Refine your search

13524 FILO Opas Opinto-oikeuden muutokset

Opinto-oikeuden muutokset humanistisen koulutusalan opinnoissa

Pääaineen tai suuntautumisvaihtoehdon valinta opintojen alussa

Pääaine tai valittu suuntautumisvaihtoehto tallennetaan opintorekisteriin.

Suomen kielen ja kirjallisuuden, kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman sekä englannin ja venäjän kielten opiskelijoiden tulee valita pääaineensa, jos se ei käy ilmi opintorekisterin tiedoista:

Suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelijat valitsevat näistä jommankumman pääaineekseen ja ilmoittavat sen opintopalveluihin.

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelmassa opiskelevat valitsevat jonkin koulutusohjelman aineen kandidaatin tutkinnon pääaineekseen ja ilmoittavat sen opintopalveluihin.

Venäjän kielen opiskelijat valitsevat maisteriopintojen pääaineeksi joko venäjän kielen ja kulttuurin tai venäjän kielen ja kääntämisen ja ilmoittavat sen opintopalveluihin. Valinta on tehtävä kandidaattiseminaarin aikana.

Englannin kielen pääaineopiskelijat suorittavat yhteiset englannin kielen perusopinnot. Aineopinnoissa opiskelijat valitsevat joko englannin kielen ja kulttuurin tai englannin kielen ja kääntämisen opintopolun. Kandidaatintutkinnon pääaine määräytyy opintopolun mukaisesti: joko englannin kieli ja kulttuuri tai englannin kieli ja kääntäminen. Englannin aineenopettajaksi voi valmistua vain kielen ja kulttuurin opintopolulta.

Englannin kielen ja kääntämisen opintopolulle on erillinen haku. Englannin kielen pääaineopiskelija voi hakea englannin kielen ja kääntämisen opintopolulle ensimmäisen opintovuoden kevätlukukauden lopussa suoritettuaan perusopinnot. Mikäli opiskelija ei erikseen hae englannin kielen ja kääntämisen opintopolulle, hän siirtyy automaattisesti englannin kielen ja kulttuurin opintopolulle. Englannin kielen ja kääntämisen opintopolulle valitaan korkeintaan 25 pääaineopiskelijaa vuosittain. Valintaperusteet vahvistetaan tiedekunnassa syyslukukaudella ja lisätään opinto-oppaaseen.

Tiedekunnassa 16.12.2019 vahvistetut kevään 2020 valintakriteerit:
Jos hakijoita on enemmän kuin 25, opiskelijat asetetaan järjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
1. suoritettu englannin kielen perusopintokokonaisuus
2. englannin kielen perusopintokokonaisuuden arvosana
3. englannin kielen perusopintokokonaisuuden painotettu keskiarvo
4. mikäli hakijalta puuttuu perusopintokokonaisuus, huomioidaan
a) pääaineen opintopistekertymä ja b) suoritettujen opintojaksojen arvosanojen keskiarvo.

Kääntämisen opinnot edellyttävät erinomaista suomen kielen taitoa. Mikäli englannin kielen ja kääntämisen opintopolulle hakevalla ei ole suomalaista koulusivistystä tai muutoin todistettua riittävän hyvää opintojen vaatimaa suomen kielen taitoa (Yleisen kielitutkinnon taso 5), hänen tulee osallistua humanistisen osaston järjestämään kielitaitokokeeseen.

Pääaineen vaihtaminen

Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa humanististen tieteiden kandidaatin ja filosofian maisterin tutkintoja suorittavat opiskelijat voivat hakea pääaineen vaihtamista vapaamuotoisella, tiedekunnalle osoitetulla hakemuksella. Hakemus toimitetaan osastosihteeri Tuula Nissiselle. Hakemuksessa on mainittava seuraavat asiat:
· päiväys
· hakijan nimi, opiskelijanumero ja yhteystiedot (ml. sähköpostiosoite)
· mitä sivuaineoikeutta haetaan
· millä perusteella
· selvitys aiemmista opinnoista
· antaako hakija luvan sähköiseen asiointiin.
Mukaan on liitettävä todistuskopio tai suoritusrekisteriote.

Hakuaika on jatkuva. Edellytykset pääaineen vaihtamiselle vaihtelevat oppiaineen mukaan ja sen mukaan, missä opintojen vaiheessa pääainetta halutaan vaihtaa.

Englannin kieli ja kulttuuri, englannin kieli ja kääntäminen: Kandidaattivaiheen hakijan edellytetään suorittaneen uusien tutkintovaatimusten (2018-2021) mukaiset englannin kielen perusopinnot tai aiempien tutkintovaatimusten mukaiset englannin kielen ja kulttuurin tai englannin kielen ja kääntämisen perusopinnot. Valinta edellyttää oppiaineen professorin puoltoa ja aktiivista opiskelua (opintojen vaiheesta riippuen opintosuorituksia tai opintojaksoille osallistumista). Mahdolliset täydentävät opinnot määritetään opetussuunnitelmassa. Maisterivaiheen hakijan tulee olla suorittanut haettavasta pääaineesta perus- ja aineopinnot. Englannin oppiaineen sisällä (englannin kieli ja kulttuuri, englannin kieli ja kääntäminen) pääainetta maisterivaiheessa vaihtava suorittaa syventävät opinnot uuden pääaineen opetussuunnitelman mukaisesti. Hakijalle voidaan määrätä täydentäviä opintoja (korkeintaan 60 opintopistettä). Täydentäviä opintoja määrätään suoritettavaksi niin, että opiskelijan voidaan katsoa saavuttavan riittävät valmiudet filosofian maisterin tutkintoon kuuluvien syventävien opintojen suorittamiseen. Pääaineen vaihto edellyttää oppiaineen professorin puoltoa ja aktiivista opiskelua.

Ruotsin kieli: Kandidaattivaiheen hakijan pitää olla suorittanut ruotsin kielen perusopinnot painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvin tiedoin (3/5). Maisterivaiheen hakijan tulee olla suorittanut ruotsin kielestä sekä perus- että aineopinnot. Aineopintojen kokonaisarvosanan on tällöin oltava painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvät tiedot (3/5).

Venäjän kieli: Kandidaattivaiheen hakijan pitää olla suorittanut venäjän kielen perusopinnot painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvin tiedoin (3/5). Maisterivaiheen hakijan tulee olla suorittanut venäjän kielestä sekä perus- että aineopinnot. Aineopintojen kokonaisarvosanan on tällöin oltava painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvät tiedot (3/5).

Suomen kieli ja kirjallisuus: Kandidaattivaiheen hakijan on pitänyt suorittaa haetusta pääaineesta perusopinnot vähintään hyvin tiedoin (3/5). Maisterivaiheen hakijan tulee olla suorittanut haetusta pääaineesta sekä perus- että aineopinnot. Aineopintojen kokonaisarvosanan on tällöin oltava vähintään hyvät tiedot (3/5).

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelma: Kandidaattivaiheen hakijan tulee olla suorittanut haettavasta pääaineesta perusopinnot painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvin tiedoin (3/5). Koulutusohjelman tarjoamia pääaineita ovat kirjallisuus, perinteentutkimus tai kulttuurintutkimus (erikoistumisalat kulttuuriantropologia, mediakulttuuri ja viestintä, etnomusikologia, sukupuolentutkimus tai taiteensosiologia). Maisterivaiheen hakijan tulee olla suorittanut haettavasta pääaineesta sekä perus- että aineopinnot. Aineopintojen kokonaisarvosanan on tällöin oltava vähintään hyvät tiedot (3/5).

Siirtyminen suorittamaan pelkkää maisterin tutkintoa

Kandidaatin ja maisterin tutkintoja suorittamaan valittu opiskelija voi tietyin ehdoin hakea opinto-oikeuden muuttamista pelkäksi maisterin tutkinnoksi. Opinto-oikeuden muutosta tulee hakea yliopiston opinto-oikeuden muutoshakemuksella. Lomake löytyy Kamusta. Lisätietoa asiasta antavat amanuenssit.

Muokattu 2.3.2021: poistettu siirtohakua käsittelevät ohjeet ja lisätty ohjeet vapaamuotoisen hakemuksen tekemisestä.

Opinto-oikeuden muutokset kasvatustieteellisen koulutusalan opinnoissa

Pääaineen vaihtaminen

Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastossa ei ole mahdollista vaihtaa pääainetta.

Kasvatustieteiden ja psykologian osastossa ei ole mahdollista vaihtaa pääainetta, paitsi tietyin edellytyksin Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen asiantuntijakoulutuksessa.

Haku hakukohteisiin tapahtuu yhteishaun kautta.

Yhteishaun hakukohteet, ohjeet, hakuajat ym. lisätietoa on saatavissa yliopiston opiskelijavalintasivustolta (linkki avautuu uudelle välilehdelle). Hakuneuvonnan yhteystiedot löydät kunkin hakukohteen tiedoista.

Siirtyminen suorittamaan pelkkää maisterin tutkintoa

Kandidaatin ja maisterin tutkintoja suorittamaan valittu opiskelija voi tietyin ehdoin hakea opinto-oikeuden muuttamista pelkäksi maisterin tutkinnoksi. Opinto-oikeuden muutosta tulee hakea yliopiston opinto-oikeuden muutoshakemuksella. Lomake löytyy Kamusta. Lisätietoa asiasta antavat amanuenssit.

Kasvatustieteiden ja psykologian osasto

Kasvatustieteen kandidaatin (ja optiona kasvatustieteen maisterin) opinto-oikeuden omaava opiskelija voi anoa kasvatustieteiden ja psykologian osastossa oikeutta siirtyä suorittamaan suoraan maisterin tutkintoa seuraavin perustein:

  • alempi tai ylempi yliopistotutkinto suoritettu sekä
  • ns. täydentävinä opintoina suoritettu oman pääaineen perus- ja aineopinnot sekä mahdolliset muut koulutuksen määrittämät täydentävät opinnot.

Täydentävät opinnot eivät sisälly maisterin tutkintoon.

Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto

Kasvatustieteen kandidaatin (ja optiona kasvatustieteen maisterin) opinto-oikeuden omaava opiskelija voi anoa soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastossa oikeutta siirtyä suorittamaan suoraan kasvatustieteen maisterin tutkintoa seuraavin perustein:

  • alempi tai ylempi yliopistotutkinto suoritettu sekä
  • ns. täydentävinä opintoina suoritettu

luokanopettajakoulutuksessa kasvatustieteen perus-ja aineopinnot 70 op
kotitalousopettajakoulutuksessa kotitaloustieteen perus-ja aineopinnot 80 op
käsityönopettajakoulutuksessa käsityötieteen, monimateriaalisen käsityön perus-ja aineopinnot 80 op

Opiskelija suorittaa maisterin tutkintoon pakollisena sivuaineena

  • luokanopettajakoulutuksessa perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot 60 op
  • kotitalous- ja käsityönopettajakoulutuksissa opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Täydentävät opinnot eivät sisälly maisterin tutkintoon.

Opinto-oikeuden muutokset psykologian koulutusalan opinnoissa

Pääaineen vaihtaminen

Kasvatustieteiden ja psykologian osastossa ei ole mahdollista vaihtaa pääainetta, paitsi tietyin edellytyksin Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen asiantuntijakoulutuksessa. Haku hakukohteisiin tapahtuu yhteishaun kautta.

Yhteishaun hakukohteet, ohjeet, hakuajat ym. lisätietoa on saatavissa yliopiston koulutusvalintasivustolta (linkki avautuu uudelle välilehdelle).

Siirtyminen suorittamaan pelkkää maisterin tutkintoa

Psykologian kandidaatin (ja optiona psykologian maisterin) opinto-oikeuden omaava opiskelija voi anoa kasvatustieteiden ja psykologian osastossa oikeutta siirtyä suorittamaan suoraan maisterin tutkintoa seuraavin perustein:

  • alempi tai ylempi yliopistotutkinto suoritettu
  • ns. täydentävinä opintoina suoritettu oman pääaineen perus- ja aineopinnot sekä mahdolliset muut koulutuksen määrittämät täydentävät opinnot.

Täydentävät opinnot eivät sisälly maisterin tutkintoon. Opinto-oikeuden muutosta tulee hakea yliopiston opinto-oikeuden muutoshakemuksella. Lomake on Kamussa. Lisätietoa asiasta antaa amanuenssi.

Opinto-oikeuden muutokset teologisen koulutusalan opinnoissa

Suuntautumisvaihtoehdon muutos

Opiskelija voi hakea suuntautumisvaihtoehdon muutosta oman koulutusohjelmansa sisällä. Koulutusohjelman muutokset ovat mahdollisia yleisen siirtohaun kautta siihen kirjatuin ehdoin. Jos opiskelijalle myönnetään suuntautumisvaihtoehdon muutos, hän menettää entisen suuntautumisvaihtoehdon mukaisen opinto-oikeutensa.

Ennen suuntautumisvaihtoehdon muutoksen hakemista opiskelijan tulee laatia ja hyväksyttää uuden suuntautumisvaihtoehdon tutkintovaatimusten mukainen HOPS.

Opetusalan suuntautumisvaihtoehto

Opetusalan suuntautumisvaihtoehtoon muutosta hakevien tulee hakea aineenopettajan pedagogisten opintojen suoritusoikeutta. Hakuaika on maaliskuussa. Lisätietoja ja -ohjeita saa Filosofisen tiedekunnan sivuaineoppaasta. Valittavien määrä on rajattu.

Teologin tai kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehto

Teologin tai kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehtoon siirtyminen tapahtuu ilman kiintiötä kerran vuodessa kevään siirtohaun hakuaikana. Muutosta haetaan hakulomakkeella, joka löytyy Teologian opintoyhteisöstä (avautuu uuteen välilehteen, vaatii kirjautumisen).

Suuntautumisvaihtoehdon muutos oman koulutusohjelman teologin suuntautumisvaihtoehtoon on mahdollista seuraavin ehdoin:

  • opiskelija jättää hakemuksensa kevään siirtohaun hakuaikana sähköpostilla osoitteeseen teol.haku@uef.fi tai teologian osaston kansliaan osastosihteeri Tuula Nissiselle
  • opiskelija laatii ja hyväksyttää ennen hakemista uuden, teologin suuntautumisvaihtoehdon tutkintovaatimuksien mukaisen HOPSin

Suuntautumisvaihtoehdon muutos ortodoksisen teologian kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehtoon on mahdollista seuraavin ehdoin:

  • opiskelijalla on jo ortodoksisen teologian opinto-oikeus joko teologin tai opetusalan suuntautumisvaihtoehdossa
  • opiskelija jättää hakemuksensa kevään siirtohaun hakuaikana sähköpostilla osoitteeseen teol.haku@uef.fi tai teologian osaston kansliaan osastosihteeri Tuula Nissiselle
  • opiskelija laatii ja hyväksyttää ennen hakemista uuden, kirkkomusiikin tutkintovaatimuksien mukaisen HOPSin
  • opiskelija osallistuu yhteishaun yhteydessä järjestettävään ortodoksisen kirkkomusiikin musiikkikokeeseen ja saa siitä minimirajan ylittävät pisteet. Musiikkikokeeseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua, suuntautumisvaihtoehdon muutoshakemus toimii ilmoittautumisena.

Musiikkikoe koostuu musikaalisuustestistä ja kolmiosaisesta laulukokeesta. Musikaalisuustesti sisältää musiikin teorian ja säveltapailun osiot (melodia- ja rytmidiktaatti, intervalli-, asteikko-, sointuanalyysitehtäviä). Laulukokeeseen kuuluu

  1. vigilian alkupsalmi (Ps. 104),
  2. yksi pakollinen yksinlaulu,
  3. yksi vapaavalintainen säestyksellinen yksinlaulu,
  4. laulutehtävä: sointujen ja intervallien laulaminen.

Jokaisesta musiikkikokeen neljästä osioista tulee saavuttaa vähintään viisi (5) pistettä 10 pisteestä.

Siirtyminen suorittamaan pelkkää maisterin tutkintoa

Teologian kandidaatin (ja optiona teologian maisterin) opinto-oikeuden omaava teologin tai opetusalan suuntautumisvaihtoehdon opiskelija voi anoa siirtoa suorittamaan suoraan teologian maisterin tutkintoa suorittamatta lainkaan teologian kandidaatin tutkintoa, mikäli opiskelija on suorittanut kaikki seuraavat opinnot:

  • jokin alempi tai ylempi yliopistotutkinto
  • oman koulutusohjelman perusopinnot (60 op/35 ov) vähintään hyvin tiedoin (3/5) enintään kymmenen vuotta aikaisemmin tai vastaavat opinnot.

Jos opiskelijalle myönnetään opinto-oikeuden muutos, hänen tulee suorittaa teologian maisterin tutkintoon vähintään 10 opintopistettä klassisten kielten opintoja.

Täydentävät opinnot eivät sisälly maisterin tutkintoon. Opinto-oikeuden muutosta tulee hakea yliopiston opinto-oikeuden muutoshakemuksella. Lomake on Kamussa. Lisätietoa asiasta antavat amanuenssit.

Päivitetty 18.1.2021: muokattu ohjeita "Siirtyminen suorittamaan pelkkää maisterin tutkintoa".
Päivitetty 17.2.2021: lisätty sähköpostiosoite teologin tai kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehdon ohjeisiin.