Tarkenna hakuasi

Opetustarjonta lukuvuonna 2025 – 2026

Opetustarjonnasta löydät tiedekunnittain seuraavan lukuvuoden aikana tarjolla olevat opintojaksot. Opintojaksoista ilmoitetaan tarjonnassa perustiedot (jakson nimi, koodi, laajuus, sekä toteutuksen lukukausi/kaudet. Lisäksi tiedoissa voi olla tieto opetusmuodosta (esim. lähi-, etä- tai monimuoto-opetus tai itsenäinen opiskelu).

Opetustarjontatieto on tarkoitettu avuksi opintojen suunnitteluun. Huomaa, että tarjontatietoihin voi tulla vielä muutoksia kevään aikana, joten tarkista ennen omaa opintojen suunnitteluasi ajantasainen tieto Kamusta tai Peppi-oppaasta ja kysy tarvittaessa lisätietoja tiedekunnan opintoneuvonnasta tai hops-ohjaajaltasi.

Opetustarjontatiedot poistuvat Kamusta 19.6. ja lopullinen vahvistettu opetus julkaistaan tarkkoine tietoineen Pepissä ja Pepin opinto-oppaassa 31.7. mennessä.

Koulutuspalveluiden asiakaspalvelu

Koulutuspalveluiden asiakaspalvelu tarjoaa yleistä opintoneuvontaa, lisätietoa yliopistoon ilmoittautumisesta ja opiskeluoikeuksista sekä ylläpitää opiskelijarekisteriä. Muutokset henkilötietoihin tehdään koulutuspalveluiden asiakaspalvelussa. Palvelupisteeltä saat myös opiskelutodistukset sekä opintosuoritusotteet.

Palvelunumero: 029 445 8900

  • puhelinpalveluaika ma–to klo 12–14

Asiakaspalvelupisteen aukiolo- ja palveluaika:

Koulutuspalveluiden asiakaspalvelun ajankohtaiset poikkeusaukioloajat ilmoitetaan tässä.

Ennen yhteydenottoa, tarkistathan ensin löydätkö vastauksen kysymykseesi Kamusta tai KamuBotista!

Sähköpostiosoite: opiskelu@uef.fi

  • Jos viestisi sisältää luottamuksellista tietoa, ota yhteyttä niin saat ohjeet salatun viestin lähettämiseen.

Käyntiosoite:

  • Joensuussa Aurora-rakennus, sisäänkäynti A, 1 krs. (Yliopistokatu 2)
  • Kuopiossa Canthia-rakennus, 2. krs. Oppari (Yliopistonrinne 3)

Postiosoitteet:

  • Joensuu: Itä-Suomen yliopisto, Koulutuspalvelut, PL 111, 80101 Joensuu
  • Kuopio: Itä-Suomen yliopisto, Koulutuspalvelut, PL 1627, 70211 Kuopio

Tutkinto- ja opetuskieli

Yliopistolain (558/2009) 11 §:n mukaan Itä-Suomen yliopiston opetus- ja tutkintokieli on suomi. Yliopisto voi päättää lisäksi muun kielen käyttämisestä opetus- ja tutkintokielenä ja opintosuorituksissa.

Tässä määräyksessä määrätään yliopiston tutkinto- ja opetuskielestä sekä opintojakson suorituskielestä ja opinnäytetyön kielestä.

Määräys koskee perustutkintokoulutusta lukuun ottamatta kielten tutkinto-ohjelmia sekä kieli- ja viestintäopintoja. Englanninkielisessä tutkinto-ohjelmassa ohjelman tutkinto-, opetus- ja suorituskieli on englanti.

Ohje 1

Tiedekuntaneuvosto voi päättää lisäksi muun kuin suomen kielen käyttämisestä tutkintokielenä opetussuunnitelman hyväksymisen yhteydessä huomioon ottaen suomenkielisen koulutusvastuun toteutumisen (koulutuksen johtosääntö 26 §).

Tutkintokieli on kieli, joilla tutkinto-ohjelma toteutetaan ja se ilmoitetaan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmassa. Tutkinto-ohjelmalla voi olla yksi tai useampia tutkintokieliä. Tutkinto-ohjelman pakollisen osan opintojaksojen opetuskielen tulee olla enin osin sama kuin ohjelman tutkintokieli. Pakollisella osalla tarkoitetaan tutkintokohtaisesti pääaineen tai vastaavan perus-, aine- ja syventäviä opintoja tai näihin rinnastettavia kokonaisuuksia. Enin osa tarkoittaa yli 50 % opintopistemäärästä. Tämän osan opintojaksojen opetus on järjestettävä lähtökohtaisesti kokonaan tutkintokielellä. Tästä voidaan poiketa yksittäistapauksissa pedagogisesta syystä.

Esimerkki: Suurin osa Itä-Suomen yliopiston tutkinto-ohjelmista on tutkintokieleltään suomenkielisiä. Yliopistossa on myös englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia.

Esimerkki: Suomenkielisessä tutkinto-ohjelmassa alempaa korkeakoulututkintoa suorittavan opinnoista voidaan järjestää englanniksi kaikki muut opinnot lukuun ottamatta perus- ja aineopintoja. Perus- ja aineopinnoista voidaan järjestää englanniksi enintään alle 50 %.

Esimerkki: Suomenkielisen tutkinto-ohjelman suomenkielisen osuuden opintojaksojen opetus järjestetään lähtökohtaisesti kokonaan suomeksi. Opiskelijalla on näissä tutkinto-ohjelmissa aina oikeus suomen kielellä järjestettävään opetukseen perus-, aine- ja syventävien opintojen enimmän osan osalta.

Ohje 2

Jokaisella opintojaksolla on opetuskieli. Opintojakson opetuskieli on se kieli, jolla enin osa opetuksesta järjestetään (koulutuksen johtosääntö 26 §). Opintojaksokuvauksessa tulee ilmoittaa, millä kielellä opetus annetaan (koulutuksen johtosääntö 19 §). Jos opetuskieli on muu kuin suomi, opintojaksokuvauksessa ilmoitetaan, millä kielellä opiskelija voi suorittaa tentin tai muun opintojaksoon liittyvän suorituksen (koulutuksen johtosääntö 19 §).

Opetuksessa voidaan käyttää yhtä tai useampaa kieltä.

Esimerkki: Opetuskieli vahvistetaan opetussuunnitelmassa.

Esimerkki: Kun opintojakson opetuskieli on opetussuunnitelman mukaan suomi, opetustapahtumia (esim. luento, seminaari) voidaan järjestää englanniksi enintään alle 50 % opiskelijan työmäärästä opintojaksolla.

Ohje 3

Opintojakson tehtävät sekä tenttikysymykset (tai niitä vastaavat) ja vastaukset annetaan opintojakson opetuskielellä, jolloin se on myös opintojakson suorituskieli. Opintojakson suorituskielellä tarkoitetaan kieltä, jolla opiskelija tekee opintojakson tehtävät (esimerkiksi oppimistehtävät, raportit, tentin, oppimispäiväkirjat tms.). Suomenkielisessä ohjelmassa opiskelijalla on oikeus käyttää sekä kirjallisissa että suullisissa suorituksissa suomen kieltä tai opetussuunnitelman mukaista muuta kieltä (koulutuksen johtosääntö 26 §).

Esimerkki: Suomenkielisessä ohjelmassa opiskelijalla on aina oikeus käyttää opintosuorituksissa (kuten oppimistehtävissä) suomen kieltä.

Ohje 4

Opintojaksojen oppimateriaali valitaan ensisijaisesti pedagogisen harkinnan pohjalta ottaen huomioon mahdollisuus hyödyntää uusinta tutkimustietoa. Opetus- ja suorituskielistä riippumatta aineistoa voidaan tarjota myös muilla yliopiston hyväksymillä kielillä. Oppimateriaalista ja sen kielistä päätetään opetussuunnitelmien vahvistamisen yhteydessä tai muussa yliopiston hyväksymässä opetuksen järjestämistä koskevassa prosessissa.

Esimerkki: Opetus- ja suorituskieli on tyypillisesti suomi tai englanti. Opetussuunnitelmassa voidaan vahvistaa myös esimerkiksi saksankielistä oppimateriaalia.

Ohje 5

Opetusta voidaan yliopiston harkinnan mukaan tarjota kieliversioina käyttäen hyväksi esimerkiksi tallenteita, tekstitystä tai tulkkausta.

Ohje 6

Alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon sisältyvä opinnäytetyö kirjoitetaan lähtökohtaisesti tutkinto-ohjelman tutkintokielellä tai opetussuunnitelmassa määrätyllä kielellä. Oikeudesta käyttää muuta kieltä opinnäytetyössä päättää laitoksen tai osaston koulutuksesta vastaava johtaja. (Koulutuksen johtosääntö 26 §.)

Akateemisen rehtorin päätös (pdf Intrassa, vaatii kirjautumisen)

Itä-Suomen yliopiston neuromoninaiset -vertaistukiryhmä

Tervetuloa mukaan Itä-Suomen yliopiston neuromoninaiset vertaistukiryhmään! Ryhmään ovat tervetulleita kaikki Itä-Suomen yliopiston opiskelijat, joita neuromoninaisuus koskettaa.
Tapaamme kevätkaudella verkkovälitteisesti seuraavina torstai-iltapäivinä:
9.1., 23.1., 6.2., 20.2., 6.3., 20.3., 3.4., 24.4. ja 8.5. kello 14-15
Ryhmätapaamisiin voi tulla piipahtamaan silloin tällöin – tai osallistua kaikkiin. Oman aikataulun mukaisesti.

Jokaisella kerralla luvassa lyhyt aiheeseen liittyvä alustus ja sen jälkeen vapaata keskustelua. Löydät oman teemaan liittyvän ryhmän myös viva engagesta, jossa on kerrottu tarkemmat ryhmätapaamiset ja vierailijat. Tapaamisten diat jaetaan myös vivaan. Liity viva ryhmään täällä: Viva Engage (cloud.microsoft) Ryhmäläiset voivat esittää toiveita käsiteltävistä teemoista.

Ryhmää ohjaa opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija Tiina Juurela.

Microsoft Teams Need help?
Join the meeting now
Meeting ID: 369 805 535 517
Passcode: 5zkofS

Tekoälypolitiikka opiskelijoille Itä-Suomen yliopistossa

Itä-Suomen yliopistossa noudatetaan tekoälypolitiikkaa, joka on esitetty tällä sivulla tiivistetysti. Koko tekoälypolitiikka on luettavissa yliopiston intrassa. Tekoälyn käyttö ei vapauta opiskelijaa vastuusta opintosuoritustensa sisällöstä ja laadusta.
Ohjeet tiivistetysti:

  • Tekoälyä saa käyttää oppimisen tukena opintosuorituksissa, ellei opettaja tätä kiellä
  • Generatiivisen tekoälysovelluksen tai vastaavan käyttämisestä opintosuoritusten laatimisen tukena tulee aina ilmoittaa
  • Jos tekoälyä käytetään vastoin opettajan ohjeita tai tekoälyn käytöstä ei ilmoiteta, selvitetään asia yliopiston vilppiprosessissa
  • Yliopisto suosittelee käyttämään UEF-kirjautumisen kautta vohvelivalikosta löytyvää Copilot-tekoälysovellusta
  • Yliopiston ulkoisiin tekoälysovelluksiin ei saa rekisteröityä UEF-sähköpostiosoitteella.

Tekoälyn käyttö oppimisen tukena

Tekoälyä saa lähtökohtaisesti käyttää oppimisen ja opintosuoritusten laatimisen tukena. Tekoälyllä ja tekoälysovelluksella tarkoitetaan erityisesti laajoihin kielimalleihin perustuvaa generatiivista tekoälyä (niin erilliset tekoälysovellukset kuin generatiivista tekoälyä hyödyntävät muihin ohjelmistoihin integroitavat lisäosat) tai vastaavaa tekoälysovellusta. Esimerkiksi ChatGPT ja Copilot ovat tällaisia tekoälysovelluksia. Wordin oikolukuohjelma ei puolestaan ole tällainen tekoälysovellus.

Tekoälysovellusten käyttö opintosuorituksissa voidaan kieltää opintojaksokuvauksessa tai vastuuopettajan toimesta opintojakson alussa kirjallisesti mikäli on riskinä, että tekoälyn käyttö haittaa osaamistavoitteiden saavuttamista. Opettaja voi ohjeistaa tekoälyn käytöstä esimerkiksi opintojaksokuvauksessa, opintojakson oppimisympäristössä (esim. eLearn Moodle), sähköpostilla tai yksittäisen oppimistehtävän tehtävänannossa. Opettaja voi ohjeistaa esimerkiksi siitä, miten tekoälysovelluksia voidaan käyttää opintosuorituksen ideointi- tai tiedonhakuvaiheessa, kielenhuollossa, stilisoinnissa tai kielenkäännöksissä.
Jos tekoälysovellusta käytetään apuna opintosuoritukseen liittyvien tehtävien tai muiden suoritusten laatimisessa, tulee opiskelijan ilmoittaa kirjallisesti, mitä sovellusta on käytetty ja millä tavalla.

Opiskelijan tulee siten aina ilmoittaa, miten opintosuorituksessa on käytetty generatiivista tekoälysovellusta tai vastaavaa. Jos opiskelija käyttää tekoälysovellusta jollain sellaisella opintojaksolla tai sellaiseen opintosuoritukseen (esim. tentti, oppimistehtävä), jossa tekoälyn hyödyntäminen on etukäteen kielletty, opiskelijan toiminta katsotaan vilpiksi ja käsitellään samoin periaattein kuin muut vilppitapaukset. Sama koskee tilanteita, joissa opiskelija ei ilmoita tekoälyn käytöstä. Tekoälysovellusten käyttämistä voidaan selvittää mm. sähköisen plagiaatin tunnistusjärjestelmän avulla tai soveltuvin pistokokein.

Jos herää epäily tekoälyyn liittyvästä vilpistä, opettaja selvittää ensin vilpin laatua (laajuutta, tahallisuutta, toistuvuutta, suunnitelmallisuuta). Vilpin laadusta riippuen opettaja joko ohjeistaa opiskelijaa tekoälyn käytöstä tai siirtää asian kurinpitotoimien selvittämistä varten tiedekunnan dekaanille (kirjallinen huomautus, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen). Yliopiston vilppiprosessi on kuvattu kokonaisuudessaan Kamussa.

Tiedekunta, yksikkö tai erillislaitos (esimerkiksi kielikeskus) voivat tarvittaessa antaa täydentäviä linjauksia tekoälyn käytöstä omassa opetuksessaan.

Tekoälysovellukset

Yliopistolla on käytössä Microsoft Copilot Enterprise yli 18-vuotiaille opiskelijoille. Copilotilla tarkoitetaan UEF-kirjautumisen kautta (UEF Microsoft-tilille kirjautuminen) käytettävissä olevaa Copilot-palvelua, ei muuta Copilot-nimellä kulkevaa tekoälysovellusta. Copilot-palveluun pääsee vohvelivalikon kautta.

Opiskelija voi käyttää opiskelussa myös muita kuin yliopiston tarjoamia tekoälysovelluksia. Tällöin opiskelija itse vastaa toimintansa lainmukaisuuden (ml. miten annettuja tietoja palvelussa käytetään) ja sovelluksen käyttöohjeiden selvittämisestä. Näihin yliopiston ulkoisiin tekoälysovelluksiin kirjautumisessa ei saa milloinkaan käyttää käyttäjätunnuksena uef-sähköpostiosoitetta tai samaa käyttäjätunnus-salasana -yhdistelmää kuin yliopiston verkkoon kirjauduttaessa.

Opettaja voi edellyttää opiskelijalta ainoastaan opiskelijalle maksuttomien tekoälysovellusten käyttöä. Opettaja ei voi edellyttää opiskelijoilta henkilötietoja sisältävän (esim. henkilöön yhdistettävissä oleva sähköpostiosoite ja yhteystiedot) käyttäjätunnuksen luomista tekoälysovellukseen.

Tekoälyn käyttö opinnäytetöissä

Jos tekoälysovellusta käytetään apuna opinnäytetyön tekemisessä, tulee opiskelijan ilmoittaa kirjallisesti, mitä sovellusta on käyttänyt ja millä tavalla. Koko opinnäytetyötä ei saa tehdä tekoälysovelluksella.

Opinnäytetyön tulee sisältää riittävästi itsenäisen työn osuutta, jotta opinnäytetyölle asetetut osaamistavoitteet saavutetaan. Opiskelijan itsenäisen osuuden riittävyyden arviointi tapahtuu osana opinnäytetyön arviointiprosessia.

Käytettäessä tekoälyä tutkielmatyössä tulee huomioida erityisesti tekijänoikeuksia, henkilötietojen käsittelyä ja salassa pidettävää tietoa koskeva lainsäädäntö ja yliopiston ohjeistus. Opinnäytetyön laatimisessa noudatetaan soveltuvin osin tekoälypolitiikan tutkimusta koskevia osioita. Tekoälypolitiikka on luettavissa yliopiston intrassa.

Kypsyysnäyte tulee suorittaa siten, että tekoäly ei pysty laatimaan opiskelijan kypsyysnäytettä.
Tiedekunnat ja osastot/laitokset antavat tarkemmat ohjeet kypsyysnäytteen suorittamisesta.

Vastuu tekoälyavusteisesti laaditusta sisällöstä

Tekoälyavusteisesti laaditun materiaalin sisällöstä ja oikeellisuudesta vastaa materiaalin tuottanut tai julkaissut opiskelija tai muu henkilö. Tekoäly voi keksiä (hallusinoida) asioita. Yliopistolla ei ole vastuuta tekoälysovelluksen tuottamien aineistojen sisällöstä, luotettavuudesta tai eettisyydestä. Vastuu tekoälyn käytöstä sekä sen eettisyyden ja luotettavuuden arvioinnista on aina tekoälyn käyttäjällä. Lähtökohtaisesti tekoälytyökaluja ei tule käyttää sellaisen materiaalin laatimiseen, jonka oikeellisuutta opiskelija ei kykene itse tarkastamaan.

Tekijänoikeudet ja käyttöoikeudet

Tekoälyä ei saa nimetä tekstin tai muun tuotoksen tekijäksi. Tekoälysovelluksilla voi olla erilaisia ehtoja käyttöoikeuksien osalta. Tekoälysovelluksia käytettäessä on varmistettava, että tekoälysovelluksen ehdot sallivat aineiston käytön sillä tavoin kuin käyttäjä haluaisi.

Tekoälysovelluksella aikaansaadun teoksen (esim. kuva, teksti, video- tai äänitallenne, sävellys) tekijänoikeus ei aina kuulu tekoälysovelluksen käyttäjälle, kuten opiskelijalle. Jotta teos voisi saada tekijänoikeussuojaa, lopputuloksena syntyneessä teoksessa tulee näkyä tekijän inhimillisen työn osuus.
Tausta-aineistona käytettävän teoksen/aineiston omistajuus säilyy aina sen alkuperäisellä omistajalla / tekijällä riippumatta tekoälysovelluksen käytöstä. Annettaessa kehotteita tekoälysovellukselle tulee varmistaa, että sovellukseen ei syötetä tausta-aineistona materiaalia, johon tekoälysovelluksen käyttäjällä ei itsellään ole tekijänoikeutta tai lupaa aineiston käyttöön sen tekijänoikeuden haltijalta, ellei teos ole julkisesti ja rajoituksetta saatavilla. Tyypillisesti tämä koskee erityisesti tieteellistä tekstiä, oppimateriaaleja, kuvantamisaineistoja ja kuvia, kuten maalauksia ja valokuvia. Tekoälysovellukset voivat edellyttää, että sovelluksen omistaja saa esimerkiksi rinnakkaisen käyttöoikeuden tekoälyllä tuotettuihin tuloksiin.

Henkilötietojen käsittely tekoälysovelluksessa

Henkilötietoja ovat kaikki tunnistettuun tai tunnistettavissa olevaan luonnolliseen henkilöön liittyvät tiedot. Henkilötietoja sisältäviä aineistoja ei tule viedä tekoälysovellukseen, ellei kyseessä ole tekoälysovellus, jonka käytöstä yliopisto on tehnyt henkilötietojen käsittelyn ehdot sisältävän sopimuksen sovelluksen toimittajan kanssa (esim. UEF Microsoft-tilin alla käytettävä Copilot).

Jos aineisto sisältää henkilötietoja, ei mitään aineiston analyysiä voi teettää tekoälysovelluksella ilman tietosuojan vaikutustenarviointia (PIA / DPIA), joka on tehtävä tapauskohtaisen käyttötarkoituksen mukaisena. Opiskelijat käsittelevät usein henkilötietoja opinnäytetöitä tehdessään ja heidän on tällöin tehtävä tietosuojan vaikutusten arviointi. Rekisteröityjä (esim. tutkimukseen osallistujat opiskelijat tai työnhakijat) on aina informoitava heidän henkilötietojensa käsittelemisestä tekoälyn avulla.

Salassa pidettävän tiedon käsittely

Yliopiston ulkoisiin tekoälysovelluksiin ei saa syöttää eikä niissä saa käsitellä salassa pidettävää tietoa. Copilotiin voi syöttää myös salassa pidettäviä tietoja, kun Copilotia käytetään UEF-kirjautumisen kautta (UEF Microsoft-tili). Sama koskee muita Digipalveluiden kautta keskitetysti hankittuja tekoälysovelluksia ja sovellusten lisäosia.

Salassa pidettäviä aineistoja ovat esim. tutkimussuunnitelmat ja tutkimusaineistot (esim. haastattelulitteroinnit), opiskelijoiden opintosuoritukset (kuten oppimistehtävät, esseet, tenttivastaukset ja oppimispäiväkirjat) sekä tutkimuksen tausta-aineisto. Salassa pidettävät aineistot on määritelty erityisesti julkisuuslaissa (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999, 24 §).

Kestävyys ja vastuullisuus

Tekoälyn käytössä tulee tiedostaa yliopiston kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyvät tavoitteet ja velvoitteet. Tekoälyn käyttö kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin tavallinen nettihaku. Esimerkiksi tekoälypohjainen haku voi kuluttaa jopa kymmenen kertaa enemmän energiaa kuin perinteinen hakukone.

Yksilölliset järjestelyt

Voimassa 1.8.2023 alkaen (akateemisen rehtorin päätös 16/2023 §).

Milloin opiskelijalla on oikeus yksilöllisiin opintojärjestelyihin?

Jokaisella opiskelijalla on oikeus yksilöllisiin opintojärjestelyihin terveydellisten syiden perusteella. Perusteena voi olla mikä tahansa terveydellinen syy, kuten lukihäiriö, aistivamma, mielenterveyden häiriö tai oppimisvaikeus. Yksilöllisiä opintojärjestelyjä voidaan tehdä myös silloin, kun vamman tai sairauden aiheuttama haitta on tilapäinen, kuten seuraus onnettomuudesta.

Opintojohtosäännön mukaan opintojakson vastuuopettaja voi yksittäistapauksissa sopia opiskelijan kanssa, että opiskelija suorittaa opintojakson eri tavalla kuin mitä opetussuunnitelmassa on määrätty. Poikkeuksen myöntämiseen on oltava erityisen painava syy. Syy voi olla esimerkiksi lyhytaikainen sairaus, kuten influenssa, norovirus, flunssa tai korona. Kielitaitoon liittyvänä yksilöllisenä järjestelynä opettaja voi sallia opiskelijalle mm. oikeuden käyttää sanakirjaa. Näissä tilanteissa opettaja voi sopia järjestelyistä suoraan opiskelijan kanssa vaikkapa sähköpostilla ilman tiedekunnan suositusta.

Opiskelijan kaikki elämäntilanteet eivät oikeuta yksilöllisiin järjestelyihin. Järjestelyjä ei tehdä esimerkiksi siitä syystä, että opiskelija asuu muualla kuin kampuspaikkakunnalla. Yksilöllisiä järjestelyitä ei tehdä myöskään opiskelijan työelämäkiireiden, eikä läheisten hoitamisesta ja huolenpidosta aiheutuvien syiden vuoksi.

Opiskelija on pääsääntöisesti oikeutettu vastaaviin yksilöllisiin opintojärjestelyihin opetuksessa kuin mitä hänelle myönnetty valintakokeessa. Koska opetustilanne kuitenkin eroaa opiskelijavalintatilanteesta, päätös yksilöllisistä järjestelyistä valintakokeessa ei ole voimassa automaattisesti voimassa opetustilanteessa. Hänen tulee siis hakea järjestelyjä uudelleen opiskelijavalinnan jälkeen.

Yliopiston kaikilla opiskelijoilla on oikeus hakea yksilöllisiä opintojärjestelyjä. Tutkinto-opiskelijoiden ohella myös esimerkiksi avoimia yliopisto-opintoja suorittavilla on oikeus niihin.

Akateemisen rehtorin päätös yksilöllisistä opintojärjestelyistä (pdf) 5.6.2023

Filosofisen tiedekunnan opinto-opas 2024-2025

Johdanto

Opintoneuvonta ja opintojen ohjaus

  • Kamun opintoyhteisösivulle on koottu lista koko yliopiston opintoyhteisöistä. Seuraa vähintään oman tutkinto-ohjelmasi ja sivuaineidesi opintoyhteisöjä sekä Viva Engage -ryhmiä.

Opiskeluoikeudet

Opiskeluoikeuden muutokset

Opiskeluoikeuden muutoksia ovat

  • pääaineen/suuntautumisvaihtoehdon valinta tai vaihtaminen sekä
  • kandidaatin ja maisterin tutkinnon opiskeluoikeuksien muuttaminen pelkästään maisterin tutkinnon opiskeluoikeudeksi.

Opintojen suorittaminen ja arviointi

Filosofisessa tiedekunnassa sovelletaan osaa uuden, 1.1.2024 voimaan tulleen, koulutuksen johtosäännön määräyksistä vasta 1.8.2025 alkavissa opetussuunnitelmissa (ei siis vielä lukuvuonna 2024-2025, jota tämä opas koskee). Esimerkiksi opintojaksojen arviointia uudistetaan lukuvuosien 2025-2028 opetussuunnitelmiin.

Yksilöllisiin opintojärjestelyihin liittyvä neuvonta ja päätösten valmistelu filosofisessa tiedekunnassa:
Koulutuspalvelupäällikkö Satu Kouki
satu.kouki@uef.fi, puh. 050 323 0870
Hakeminen ja ohjeet

Opintojen hyväksiluku

Opinnäytteet: kandidaatintutkielma ja pro gradu -tutkielma

Harjoittelu

Kieliharjoittelu

Opintoja koskevat määräykset

Filosofisessa tiedekunnassa sovelletaan osaa uuden, 1.1.2024 voimaan tulleen, koulutuksen johtosäännön määräyksistä vasta 1.8.2025 alkavissa opetussuunnitelmissa (ei siis vielä lukuvuonna 2024-2025, jota tämä opas koskee).

Opetussuunnitelmamuutoksen siirtymämääräykset

Kieli- ja viestintäopinnot ja koulusivistyskieli

Tutkinnon hakeminen

Opiskelijan oikeudet ja vastuut

Sivuainetarjonta

Jatkuva oppiminen

Opetussuunnitelma

Filosofisen tiedekunnan opinto-oppaan päivitys

Satu Kouki
Koulutuspalvelupäällikkö
satu.kouki@uef.fi

Filosofisen tiedekunnan opinto-opas 2023-2024

Johdanto

Filosofinen tiedekunta

Filosofinen tiedekunta (avautuu uuteen välilehteen) on yksi Itä-Suomen yliopiston neljästä tiedekunnasta. Se toimii Joensuun kampuksella ja muodostuu neljästä osastosta, jotka ovat

Myös Joensuun harjoittelukoulut (avautuu uuteen välilehteen) kuuluvat filosofiseen tiedekuntaan.

Filosofinen tiedekunta kouluttaa asiantuntijoita ja harjoittaa tieteellistä tutkimusta

  • kasvatustieteiden ja psykologian,
  • kotitaloustieteen ja käsityötieteen,
  • kieli- ja kulttuuritieteiden sekä
  • teologian aloilla.

Opintoneuvonta ja opintojen ohjaus

  • Kamun opintoyhteisösivulle on koottu lista koko yliopiston opintoyhteisöistä. Seuraa vähintään oman tutkinto-ohjelmasi ja sivuaineidesi opintoyhteisöjä sekä Yammer-ryhmiä.

Opiskeluoikeudet ja opinto-oikeudet

Opinto-oikeuden muutokset

Opinto-oikeuden muutoksia ovat

  • pääaineen/suuntautumisvaihtoehdon valinta tai vaihtaminen sekä
  • kandidaatin ja maisterin tutkinnon opinto-oikeuksien muuttaminen pelkästään maisterin tutkinnon opinto-oikeudeksi.

Opintojen suorittaminen ja arviointi

Yksilöllisiin opintojärjestelyihin liittyvä neuvonta ja päätösten valmistelu filosofisessa tiedekunnassa:
amanuenssi Erja Vottonen
erja.vottonen@uef.fi, puh. 050 442 3884
Opintopalveluiden päällikkö Satu Kouki
satu.kouki@uef.fi, puh. 050 323 0870
Hakeminen ja ohjeet

Opintojen hyväksiluku

Opinnäytteet: kandidaatintutkielma ja pro gradu -tutkielma

Harjoittelu

Kieliharjoittelu

Opintoja koskevat määräykset

Opetussuunnitelmamuutoksen siirtymämääräykset

Kieli- ja viestintäopinnot ja koulusivistyskieli

Tutkinnon hakeminen

Opiskelijan oikeudet ja vastuut

Sivuainetarjonta

Jatkuva oppiminen

Opetussuunnitelma

Filosofisen tiedekunnan opinto-oppaan päivitys

Satu Kouki
opintopalveluiden päällikkö
satu.kouki@uef.fi

Filosofisen tiedekunnan opinto-opas 2022-2023

Johdanto

Filosofinen tiedekunta

Filosofinen tiedekunta (avautuu uuteen välilehteen) on yksi Itä-Suomen yliopiston neljästä tiedekunnasta. Se toimii Joensuun kampuksella ja muodostuu neljästä osastosta, jotka ovat

Myös Joensuun harjoittelukoulut (avautuu uuteen välilehteen) kuuluvat filosofiseen tiedekuntaan.

Filosofinen tiedekunta kouluttaa asiantuntijoita ja harjoittaa tieteellistä tutkimusta

  • kasvatustieteiden ja psykologian,
  • kotitaloustieteen ja käsityötieteen,
  • kieli- ja kulttuuritieteiden sekä
  • teologian aloilla.

Opintoneuvonta ja opintojen ohjaus

Suunnitelma opintojen ohjauksesta

Ohjaus- ja neuvontatyön tueksi joka tiedekunnalla tulee olla opintojen ohjauksen periaatteet ja tutkinto-ohjelmilla suunnitelma ohjauksen järjestämisestä. Tiedekunnat järjestävät opetuksen ja opintojen ohjauksen siten, että tutkinto on mahdollista suorittaa päätoimisesti opiskellen yliopistolaissa säädetyssä tavoiteajassa, tarkoituksenmukaisessa järjestyksessä ja keskeytyksettä. Opiskelijan tulee saada ohjausta opintojen kaikissa vaiheissa. Toisaalta myös opiskelijalla on myös velvollisuuksia, ja hänen tulee opiskella opetussuunnitelman mukaisesti, noudattaa yliopiston antamia ohjeita ja valmistua tavoiteajassa.

 

Ks. Itä-Suomen yliopiston opintojohtosääntö

  • Kamun opintoyhteisösivulle on koottu lista koko yliopiston opintoyhteisöistä. Seuraa vähintään oman tutkinto-ohjelmasi ja sivuaineidesi opintoyhteisöjä sekä Yammer-ryhmiä.

Opiskeluoikeudet ja opinto-oikeudet

Opinto-oikeuden muutokset

Opinto-oikeuden muutoksia ovat

  • pääaineen/suuntautumisvaihtoehdon valinta tai vaihtaminen sekä
  • kandidaatin ja maisterin tutkinnon opinto-oikeuksien muuttaminen pelkästään maisterin tutkinnon opinto-oikeudeksi.

Opintojen suorittaminen ja arviointi

Opintosuoritusten arviointi filosofisessa tiedekunnassa

Opintosuoritusten arvioinnissa käytetään asteikkoa 0–5, jossa arvosanojen merkitys on seuraava: 5 = erinomainen, 4 = kiitettävä, 3 = hyvä, 2 = tyydyttävä, 1 = välttävä ja 0 = hylätty. Suoritukset voidaan myös arvioida asteikolla hyväksytty–hylätty. Arvosana 1 vastaa arvosanaa hyväksytty. (Opintojohtosääntö § 33)

Opintojakson arvosteluperusteet kerrotaan opintojaksokuvauksessa. Filosofisessa tiedekunnassa arvostelun lähtökohta on, että opintosuorituksen hyväksyminen edellyttää, että opiskelija saavuttaa noin puolet enimmäispistemäärästä tai erinomaiseen suoritukseen vaadittavasta osaamisesta. Jos jollakin opintojaksolla on poikkeava arvostelukäytäntö, se on kirjattu opintojaksokuvaukseen. Alin hyväksytty arvosana on 1 = välttävä.

Kontaktiopetusta sisältävän opintojakson sisältö, osaamistavoitteet, arvosteluperusteet ja läsnäolovaatimukset esitellään ensimmäisellä opintokerralla.

Arvosanaluonnehdinnat

1 välttävä - Opiskelija tunnistaa opintojaksolla käsitellyn asian pääpiirteet. Opiskelijan tiedoissa on sisällöllisiä puutteita.

2 tyydyttävä - Opiskelija osaa selittää opintojaksolla käsiteltyjä asioita. Opiskelijan tiedoissa saa olla vähäisiä tiedollisia puutteita.

3 hyvä - Opiskelija osaa opintojaksolla käsitellyn asian pääpiirteet hyvin.

4 kiitettävä - Opiskelija osaa analysoida opintojaksolla käsiteltyjä asioita. Opiskelijan oma ajattelu näkyy opintojakson suorituksessa.

5 erinomainen - Opiskelija osaa analysoida opintojaksolla käsitellyn asian monipuolisesti.

Yksilöllisiin opintojärjestelyihin liittyvä neuvonta ja päätösten valmistelu filosofisessa tiedekunnassa:
amanuenssi Elina Nykänen
elina.nykanen@uef.fi, puh. 050 430 7238
Opintopalveluiden päällikkö Satu Kouki
satu.kouki@uef.fi, puh. 050 323 0870
Hakeminen ja ohjeet

Opintojen hyväksiluku

Opinnäytteet: kandidaatintutkielma ja pro gradu -tutkielma

Harjoittelu

Kieliharjoittelu

Opintoja koskevat määräykset

Opintosuoritusten suoritus- ja/tai korotuskertojen määrä

Tiedekunnat järjestävät opetuksen ja opintojen ohjauksen siten, että tutkinto on mahdollista suorittaa päätoimisesti opiskellen yliopistolaissa säädetyssä tavoiteajassa, tarkoituksenmukaisessa järjestyksessä ja keskeytyksettä. Opetus järjestetään hyväksyttyjen opetussuunnitelmien mukaisesti. (Opintojohtosääntö 21 §)

Opiskelijalle on varattava opintosuorituksen suoritusmahdollisuuksia riittävästi huomioimalla tutkinnoille säädetyt tavoiteajat. Opetussuunnitelmissa voidaan rajoittaa opintosuorituksen suoritus- ja korotuskertoja. (Opintojohtosääntö 31 §)

Jos opintojaksolle opetussuunnitelmassa määrätty suoritusmahdollisuus peruuntuu ennakoimattomasti, tulee opiskelijalle taata mahdollisuus suorittaa kyseinen opintosuoritus tarkoituksenmukaisella ja yhdenvertaisuuden turvaavalla tavalla. (Opintojohtosääntö 31 §)

Mikäli opiskelija on uusinut opintosuorituksen ja saanut samasta opintosuorituksesta eri arvosanoja tai opintopistemääriä, hänen lopulliseksi opintosuorituksekseen tulee opintopistemäärältään laajin suoritus riippumatta arvosanasta. Mikäli opintopistemäärät ovat samoja, opintosuoritukseksi tulee arvosanaltaan korkein suoritus, ellei opiskelija muuta esitä. Laajuuden ja arvosanan ollessa samoja tulee lopulliseksi opintosuoritukseksi viimeisin suoritus. (Opintojohtosääntö 34 §)

Opetukseen ilmoittautuminen, opetusryhmiin valitsemisen perusteet

Opintosuoritukseen saa osallistua vain yliopiston opiskelijarekisteriin läsnä olevaksi merkitty opiskelija, jolla on opintosuorituksen edellyttämä opiskelu- tai opinto-oikeus. (Opintojohtosääntö 12 §)

Jos opetusryhmään ei voida ottaa kaikkia siihen ilmoittautuneita opiskelijoita, otetaan opiskelijat ryhmään yhdenmukaisin perustein. Ryhmään ovat etusijalla opiskelijat, joille opintojakso on pakollinen opiskelu- tai opinto-oikeuden ja siihen liittyvän opetussuunnitelman mukaisesti. Mikäli kaikkia näitä opiskelijoita ei sittenkään voida ottaa opetusryhmään, otetaan opiskelijat ryhmään yhdenmukaisin perustein. Tiedekunnat ja opetusta antavat yksiköt voivat antaa tarkempia määräyksiä opetusryhmiin valitsemisen perusteista ja muista ilmoittautumiskäytännöistä. (Opintojohtosääntö 21 §)

Opetussuunnitelmamuutoksen siirtymämääräykset

Siirtymämääräykset opetussuunnitelman muututtua

Itä-Suomen yliopistossa opetussuunnitelmat päätetään yleensä kolmeksi lukuvuodeksi kerrallaan. Kun opetussuunnitelma muuttuu, uuden ja vanhan opetussuunnitelman välille luodaan siirtymäsääntöjä, joiden on tarkoitus mahdollistaa opiskelijan opintojen sujuva eteneminen muutoksista huolimatta. Siirtymämenettelyjen puitteet on asetettu yliopiston opintojohtosäännössä ja akateemisen rehtorin ohjeessa.

Kamussa on lisätietoa siirtymäsäännöistä.

Tiedekunnissa voi olla yksityiskohtaisempia ohjeita, jotka koskevat laitosten, koulutusten ja oppiaineiden opintoja.

Kieli- ja viestintäopinnot ja koulusivistyskieli

Tutkinnon hakeminen

Opiskelijan oikeudet ja vastuut

Johtosääntö

Opiskelua ja opetusta Itä-Suomen yliopistossa ohjaa opintojohtosääntö.

Sivuainetarjonta

Sivuainetarjonta

Itä-Suomen yliopistossa on laaja vapaa sivuaineiden opinto-oikeus. Lukuisat Itä-Suomen yliopiston oppiaineista ovat vapaasti valittavissa sivuaineiksi eli sivuaineopintojen aloittaminen ei edellytä sivuaineen opinto-oikeuden hakemista. Poikkeuksia vapaasta sivuaineoikeudesta ovat alat, joilla opiskelijavalinnassa käytetään soveltuvuuskoetta tai tasokoetta, tai joissa on muu perusteltu syy rajoittaa sivuaineopinto-oikeutta. Sivuaineiden opinto-oikeuden mahdolliset rajoitukset määritellään opetussuunnitelmassa. (Opintojohtosääntö 14 §.)

Toisaalta yliopistossa on myös tutkintoja, joiden rakenteeseen ei kuulu sivuaineita tai sivuaineet on opetussuunnitelmassa etukäteen määrätty.

Tietoa sivuaineopiskelusta on Kamussa. Mahdollisuuksia on runsaasti:

  • tiedekuntien tarjoamat sivuaineet
  • kansainvälistymisen opintokokonaisuus
  • verkostoylipistot
  • JOO-opinnot ja muu ristiinopiskelu

Jatkuva oppiminen

Jatkuva oppiminen

Itä-Suomen yliopisto tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen, kuten avoimen yliopiston opinnot, avoimet MOOC-verkkokurssit (Massive Open Online Course), erikoistumiskoulutukset ja täydennyskoulutus. Tutkinnon suorittanut voi myös jatkuvan oppijan opinto-oikeudella maksutta täydentää opintojaan tutkinnon suorittamislukuvuoden ja tutkinnon suorittamista seuraavan kahden lukuvuoden ajan ilmoittautumalla opiskelijaksi (opintojohtosääntö 16§).

Lisätietoja jatkuvasta oppimisesta (avautuu uuteen välilehteen) on yliopiston verkkosivuilla.

Opetussuunnitelma

Filosofisen tiedekunnan opinto-oppaan päivitys

Riikka Myllys
opintokoordinaattori
riikka.myllys@uef.fi

Terveystieteiden tiedekunta: Terveyden edistämisen opinto-opas 2022-2023

Johdanto

Tämä opinto-opas on tarkoitettu terveyden edistämisen opiskelijoille.

Ohjeita opiskelun tueksi löytyy myös Kamusta, Opiskelijan käsikirjasta, johon on koottuna yleistä tietoa opiskelusta yliopistossa. Nämä ohjeet on tarkoitettu kaikille Itä-Suomen yliopiston opiskelijoille. Uudelle opiskelijalle -kokonaisuuden alta löytyy mm. uuden opiskelijan muistilista, joka sisältää monenlaista tärkeää opintojen alkuvaiheeseen liittyvää tietoa. Opiskelijan käsikirjasta puolestaan löytyy tietoa mm. opiskeluoikeudesta, ilmoittautumisesta, kansainvälisestä opiskelusta ja esteettömyydestä.

Lisää terveyden edistämisen omia ohjeita löytyy Terveyden edistämisen opintoyhteisöstä (kirjaudu UEF-tunnuksella.



Opintoneuvonta ja opintojen ohjaus


Suunnitelma opintojen ohjauksesta

Ohjaus- ja neuvontatyön tueksi joka tiedekunnalla tulee olla opintojen ohjauksen periaatteet ja tutkinto-ohjelmilla suunnitelma ohjauksen järjestämisestä. Tiedekunnat järjestävät opetuksen ja opintojen ohjauksen siten, että tutkinto on mahdollista suorittaa päätoimisesti opiskellen yliopistolaissa säädetyssä tavoiteajassa, tarkoituksenmukaisessa järjestyksessä ja keskeytyksettä. Opiskelijan tulee saada ohjausta opintojen kaikissa vaiheissa. Toisaalta myös opiskelijalla on myös velvollisuuksia, ja hänen tulee opiskella opetussuunnitelman mukaisesti, noudattaa yliopiston antamia ohjeita ja valmistua tavoiteajassa.

 

Ks. Itä-Suomen yliopiston opintojohtosääntö



Opetussuunnitelma


Opiskeluoikeudet ja opinto-oikeudet



Sivuainetarjonta ja jatkuva oppiminen

Sivuainetarjonta

Itä-Suomen yliopistossa on laaja vapaa sivuaineiden opinto-oikeus. Lukuisat Itä-Suomen yliopiston oppiaineista ovat vapaasti valittavissa sivuaineiksi eli sivuaineopintojen aloittaminen ei edellytä sivuaineen opinto-oikeuden hakemista. Poikkeuksia vapaasta sivuaineoikeudesta ovat alat, joilla opiskelijavalinnassa käytetään soveltuvuuskoetta tai tasokoetta, tai joissa on muu perusteltu syy rajoittaa sivuaineopinto-oikeutta. Sivuaineiden opinto-oikeuden mahdolliset rajoitukset määritellään opetussuunnitelmassa. (Opintojohtosääntö 14 §.)

Toisaalta yliopistossa on myös tutkintoja, joiden rakenteeseen ei kuulu sivuaineita tai sivuaineet on opetussuunnitelmassa etukäteen määrätty.

Tietoa sivuaineopiskelusta on Kamussa. Mahdollisuuksia on runsaasti:

  • tiedekuntien tarjoamat sivuaineet
  • kansainvälistymisen opintokokonaisuus
  • verkostoylipistot
  • JOO-opinnot ja muu ristiinopiskelu

Jatkuva oppiminen

Itä-Suomen yliopisto tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen, kuten avoimen yliopiston opinnot, avoimet MOOC-verkkokurssit (Massive Open Online Course), erikoistumiskoulutukset ja täydennyskoulutus. Tutkinnon suorittanut voi myös jatkuvan oppijan opinto-oikeudella maksutta täydentää opintojaan tutkinnon suorittamislukuvuoden ja tutkinnon suorittamista seuraavan kahden lukuvuoden ajan ilmoittautumalla opiskelijaksi (opintojohtosääntö 16§).

Lisätietoja jatkuvasta oppimisesta (avautuu uuteen välilehteen) on yliopiston verkkosivuilla.

Työelämäyhteistyö


Opinnäytteet



Opintoja koskevat määräykset



Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet







Tutkinnon hakeminen