutsu kuulemistilaisuuteen lähetetään tiedoksi opiskelijalle paperipostilla tai sähköpostilla. Sähköpostia voidaan käyttää, jos opiskelijalta on kysytty lupa sen käyttämiseen. Rikkomusepäilyssä voidaan kuulla myös muita asianosaisia. Vilppiä voidaan selvittää myös plagiaatintunnistusjärjestelmässä tai videotallenteilta.

Mikäli ensisijaisen kirjallisen kuulemisen sijaan päätetään kuuleminen toteuttaa suullisessa kuulemistilaisuudessa, on se dokumentoitava allekirjoitetulla pöytäkirjalla. Pöytäkirjasta tulee ilmetä, keitä tilaisuuteen on osallistunut, milloin kuuleminen on järjestetty, mikä on kuulemisen tarkoitus sekä mikä on asianosaisen mielipide asiasta ja mitkä ovat asianosaisen selitykset niistä selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Opiskelija voi ottaa kuulemistilaisuuteen mukaan haluamansa henkilön tuekseen.

Kuulemisen jälkeen dekaani tai erillis- tai palvelulaitoksen johtaja ratkaisee, onko rikkomusta tapahtunut (jos ei, asia raukeaa) ja onko kyseessä lievä tai vakava rikkomus, sekä päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Jos dekaani katsoo, ettei rikkomusta ole tapahtunut, lähetetään tästä tieto esimerkiksi sähköpostilla opiskelijalle ja opettajalle. Rikkomusta voidaan pitää lievänä esim. silloin, jos kyseessä on yksittäinen teko ja se johtuu huolimattomuudesta tai tietämättömyydestä, ja rikkomuksesta on aiheutunut vain vähäistä vahinkoa. Dekaani antaa lievästä rikkomuksesta kirjallisen huomautuksen. Lisäksi dekaani suosittelee tarvittaessa opettajaa hylkäämään opintosuorituksen tai alentamaan arvosanaa. Opintosuorituksen hylkäämisen tai arvosanan alentamisen tekee opintojakson vastuuhenkilö. Dekaanin tai erillis- tai palvelulaitoksen johtajan antama seuraamus annetaan tiedoksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten opiskelijalle, opettajalle, tutkinto-ohjelman laitosjohtajalle ja valmistelijoille.

Opintosuorituksen hylkäämistä ja arvosanan alentamista koskeva opettajan päätös on opintojakson arvostelua koskeva päätös, josta voi hakea oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta.

Mikäli dekaani tai erillis- tai palvelulaitoksen johtaja opiskelijaa kuultuaan katsoo vakavan rikkomuksen tapahtuneen, hän ilmoittaa asiasta kirjallisesti rehtorille ja toimittaa samalla asiassa kertyneen asiakirja-aineiston rehtorille. Rikkomuksen vakavuutta arvioitaessa otetaan huomioon vilpin toistuvuus, laajuus ja tahallisuus.